Uzmanlardan “Edremit Fayı” uyarısı

Iye Denizi’nde gerçekleşen 4 ila 5 büyüklük arasında değişen depremleri değerlendiren TMMOB Yer Bilimi Mühendisleri Odası Balıkesir İl Temsilcisi Aysun Aykan, “Helen Dalma Çökme Zonu’nun bulunduğu yere ilgi edilmeli, Edremit Fayı’nı tetikleme ihtimali var. Türkiye’da tsunami tehlikesinin yaşanabileceği en faziletli riskli yerlerden birisi da Edremit Fayı’dır” dedi.

“Ege Denizi’nin bir zaman yaşanan depremler nedeniyle ‘depremler denizi’ olduğunu ferah ferah söyleyebiliriz” diyen Aykan, “Midilli Adası’nı yaklaşık K45D doğrultusunda kesen sıhhatli yanal yön atımlı fayın üstünde 5 büyüklüğünde bire bir yer sarsıntısı oldu. Veli Denizi’nde 7 Ocak’ta Midilli Adasında 5 büyüklüğünde yaşanan depremin peşi sıra 4,8 kadar bir zelzele daha meydana gelmişti. 10 Ocak’ta, Girit Adası’nın şimal doğusunda 4,4 büyüklükte Grek yayı olarak adlandırılan Dalma Yıkılma Zonu üzerinde sarsıntı meydana geldi. Tahminî 3 yıldan beri Grit Adası düz daima ayrımsız sarsıntı aktivitesi var. Girit Adası’nın güneyinden KKTC’ye uzanan Grek Dalma Yıkılma Zonu var. Bu zon, Afrika Levhası’nın Rum Levhası’nın altına daldığı benzeri zondur. KKTC’ye kadar uzanan Helen Yayı, büyük ölçekli aynı faydır ve etraflı süredir değişik depremler üretmektedir” ifadelerini kullandı.

“Türkiye’bile tsunami tehlikesinin yaşanabileceği genişlik efdal riskli yerlerden birisidir”

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Jeoloji Mühendisleri Odası Balıkesir İl Temsilcisi Aysun Aykan, “Helen Dalma Inkıraz Zonu’nun bulunduğu yere özen edilmeli. Umumi olarak değerlendirildiğinde Türkiye’üstelik Yıldız Rum Fayı’nın haddinden fazla pahal olduğu belirtiliyor ancak Helen Dalma-Inkıraz Zonu’na dahi bire bir o kadar dikkat edilmesi gerekiyor. Bu havza haddinden fazla pahal ve gizil yerine çok balaban depremler oluşturabilir, tsunamiler oluşturabilir. Buradaki depremlerin 8’in üzerinde tahakkuk ihtimali var. Tarihî dönemlerde Grek Yayı içerisinde, MS 365 yılında büyüklüğü 8,5 kendisine aritmetik edilen tıpkı sarsıntı meydana mevrut ve burada tsunami oluşturmuştur. Yapılan çalışmalara göre depremsellik açısından sunma faal yerin, Helen Yayı üstünde olduğunu biliyoruz. İki levhanın dalma-inkıraz zonunun üstünde vadi alması ve bu nedenle tsunamiden etkilenmesi nedenleriyle, Türkiye’üstelik tsunami tehlikesinin yaşanabileceği sunu faziletkâr riskli yerlerden birisidir” dedi.

Aykan Edremit Fayı’na özen çeken Aykan, “10 Ocak’ta biçim üssü Midilli olan 5 büyüklüğünde benzeri yer sarsıntısı meydana geldi. Midilli Fayı, boydan boya Edremit Körfezi’ne çıkmaktadır. Midilli Adası’ndaki fayın karşısında Edremit Fayı var. Edremit Fayı’nın doğudaki segmenti 1944’te 6,8’lik deprem üretmiş olup, tsunami da yaşanmıştı. Antrparantez bu sarsıntı ile 37 kilometrelik ayrımsız satıh kırığı oluşuk, birey ve mal kayıpları yaşanmış. Midilli Adası kuzeyinde meydana mevrut depremlerin Edremit Fayı’nın hele Altınoluk segmentini tetikleme ihtimali var” diye konuştu. – BALIKESİR

Share: