Çambükü Köyü Kadınları, 2022’nin Sonuç Gününde Toprakları İçin “Adalet Hukuk Türe” Diye Niteleyerek Yürüdü, Amasya Valisine “Hatadan Dönün” Çağırısı Yaptı

GENÇAĞA KARAFAZLI

Amasya Taşova İlçesine kapalı Çambükü köyünde otlak alanlarının Kombinasyon Sanayi Bölgesi yapılacağı gerekçesiyle cebri kamulaştırma edilmesine cebin, 73 günden beri direngen Çambükü köyü kadınları 2022 yılının akıbet gününde tekrar “doğruluk” eylemi yaptı. Kadınlar, “Sayın Valim, Çambükü yerine bize deyin ki ‘Tığ hata yaptık, biz bu Çambükü köyüne zulmettik’. İnsan hangi zaman hatasından dönerse o benzeri erdemdir” çağrısında bulundu.

Direnişçi kadınlar, Il aracılığıyla kendilerine tahsis edilen mera alanına müracaat etmek amacıyla mazi evvel 5 km yol yürüdü. “Bizim kaç senedir düzeltme ettiğimiz, taşını topladığımız, çekingen otları söktüğümüz, toprak haline getirdiğimiz arazimize dozerleri gönderdiler, ayrımsız hafta ortamında esmer yerey yaptılar. Beş kilometre yürüdük Sayın Valimin bize müstahak gördüğü araziye geldik. Burayı elli yıl zarfında tarla yaparım, elhak ölürüm” diye aksülamel gösterdiler.

“GELSİN 2023 ÇAMBÜKÜ’HANGI HUZUR GETİRSİN”

Kendilerine tahsis edilen ve zirai istihsal amacıyla üreticiler vasıtasıyla akıllıca olmadığı öne sürdükleri arazide konuşan direnişçi aynı karı yurttaş şunları söyledi:

“Zaman 2022’nin akıbet günündeyiz. Bu şeb 2023’e gireceğiz. Çambükü köyü adına 2023’ün bize huzur getirmesini, toprağımızın bize bırakılmasını, adaletli davranılmasını devletimden istiyorum, bizi görsünler. 2023 âdemiyet yerine esenlik, artağanlık, mutluluk, varlik getirsin. Savaşlar, kötülükler bitsin. İnsanlar birbirlerini sevsin, ötekileştirmesin. İnsanların hakkında zarar düşünülmesin. Milletimiz var olsun, devletimizin yaşaması için milletin yaşaması, milletin zevalsiz kalması önemlidir.”

“TARIM BAKANI HANGI İŞ YAPIYOR? YEREY YOKSA TARIM YOKSA YAŞAM DE YOK”

Amasya Valiliği eliyle kendilerine verilen ve hayat alanlarına uzak olduğuna dikkat çektikleri araziye akıllıcasına yürüyen karı müstahsil şöyle konuştu:

“Ekincilik Bakanı hangi için var? Ekincilik Bakanı, köylüye, çiftçiye, fora etmek isteyen kişilere, tarıma destek üzere yok mu? Onlara muavenet etmek amacıyla yok mu? Bu Tarım Bakanı hangi yapıyor? Neden Uran Bakanına tutup bile ekincilik topraklarını, meraları veriyor? Vermesin, topluluk çıksın bize. Dünyayı bir virüs sardı, Türkiye’yi bile sardı. Şehirde oturup tarımla uğraşmayanlar, yalnız marketlerden ahzüita yapıp tarımın ne olduğunu bilmeyen insanlar hangi aldılar marketlerden, evlere ne doldurdunuz? Hepiniz evlere kapandınız, torba poşet hangi aldınız? Marketlerde yoğurt, benzin, peynir, makarna, yağ bitecek diye aklınız bundan sonra. Bunlar sanayide mi üretiliyor? Bunlar önceki topraktan çıkıyor. Yer olmazsa bunlar yok. Marketten ne alabilirsin sen toprakta yetiştirmedikten bilahare. Çoluğuna, çocuğuna marketten ne alıp götürüp yedireceksin, giydireceksin? Önce tarım.”

“SAYIN VALİM “BİZ GÜNAH YAPTIK ÇAMBÜKÜ KÖYÜNE ZULMETTİK” ÜSTELIK HATADAN KAÇMAK ERDEMLİKTİR”

Tıpkısı sair eş müstahsil şunları söyledi:

“Sayın Valim, Çambükü olarak bize deyin kim ‘Tığ günah yaptık, tığ bu Çambükü köyüne zulmettik’. İnsan hangi ant hatasından dönerse o tıpkı erdemdir. Siz da eş, Kaymakamım da gelsin, Uray Başkanım da gelsin. ‘Biz bu köye butlan ettik, askeri diktik, analarımızı ağlattık’ deyin, elkızı yaptığınız yanlışı görün ve yavaşça gidin. Tığ sizden bu ricada bulunuyoruz, bizleri görün, bizleri duyun. Bire Bir asıl yerine size yalvarıyorum. Kâfi bundan sonra, bize dahi acıyın, gönül hakkımızı elimizden almayın, aylamak istiyoruz. Çalışmak uzaklaştırmak istiyoruz devletimize, milletimize. Evlatlarımızı geçindireceğiz, evlendireceğiz, bizim hayallerimiz değişik. Bu hayallerimizi yıkmayın, yakmayın. Bizleri bu büyüklüğünde ağlatmayın. Bizler çıktı ne uyuyoruz ne gülüyoruz hangi yiyoruz hangi içiyoruz, seçme şeyimiz OSB oldu. Bir apaz köyü yerle virajsız emretmek istiyorsunuz. Tarım Bakanı tarımdan bahsediyor, tarımı gel gör burada anlat Çambükü’nde şüphesiz çalışıldığını. Sayın Mustafa Varank, uran yapılsın elbette amma sanayi akıllıca yere yapılsın, artağan topraklara yeşil ırmağı namevcut ederek yapmayın.”

YENİ TAHSİS EDİLEN YERE YANSIMAK İÇİN 5 SAAT YÜRÜDÜLER

Ilkokul kilometre yürüdükten sonradan Amasya Valisi yoluyla kendilerine mera alanı kendisine tahsis edilen araziye geldiklerini anlatım eden avrat yetiştirici, şunları anlattı:

“Şu anda Amasya Valisi’nin bize verdiği araziye geldik. Bizim birçok senedir düzeltme ettiğimiz, taşını topladığımız, utangaç otları söktüğümüz, tarla haline getirdiğimiz arazimize dozerleri gönderdiler, tıpkısı hafta içinde kişmiri arazi yaptılar. Sayın Valim de bize burayı akla yatkın gördü. Irmak yükseldiği zaman tığ buradan motorlarla odun götürüyoruz. Biz toprağımızı toprak haline getirdik. Şu anda Sayın Valim bize diyor kim ‘Yeni sunulan yeri birlikte sökün’ bu dikenleri sökün burayı dahi arazi yapın diyor. Bize gösterdiği akla yatkın toprak burası, bire bir da bize ‘Siz yalancısınız’ diyorlar. Tığ dalavere söylemiyoruz. Saptırmalar o tarafın gerçekler üstelik işte bu arazi. Bu dikenliği bize müstahak gördü sayın valimiz. Ilkokul kilometre yürüdük bu toprağa geldik. Burası şayet arazi olursa, ego burayı yerey yapana büyüklüğünde zaten elli yaşındayım, elli sene daha fakat yaparım elhak ölürüm. Bize müstahak görülen arazi bu arazi.”

“TÜRKİYE’BIRLIKTE ARAZI MÜCADELESİ EDENLER İÇİN DOĞRULUK, HUKUK, DOĞRULUK”

Kestirmece 73 günden beri toprakları için direnen kadınlar, 2022 yılının sonuç gününde ellerinden alınan otlak alanlarında “doğruluk ülfet adalet” arayışlarını sürdürdüler. Türkiye’nin mütenevvi yerlerinden yaşam alanlarının ve doğanın talanına alın savaş veren direnişçilere birlikte esenleme ve bindi mesajı gönderdiler. Şişman halde türe, ülfet, hak arayışlarını sloganlarla dile getiren Çambükülü kadınları,  “İkizdere amacıyla doğruluk, Akbelen Ormanları için türe, Validebağ için doğruluk, Kazdağları için doğruluk, Türkiye genelinde toprakları için savaşım edenler için adalet, Çambükü köyü amacıyla adalet, Yeşilırmak üzere türe” sloganları atarak 2023 yılında dahi topraklarına ehil ayazlık mücadelesini sürdüreceklerini duyurdu.

İKİZDERE’DE DİRENİŞ ATEŞİ DEVAM EDİYOR

Yaklaşık 2 yıldan beri İkizidere’birlikte Cengiz İnşaat’ın İyidere Lojistik liman inşaatına taş hatırlamak amacıyla, himaye altına alınan ve 250 vadiden biri olan Eskencidere Vadisi’nde yapımı bitmeme eden taş ocağına karşı direngen İkizdereli yurttaşlar üstelik mücadele kararlılığını dile getirdi. Direnişçilerden Dursun Mebde yaktığı dayanma ateşinin başında “İkizdere’den bilcümle kasaba derneklerinin eskimemiş yılını kutluyoruz. Direnç varsa umutta var. Herkesin bakir yılı hümayun olsun” dedi.

Share: