Ayyaş Köy Yaşam Merkezi’nde üç batın yetişek alıyor

Milli Terbiye Bakanlığı ile Ekincilik ve Orman Bakanlığı aksiyon birliğinde hazırlanan proje kapsamında Bilecik’in Ayyaş köyünde açılan karye hayat merkezi, üç kuşağın eğitim yuvası oldu.

Bilecik ve ilçelerinde metruk çarkıt karye okulu binalarından bazıları, öğrencilere terbiye, değişik yaş gruplarındaki kadınlara mütenevvi kursların verilmesi üzere karye hayat merkezlerine dönüştürüldü.

Kursiyerler, sabahleyin saatlerinde okul öncesi eğitim gören çocuklarıyla geldikleri binada Ahali Eğitimi Merkezince açılan kurslara katılıyor.

Teneffüslerde çocukları ve torunlarıyla benzeri araya mevrut anne, anneanne ve babaanneler, gelişigüzel sıra geçiriyor.

İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Sami Akyol, AA muhabirine, Ayyaş Köy Dirim Merkezi’nde ekol öncesi 8 yavru ile 13 ilkokul öğrencisinin terbiye öğretime devam ettiğini söyledi.

Ayrıca, anlayışsız kadınlara müteveccih dikiş fırıldak özellikle görünmek üzere değişik alanlarda kurslar verildiğini belirten Akyol, “İlimizde şu an için 4 sınırlı karye okulumuz bu anlamda hareketli ayla getirilerek yetişek tedrisat faaliyetlerine başladı. Önümüzdeki süreçte ise 16 vabeste karye okulumuz daha karye hayat merkezi kapsamında ağırşak merkezi namına kullanılmaya başlanacak ve ilimiz genelinde 20 köy dirim merkezimiz olacak.” dedi.

El sanatları öğretmeni Işık Uysal ise araba ve ahali nakışı kursuna yaşı müterakki kadınların da geldiğini, bu eğitimi tedavi üzere gördüklerini anlattı.

Kursiyerlerin yaptıkları ürünleri satarak eş ekonomilerine katkı sağladığını, akrabalarına, dostlarına dürü ettiğini dile getiren Uysal, “Elhak evde kullanılmayan eşyaları kullanıyoruz. Sandıktan çıkardığımız dantelleri, kumaşları günümüze göre uyarlıyoruz. Sandıklarda aşkın benzeri şeyler bırakmadık. Hem patika öğreniyorlar hem dahi sosyalleşiyorlar.” diye niteleyerek konuştu.

Okul öncesi öğretmeni Baharat Ziyanak, anneler aynı binada oldukları amacıyla akıllarının çocuklarında kalmadığını rapor etti.

Hava iyicene olduğunda bahçede oynayan öğrencilerle çeşitli aktiviteler yaptıklarını bildiren Ziyanak, “Bahçede yol yolumuz var. Ormanı gözlemliyoruz, hayvanları gözlemliyoruz, bitkilere bakıyoruz. Kelebekleri kontrol ediyoruz. Karıncaları besliyoruz. Hem yaparak hem yaşayarak hem birlikte gözlemleyerek tabiat sevgisini aşılıyoruz.” ifadesini kullandı.

“Tıpkı ihtiyacı olsa aynı adımlık yerdeyim”

Kevser Yanık, Bekri’ye 5 kilometre uzaklıktaki Başköy’birlikte ikamet ettiklerini, köy dirim merkezi açıldığını öğrenince 5 yaşındaki oğlu Mustafa Erman’ı kaydettirdiğini aktardı.

Dikiş dek yapmayı bu kursta öğrendiği bilgisini veren Yaralı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çanta, hile ve el işi yapıyoruz. Köylü transformasyon için malzemeleri yeniden değerlendiriyoruz. Benim için artağan oluyor. Fena Hâlde benzeri ünsiyet ortamı var. Oğlumu sınıfına bırakıyorum, ego üstelik cebin sınıfa geçiyorum. Düğme yerine eğitim alıyoruz. Haddinden Fazla güzel benzeri his, ikimizde bir yerdeyiz. Bire Bir ihtiyacı olsa bire bir adımlık yerdeyim. Gelişigüzel eğitim bilimi yutmak, ikimizi dahi mutlu ediyor. O bile heyecanlanıyor, birbirimizi motive ediyoruz. Akşam evde, ‘Hadi esas benim dersim bitti, ayakyolu senin dersine geldi, ödevini gelişigüzel yapalım’ diyor. İkimizde öğrenciyiz ve mutluyuz.”

Istek Polat, oğluyla geldikleri merkezde bol devir geçirdiklerini dile getirerek, “Anne sınıfına gittiği amacıyla oğlumu mecburen çıkışına büyüklüğünde bekliyordum. Geçerli proje ile elan yakınında olmama komütatör oldu. Burada ben dikiş eğitimi alıyorum, oğlum birlikte asıl sınıfında eğitim bilimi alıyor. Öğretmenleri mukannen aralıklarla dışarı çıkarıyor ve etkinlikler düzenliyorlar. Köy dirim merkezi hem oğlum hem de benim üzere çok sunturlu.” değerlendirmesinde bulundu.

Kursa katılan 67 yaşındaki Seniha Atmaca, aile ortamının sıcaklığını hissettiği karye dirim merkezinde mütenevvi terzilik fesat tekniklerini öğrendiğini ve elbise diktiğini ifade etti.

Share: