Reisicumhur Erdoğan, Bakanlar Kurulu Toplantısı’nın peşi sıra açıklamalarda bulunuyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Kabine toplantısı sona erdi. Kestirmece 3,5 saat süren ziyaret sonrası açıklamalarda mevcut Cumhurbaşkanı Erdoğan, başörtüsüyle ilişik anayasa değişikliği teklifi üzerine de konuştu.

“CHP’DE TARTIŞMALAR, YASAKÇI ZİHNİYETİN PUSUDA BEKLEDİĞİNİ GÖSTERDİ”

Açıklamalarından Erdoğan, “Mecliste yaptığımız YANLIŞSIZ Tümen Grup toplantısında CHP Umumi Başkanı tarafından gündeme getirilen kamuda başörtüsü ve çalışma hakkı konusunda heybetli değerlendirmelerde bulunduk, çağrı yaptık. 20 yılda yaptığımız düzenlemelerle ülkemizin kanayan yarası olan başörtüsü ve say hakkındaki sorunu çözmüştük. CHP Umumi Başkanı’nın bu konuyu gündeme getirmesi üzerine hele CHP’dahi tartışmalar nokta zihniyetin gene pusuda beklediğini gösterdi” dedi.

“MECLİS GÜNDEMİNE KİMİN NASIL TUTUMA GİRECEĞİNİ GÖRECEĞİZ”

Sözlerini sürdüren Erdoğan, “Bizde çözümü anayasal garanti alma teklifinde bulunduk. Meclis’te kabul edilen henüz sonradan CHP Genel Başkanı’nın AYM’da tağyir edilen bire bir aranjman vardı. Arkadaşlarımıza sülale kurumunu birlikte içeren elan şümullü temel değişikliği talimatını verdik. Konu Meclis gündemine geldiğinde bu konuda kimin bittabi tutuma gireceğini bütün birlikte göreceğiz. Bizde çözümü anayasal garanti kabul etme teklifinde bulunduk. Sedir’te kabul edilen daha sonraları CHP Umumi Başkanı’nın AYM’da fesih edilen benzeri düzenleme vardı. Arkadaşlarımıza aile kurumunu bile içeren henüz kapsamlı kanunuesasi değişikliği talimatını verdik. Konu Divan gündemine geldiğinde bu konuda kimin bittabi tutuma gireceğini bütün gelişigüzel göreceğiz” ifadelerini kullandı.

Cumhur Reisi Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları;

“Sözlerime Acun Şampiyonu olan Ampute Milli Takımımızı tebrik ederek görmek istiyorum. Birer azim ve faaliyet timsali adına gördüğüm oyuncularımıza şahsım, milletim adına teşekkürname ediyorum. Ülkemize ve milletimize hizmetle kırcı eyyam ve haftalar geçirdik. Ülkemizin 20. Ankara’nın 2. eseri Etlik Kent Hastanesi’ni 28 Eylül’de hizmete açtık. Kent hastanelerimiz dünya çapında benzer alınıyor.

MGK toplantısında iç ve dış tehditleri değerlendirdik. Hele Yunanistan kullanılarak ülkemize karşı sergilenen düşmancasına tavrı yine car ettik. TESK’in yapılan umumi kurulunda esnaf ve sanatkarlarımızla hasbihal ika imkanını bulduk. Esnaflarımıza müteveccih bakir müjdelerimizi konuşmalarımızın son kısmında sizlerle paylaşacağız. Tıpkı zaman akşam ezanı İznik’te Dünya Göçer Oyunları’nda değişik coğrafyalardan mevrut kardeşlerimizle buluştuk. Bu oyunlar vesilesiyle ülkemizde ağırladığımız misafirlerimizin seçkin birinin evlerine kültür elçileri kendisine gördüğümüze inanıyorum. Hazne ve Maliye Bakanımızın organizasyonuyla ecnebi iktisatçılarla aynı araya geldik. Ülkemizde uyguladığımız ekonomi programını ve toptan gelişmeleri istimara fırsatı bulduk.

“1 EKİM’DE MİLLETVEKİLLERİMİZLE BİR ARAYA GELDİK”

TBMM’nin 27. dolaşma 6. yasama yılı açılışı vesilesiyle 1 Ekim’bile milletvekillerimizle bire bir araya geldik. Umumi kurulda yaptığımız açılış konuşmamızda ülkemizin dünü, bugünü ve yarınını kucaklayan şümullü saymanlık yaptık. Konuşmamızı önümüzdeki yılı Türkiye Yüzyılı müjdesini vererek kocaman düşünce ilettiğimize inanıyorum. İstanbul’a kazandırdığımız en son ulaşım projesi olan Pendik- Sabiha Gökçen yer altı treni hattının açılışını gerçekleştirdik.

Kullanılmamış finansal mimari arayışlarının dünya çapında ivinti kazandığı dönemde ortaklık finans kurumlarının heybetli ihtiyacı karşılayacağına inanıyorum.

“YAŞANAN TEMAS GELİŞME, TÜRKİYE’NİN AVRUPA İÇİN KAÇINILMAZ OLDUĞUNU GÖSTERİYOR”

Ermenistan Başbakanı sayın Paşinyan’la Prag’ta görüştüğümüz hükümet başkanları arasındaydım. Yaşanan gelişigüzel gelişme Türkiye’nin AKARSU ve Avrupa coğrafyası üzere mübrem olduğunu gösteriyor. Ülkemizin bölgesel krizler karşısında sergilediği muvazeneli tavrın muhataplarımızla takdirle karşılandığını gördük. Prag’birlikte birlikte Maşrık Akdeniz ve Iye sorunlarını arsıulusal ahbaplık çerçevesinde halletmek istediğimizi söyledik. Muhataplarımızı ikili temelde diyaloğa davet etmesini bekliyoruz.”

“ALEVİ-BEKTAŞ İNANÇ ÖNDERLERİNE KADRO VERİLECEK”

Cuma Namazı haset İstanbul’üstelik Şahkulu Sultan Dergahı’nda ülkemizdeki Alevi-Bektaşi vatandaşlarımız amacıyla tarihi adımları da açıkladığımız törene katıldık. Şah Kulu Melik Dergahı, Orhan Gazi devrinden beri bu toprakların gönül pınarından biri olmuştur. Açılışını yaptığımız 4 ve temelini attığımız 76 cemevi bile verdiğimiz müjdelerin tamamlayıcısı bakım olmuştur.

Bu topraklar üstünde yapılmamış nişane hizmet, milletimizin çözülmemiş tek meselesini bırakmamakta kararlıyız. Alevi-Bektaşi vatandaşlarımızın temenni ve beklentilerini doğrulama ettik. Hemencecik çözülebilecek olanları vilayet ve belediyelerimiz eliyle çözdük. Verilen hizmetlerin sürekliliğini çıkarmak amacıyla Hars ve Turizm Bakanlığımız bünyesinde Alevi Ekin Cemevi Başkanlığı ihdas kararı aldık.

Tıpkı şekilde cemevi erkan hizmetlerini yürüten Alevi-Bektaş inanç önderlerine bu kurum bünyesinde kadro verilecek. Finans mülklerine icar bayılmak durumunda kalan Alevi-Bektaşi kurumları buralardan ücretsiz istifade edebilecek. Ülkemizin demokratikleşme reformlarından birini daha hayata geçirmiş oluyoruz.

“FATİH’İN TORUNLARIYLA GEÇİRDİĞİMİZ GIDEREK ENERJİMİZİ TAZELİYOR”

Cumartesi günü Balıkesir’de vatandaşlarımızla buluştuk. Kuvayı Milliye meydanına kadar, oradan ülke meşveret meclisi toplantımıza gidişimize attığımız herhangi bir adımda bizleri muhabbetle bağrına basan Balıkesirli vatandaşlarımıza buradan teşekkür ediyorum. Ahzüita haset Mimar Sinan Üniversitemizin, Heykel Müzesi’nin küşat törenine katıldım. Galataport’u musahabe fail vatandaşlarımızla hasbıhal ika imkanı bulduk. Daha sonra TÜGVA Umumi Müesses vesilesiyle gençlerimizle buluştuk.

Bu buluşmada şok ateşin, ateşin, gönülden geçti. TEKNOFEST gençliği ile maddi ve manevi seçme alanda kendini seçme alanda yetiştirme iradesine sahip Fatih’in torunlarıyla geçirdiğimiz her an bizim enerjimizi tazeliyor. Bakanlar Kurulu toplantımızın öncesinde üniversitelerimizin 2022-2023 akademik açılış döneminde hocalarımızla ve gençlerimizle beraberdik. Yıpranmamış akademik yılın doğru olmasını diliyorum.

Küresel konuşu krizin ve düzenlilik tehditlerinin arttığı dönemden geçiyoruz. Müstevli, cenk, erke ve mal fiyatların yükselişiyle, sakinlik ihtimaliyle tırmanan bu sancılı devir bittabi ülkemizi da etkilemektedir. Ağır Aksak göç akımı, avlu pahalılığına kadar benzeri sıra sıkıntıyla uğraş ediyoruz. Türkiye uzun uzun süredir maruz kaldığı ofans ve tuzakların etkisiyle tedbirleri başlangıçta alabilen kabiliyete cemaat bire bir ülkedir.”

“TOPTAN KRİZİN YIKICI ETKİLERİNİ YER AZ DÜZEYE İNDİRDİK”

Terörle mücadeledeki tecrübemizle sağlamlaştırma ettiğimiz düzenlilik ve sosyal mimarimiz bölgedeki değişik kaoslara cebin korunaklı kuzuluk getirmiştir. Diplomaside tekme ölçün ve mezalim eskimemiş bölgesel dalgalanmalar karşısında muvazeneli ve pozitif politikalar geliştirmemizi sağlıyor. Global krizin yıkmacı etkilerini genişlik az düzeye indirmeyi başarabiliyoruz.

Avrupa ilkin oluşmak için dünyayı yağız esmer düşündüren enerji krizine, yenilebilir kaynaklarımızı harekete geçirerek mücehhez yakalandık. İstihdam odaklı politikalarımızla dinginlik tehlikesinin konuşulduğu dönemde insanımızın aşını, geleceğini garanti altına altık. Bugün işsizlik oranı açıklandı. Bir önceki ayak tabanı göre yüzde 9,6’yla bir tane haneli rakamlara gerilerken istihdam sayımız 31 milyonun konusunda imdi. Cumhuriyet tarihinin arz yüksek istihdam rakamına nail olduk böylece.

Son günlerde yaşadığımız sıkıntıların ayrımlı siyasal ve sosyal saiklerle ortaya çıkmasını uyarmak istiyorum. El Erki, adalet ve özgürlükler üstüne ülkemizi getirdiğimiz seviyeyi perçinleyecek gündemi etken tutuyoruz. Türkiye’nin cumhuriyetimizin 100. yıldönümüne atıfla sembolleştirdiğimiz 2023 hedeflerine makul sakıncasız adımlarla ilerliyoruz.

İlk başlığımız bir süre önce duyurduğumuz milletimize 500 bin göz, 250 bin yer, 50 bin işyeri kazandırma amacını haiz İlk Evim İlk İşyerim Kampanyasındaki akıbet gelişmelerle ilgilidir. Sosyal göz projeleri yeryüzü çok ehemmiyet verdiğimiz 81 ilimizin tamamında hayata geçirdiğimiz icraatımızdır.

TOKİ’DE 7,2 MİLYON BAŞVURU

Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız bünyesindeki TOKİ’nin yaptığı hazırlıkların peşi sıra İlk Evim İlk İşyerim müjdesini kamuoyuyla paylaşmıştık. Bu kampanyaya şu temel kadar 7,2 milyon referans yapıldı. Bu referans sahiplerinden 4,5 milyonu umum şartları hesabına getirerek süreci tamamladı. Başvuruların ay sonuna kadar bitmeme edeceği göz önüne alındığında rakamların devam edeceği açıktır.

Konutları 500 bine tamamlayacağımızı elhak söylemiştik. İlk girişim 250 bin konutumuzu doğruluk sahiplerine teyit edeceğiz. Arsa sayısını bile 1 milyona tart kararı aldığımızı duyurmuştuk. 81 ilimizin tamamına yayılan 1 milyon arsa ile hazırlıkları tamamladık. Ne şehirde, nerede, ne parselde bu arsalarımızı hazırladık. Arsa yerlerinin yüzdelik 40 şehir merkezinde yüzde 60’ı ilçede oluşmak şekilde belirledik.

Bölük amaçlı arsaların 50 bini İstanbul, 100 bin Ankara, 25 bin İzmir, 45 bin Gaziantep, 30 bini Diyarbakır’dahi olacak şekilde planlandı. Değişik şehirlerimizdeki arsa sayıları arazi uygunluğuna göre tayin edilmektedir.

“TAPULARIN TAMAMI 2 YIL İÇİNDE BİTECEK”

Vatandaşlarımız arsa ve konuta benzeri anda başvurabilir. Ancak algın ikisi apansızın çıkarsa yalnız birini yeğleme edebileceklerdir. Yer fiyatlarını çevre bedelinin altında vatandaşa sunmakla kalmayıp, bir zaman evvel evlerini yapabilmelerine bindi vereceğiz.

Müşterek parsellerdeki adalet sahipleri çoğunluğu sağladıklarında TOKİ’ye başvurarak burada hane nesir talebinde bulunabilir. Bu parselde dayanak noktası pozitif 4 yahut 5 moskof geçmeyecektir. Bölük amaçlı arsaların ve hareket yerlerinin başvuruları zaman itibariyle alınmaya başlandı. Doğruluk sahibi vatandaşlarımız Meyan ayından itibaren alabilecekler. Tapuların tamamının ıcığı cıcığı 2 sene süresince bitecek.

Müstakil parseller 192 bin liradan başlayan fiyatlar 1604 liradan başlayan taksitler faizsiz şekilde vatandaşlarımıza dağıtılacaktır. Sosyal konutlarımızın inşasına 25 Ekim’üstelik Ankara, Afyon, Amasya, Ziyalı, Bolu, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Kahramanmaraş, Kırşehir, Konya, Manisa, Muğla, Tunceli, Yardımcı, Yozgat ve Zonguldak illerimizdeki 5 bin konutun temelini atarak başlıyoruz.

Proje kapsamında 50 bin işyerinin geçmiş etabının inşasına 28 ilimizde 10 bin işyerinin temelini atarak başlıyoruz. 50 ila 200 metre karesi arasında değişen 350 bin liradan denk 2633 lira taksit, 10 yıla vasıl önel ile esnaflarımıza sunulacaktır. Çabucak bu işyerlerinin istihdama 100 bin katkısı bekleniyor. Bu kampanya özel sektörün basamak yatırımlarını hareketlendirecektir.

ESNAFA KREDİ DESTEĞİ

Salgın ve kavga şartlarının önümüze çıkardığı dayanabilen süreçte de esnaf ve sanatkarlarımızın beraberinde olmayı sürdürüyoruz. Avrat müteşebbis kredisinden 140 bin kadınımız bilistifade 17 milyar liranın üstünde cins kullanmıştır. Gençlerimiz için girişimci kredilerinden 52 bin sevimli 10 milyar teklik kaynağa ulaşarak yararlanmıştır.

Esnafımıza 100 bilyon liralık kredi kampanyası başlatıyoruz. Yüreklilik arka limitlerini 350 bin liradan 500 bin liraya, işyeri edindirme araç kredisini 1,5 milyona yükseltiyoruz. Taze girişimlerimizin cesaret limitini yükseltiyoruz. Halkbank’tan yüreklilik kullanıp de takibe düşen esnaflarımıza 6 aya hoşgörüsüz ödemesiz 36 vadeli borcunu arıtma imkanı sağlıyoıruz.

Enerji alanında bile yüce adımları attığımız süreçten geçiyoruz. Doğalgaz depolarımızı yüzde 100 doldurarak hazırlığımızı yaptık. Azerbaycan’la ülkemizle birlikte Avrupa’nın enerji sunma güvenliğinde Tanap’ın kapasitesini 32 milyar metreküpe çıkartacak çalışmalara başladık. Libya ile hidrokarbon anlaşması bu ülkenin ana kara sahasında petrol ve türevlerinin çıkartılması alanında bakir işbirliği alanı oluştu.

“TERÖR ÖRGÜTÜ YÖNETİCİLERİNİ NEREDE BULURSAK ORADA İMHA EDİYORUZ”

Ülkemizin sınır güvenliği, milletimizin huzuru önceliklerimizin bildirme başında düz almaktadır. TSK; Güven, Açıkgöz, sahil güvenlik, istihbarat, diplomatik kanallarımızla 24 saat selis cıvıltı yürütüyoruz. Terör örgütü yöneticilerini nerede bulursak orada imha ediyoruz.

Sınır ötesi harekatlarımızı zat önceliklerimize ve yaptığımız planlara bakarak yürütüyoruz. Yarın ülkemizin kebir ulaşım projeleri beyninde yer düz Çanakkale-Ayvacık- Küçükkuyu yolu ve tünellerinin açılışına enerjik bağlantıyla katılacağız. Ardından Astan’ya ziyaretimiz olacak. Cuma Namazı günü Zeytinburnu millet bahçesini hizmete açtıktan bilahare Türkiye Tren Yüksek Seviyeli Ciddi İşbirliği toplantısını Dolmabahçe’birlikte icra edeceğiz. Cumartesi günü inşallah Diyarbakırlı kardeşlerimizle özlenti giderip, kültür yürüyüşünü yapacağız.”

Share: