Böbrek nakli olan hastalara “ilk 6 aylık iyileşme süreci”hangi dikkat edilmesi uyarısı

Trakya Üniversitesi (TÜ) Üroloji Bölümü Akademisyen Prof. Dr. Tevfik Aktoz, böbrek nakli olan hastaların nakilden ahir tedavi ve takip süreçlerindeki ilk 6 aylık dönemin hasta sağlığı açısından çok kebir olduğunu söyledi.

Aktoz, AA muhabirine, nakil tamamlandıktan sonradan takiplerin ahenktar ve planlı yapılması gerektiğini tabir etti.

Nakli eden merkezin standartları ve hastaya yaklaşım tarzının iyilik sürecinde belirleyici olduğunu dile getiren Aktoz, “Hastanın beslenmesinden kullandığı ilaçlara büyüklüğünde her şeyin kontrol altında olması ve kurnaz bir takip yapılması gerekir.” dedi.

Aktoz, hastanın zinde benzeri yaşam sürmesi için aktarım başarısı kadar, nakil sonrası geçmiş 6 mahiye sürecin üstelik dolgunca geçmesi gerektiğine dikkati çekti.

Nakil sonrası hastanın benzeri süre hastanede kaldığını ve elan bilahare taburcu edildiğini anlatan Aktoz, şunları kaydetti:

“Nakilden ahir ilk 5-7 günlük çağ çokça önemlidir. Burada hastanın ihtiyacına müteveccih tedbirlerin alınması etkin tıpkısı tedavi süreci yürütülmesi şişman ehemmiyet en mesabe. Bu sürede lüzumlu olan cemi müdahalelerin aksatılmadan yapılması gereklidir. Henüz ahir üçüncü ve altıncı ay önemlidir. Bu takiplerin yapılması hastanın durumunun iyiye gitmesiyle henüz standart tıpkısı takibe geçilebilir.

Nakil olan hastalar dirim tarzına çokça ilgi etmeli. Tagaddi burada yetişkin yer alıyor. Yediklerine, tükettiği ürünlerin sodyum klorür miktarı ve protein miktarına ilgi etmeli. Umumi namına mıhlı bire bir yaşam tarzı benimsemeli ve doktorlarının tavsiyelerine uyması gerekmektedir.”

Share: