Bire Bir ayda yapacakları işi imdi tıpkısı günde yapıyorlar: Orman köylülerine nefes aldıran makine

Benzeri ayda yapacakları işi imdi bire bir günde yapıyorlar: Orman köylülerine zaman aldıran araba

BOLU Bolu’nun Kederli ilçesinde etkin orman işçileri, ORKÖY kredisi ile alınan gezmen tutukevi makinesi sebebiyle benzeri ayda yapılan işi çıktı ayrımsız günde yapıyor.

Göynük ilçesinde mevcut Çubuk köyünde kıpırdak vatandaşlar, yıllardır geçimlerini orman işçiliğinden sağlıyor. Tomrukları elleriyle soyan köylülerin işi imdi Orman ve Karye İlişkileri Dairesi’nin sağladığı imkanlarla kolaylaştı. ORKÖY kredisi ile gezgin tutukevi soyma makinesi alan orman işçileri acul üretime geçti.

“Hem ant alıyordu hem bile masraflı oluyordu”

Kederli Orman İşletme Müdürü Yüksel Özcan, “Köylülerimiz tomruk üretirken artık kışır soyma işlerinde zorlanıyordu. Korteks soyma işlemi el aletleri ile yapılıyordu. Hem ahit alıyordu hem de masraflı oluyordu. Orman Genel Müdürlüğü’müzün ORKÖY kredisi çerçevesinde turist kabuk soyma makinesi kredisi ile köylülerimizi destekledik. Onlar bile endüstriyel korteks soyma makinesini gezici adına tasarlatıp bize sundular. Şu anda bile endüstriyel ayrımsız korteks soyma makinesi ile kabuk soyma işlemi yapılıyor. Bu sayede orman köylülerimiz hem kazançlı açıdan rahatlamış oldular hem de elan bodur sürede tutukevi üretimi yapımını başladılar. Orman çalışmalarımız dahi sekteye uğramadan ferah ferah yapılmış olacak. Korteks soyma işlemi elan ilkin teber, tahra ile ve el motorlarıyla yapılıyordu fakat bu antlaşma alıyordu” dedi. Tomruk soyma makinesi ile işlerin henüz birlikte kolaylaştığını rapor eden Özcan, “Kavkı soyma problemi olmayacağı üzere köylülerimiz çabucak üretime başlayacaklar. Tomruk üretiminde sunu el gelişim çam ve köknar ağaçlarının kabuklarını soyma işidir. Bu makineler olmadan evvel teber ve ahali motoruyla günde 25 metreküp soyulabiliyordu. Demin kamu kapasitesi ile çalıştığında bu araba 70-80 metreküp hatta 100 metreküpe kadar korteks soyma işlemi yapabilecek” diyerek konuştu.

“Üretim aşamasındayız”

30 yıldır geçimini tomruk üretimi ile sağlayıcı Remzi Bilkiç, “30 senedir orman işiyle uğraşıyorum. Bu kışır soyma işi haddinden fazla zorluyordu. İlk başlangıçlarınızı baltayla soyuyorduk. Daha sonraları barışma motorlarıyla soymaya başladık. Biraz bizi rahatlatmıştı. Demin bu seyyah kabuk soyma makinesi artık. Bu araba traktör arkasında çalışıyor. Çok iyice. Şuanda istihsal aşamasındayız” diye konuştu.

Share: