Ömer Fethi Gürer: “Hayvan Aşılarının Ücretsiz Olduğu Söyleniyor Ama Aşının Sevap Karşılığında Yapıldığını Öğreniyoruz”

CHP Niğde Mebus Ömer Fethi Gürer, hayvan aşılarıyla ilişkin “Genelgeye bakarak, yönetmeliğe göre hayvan aşılarının ücretsiz olduğu ifade ediliyor ama gelip da hayvan sahiplerini dinlediğimizde durumun öyle olmadığı, aşının da ecir karşılığında yapıldığını öğreniyoruz. Türkiye’nin yeryüzü büyük sorunlarından biri de hayvan hastalıkları ve buzağı ölümleri. Türkiye, buzağı ölümlerini çözemediği, efsanevi hastalıklarını bitiremediği üzere seçkin yıl pahal anlamda efsanevi kaybımız oluyor” dedi. Gürer’in dinlediği bir besici, “30 para olan hayvana telkih yapıldığında 200 bin, 300 bin teklik gibi ayrımsız servet. Yani hayvan başı 5 bin 800 lira” diye konuştu.

CHP Niğde Mebus Gürer, Niğde’üstelik besicileri musahabe ederek sorunlarını dinledi. Gürer, “Hayvancılık yapanlar üzere ağızotu balaban. Ama dam bakımı, farklı masrafları bile vacip kılıyor ve veterineri, aşısı, elektriği, mazotu ile hayvancılık 24 saat yapılan, bayramı, tatili sıfır ayrımsız hisse senedi. Hayvanların hastalanmaması üzere birlikte aşı olması gerekiyor” diye konuştu.

ÖZYÜCE: EFSANEVI BAŞINA AŞI PARASI 5 BİN 800 LİRA

Besici Sakıncasız Özyüce, yaşadıkları sıkıntıları Gürer’e şöyle anlattı:

“Hayvanlara aşılama yaptırıyoruz. Elan esbak yıllarda devletimiz eliyle ücretsiz adına mevrut aşıyı bizler yanlışlıkla vurdurmuyorduk. Deminden, aşının mehabetli bire bir hareketli olduğunu biliyoruz, vurdurmak istiyoruz. Büyüklük vasıtasıyla ve Vekillik aracılığıyla bize verilen bilgi, ücretsiz olduğu söyleniyor. Amma baytar rüfeka geldiğinde ücret talebinde bulunuyor. 30 dünyalık olan hayvana telkih yapıldığında 200 bin, 300 bin teklik kabil tıpkısı dünyalık. Yani hayvan başı 5 bin 800 teklik. Efsanevi başına ecir alınıyor. Şap aşısında, çiçek aşısında, brusellada ecir alınıyor. Bu aşılarda servet alınıyor. Tarım Bakanlığı marifetiyle uygulanan kanun. Nezaret’tan mevrut kanun, ‘Aşı devletten geliyor, ücretsiz’.”

GÜRER: TÜRKİYE HAYVAN HASTALIKLARINI BİTİREMEDİĞİ İÇİN CİDDİ ANLAMDA HAYVAN KAYBIMIZ OLUYOR

Gürer ise efsanevi aşılarına ilişkin şunları kaydetti:

“Genelgeye göre, yönetmeliğe bakarak hayvan aşılarının ücretsiz olduğu anlatım ediliyor amma gelip üstelik efsanevi sahiplerini dinlediğimizde durumun öyle olmadığı, aşının dahi sevap karşılığında yapıldığını öğreniyoruz. Türkiye’nin en kebir sorunlarından biri dahi efsanevi hastalıkları ve buzağı ölümleri. Türkiye, buzağı ölümlerini çözemediği, hayvan hastalıklarını bitiremediği amacıyla değme sene yoğun anlamda efsanevi kaybımız oluyor. 18 milyona mail kocabaş hayvanımız vardı, mevsimli mevsimsiz kesimlerle efsanevi varlığımız azalıyor. İthalata baştan katlanmak zorunda mütezayit ayrımsız duruma akıllıca Türkiye bir lahzada gidiyor.”

Tıpkısı bambaşka besici üstelik Gürer’in Bağ-Kur primleriyle ilişik sorusu konusunda “Tek ödemedim, ödeyemiyorum. Şu kadar hayvanın içre ego Bağkur’umu ödeyemiyorum. Burayı ucu ucuna denk getirebilirsek ‘ne mutlu’ diyoruz. Değişik masraflarımızı hiç karşılayamıyoruz” diye niteleyerek konuştu.

“TÜRKİYE BÖYLE GİDERSE İTHALATÇI KAFAYA YENİDEN TESLİM OLACAK”

Bunun üstüne Gürer birlikte şunları söyledi:

“Sigorta primleri de yükseldikçe rençperlik ve hayvancılık yapan onu dahi ödeyemiyor. SGK verilerine baktığımız ahit, 1,5 milyon civarında prim ödeyen, sonuç dönemde bile 400 binler civarına büyüklüğünde prim ödeyen maraba ve hayvancılık işleyen sayısı sakıt durumda. Bu de tıpkı yerde içtimai güvenceden birlikte tarım kesimini koparıyor. Lüzum hayvancılıkla ilişkin sorunlar ister çiftçinin refahını sağlayacak destekler sağlanmadıktan sonradan Türkiye’miz hakeza giderse ithalatçı kafaya baştan tasdik olacak. Meğerse bizim çiftçimize destek verilse bu hayvanlarımıza besicimiz da bakar benzin üreticiliği eden birlikte bakar. Bu hayvanların varlığında da Türkiye henüz gelişir, kalkınır. Köyde, kentte dirim daha mebzul olur. Deri ve benzen fiyatları düşer. Büyük olan besicilik ve süt inekçiliği yapanlara muktezi ve tam desteği çıkarmak.”

Share: