Heyelan mağduru mahalle sakinleri sorunlarına sürekli hal istiyor

Kayşa mağduru mahalle sakinleri sorunlarına kalıcı hal istiyor

ARTVİN – Artvin’in Borçka ilçesi Gündoğdu mahallesinde yaşanan göçü sonrası 7 yapı hasar görmesi nedeniyle 17 karı evlerinden arızi süreyle boşaltma edilirken, mahalle sakinleri sorunlarına kalımlı hal istiyor.

Artvin’in Borçka ilçesinde 22 Şubat 2023 günü etkili olan zehir yağışlar Gündoğdu mahallesinde heyelana illet oldu. Kayşa sonrası AFAD ekipleri, mahallede 7 binada hasar tayin ederek binalarda yaşanan 17 aileyi evlerinden arızi süreyle boşaltma etti. 11 gündür evlerine giremeyen ön halkı, mahallerinde yaşanan heyelan sorununa kalımlı hal bulunmasını isterken, evlerinde meydana mevrut hasarın yemeden içmeden yağışlardan kaynaklı olmadığın rapor ederek belediyenin alt yapı ve su çalışmasından kaynaklı olduğunu dile getirdiler. Mahallede toplanan vatandaşlar kalıcı hal için yetkililerden arkalama istediler.

” Türkiye’da o ayki yağmur miktarı onda biri Artvin bölgesine yağmış”

Gündoğdu Mahallesi Muhtarı Musa Sebep, yaptığı açıklamada “Bölgemizde 10 dolaşma evvel vahim benzeri kar yağışı oldu. Devamında acul tıpkısı şekilde kar eridi yağmurda yağınca anlaşılan kopmalar oldu . Bu kopmalar dolayısıyla 7 karı 17 aileyi çıkarmak zorunda kaldık. Bu tahliyeler arızi şuan konu AFAD’ın kontrolünde bizde onlara eşlik ediyoruz. Borçka genelinde zir bina çalışması var. Mahallemiz bile alt çatı çalışması yapıldı. Arka bölgede hilaf sularının direne edilmesi sağlanamadı. Evler çok mail olduğu için, yoğun kazılar yapılmadığı ve bu nedenle borular alarga getirildi. Aldığımız bilgilerde o zaman Türkiye’de o ayki yağmur miktarı onda biri Artvin bölgesine yağmış” dedi.

“Oturamazsınız dediler ama elimizde tıpkısı belge namevcut”

Mahalle sakinlerinden Aynur Baltalı ise “Evimiz çatladı eşyayı boşalttık tek muhatabımız yok. Burada oturamazsınız dediler ama elimizde tıpkısı belge bulunmayan. Eşyalarımızı nereye koyacağız. Onun bunun evinde kalıyoruz. Nereye büyüklüğünde hakeza devam edecek” diye niteleyerek konuşurken, mahalle sakinlerinden Erkan Navdar, “Kestirmece 12 çağ evvel mahallemizde bire bir kıyamet yaşadık. Kar yağışı ve yağmur yağışı kaynaklı toprak kayması yaşadık. Onun öncesinde Uray marifetiyle madun yapı çalışması yapıldı. Belediyenin ana akarsu borusu patlayınca görüş eklenince hakeza tıpkı kıyamet meydana geldi. Giderler vabeste olunca, suda sıkıntı yapıyor bağımlı bu mahallede mevcut binalar beis görmesine illet oldu. Yurttaş olarak dediğimiz, şuana büyüklüğünde tılsım münfail değil. Oturulacak oturulmayacak mı giderek kabilinden düzentileme yapılmadı. Hep lağım döşemi borularının hiçbir şekilde kanalizasyona verilmediği, bu nedenle evi çatlayan var. Evinde oturamayan var” şeklinde konuştu.

Konuyla ilişkin bilgi veren Borçka Belediye Başkanı Ercan Orhan ise “İl AFAD Müdürlüğü lazım tavsiyelerde bulunmuş ve bu doğrultuda kaymakamlık kaymakamımızın birlikte bilgisi dahilinde mukteza bilgilendirmeler işlenmiş olup mahalle muhtarının dahi bilgisinde Karadeniz Ustalık Üniversitesi’nden hocalar çağrılmıştır. Önümüzdeki hafta içerisinde onların üstelik gelmesi ile projelendirmeler yapılarak önlemler alınacağına dair ilçe kaymakamlığı belediyemiz muhtarlık ve AFAD mukteza uzlaşma sağlanmış, bu doğrultuda çalışmaların havaların düzelmesi ile başlayacağına karar verilmiştir” ifadelerini kullandı.

Share: