ÇAKÜ aracılığıyla “Çankırı’nın Depremselliği” konferansı düzenlendi

Çankırı Karatekin Üniversitesi (ÇAKÜ) eliyle Şimal Anadolu Kırık Hattı üstünde mevcut Çankırı’nın yer sarsıntısı riski ve alınacak tedbirlere ilgilendiren “Çankırı’nın Depremselliği” konulu konferans düzenlendi.

ÇAKÜ Coğrafya Bölümü tarafından 100. Yıl Kültür Merkezi’nde planlı konferansta konuşan Rektör Prof. Dr. Harun Ekinci, depremin daima kendini hissettiren doğal tıpkısı görüngü olduğunu söyledi.

Fay hatlarının bulunduğu yerlerde akarsu kaynakları, fistül ocakları ve jeotermal kabil erke kaynakları olması nedeniyle sıklıkla yerleşimler olduğunu dile getiren Dikici, “Yani bulunduğumuz coğrafyanın gerçekliklerini kasten yaşamalı ve ona göre tedbirlerimizi ahzetmek durumundayız.” dedi.

Üniversite olarak toplumu ilişik tamam meselelerde olduğu kadar zelzele üstüne bile sorumluluklarının bilincinde olduklarını rapor eden Dikici, halkı bilinçlendirmek ve haberdar etmek namına bu garip etkinlikleri sık sık yaptıklarını dile getirdi.

ÇAKÜ Literatür Fakültesi Coğrafya Bölümü Doğal Coğrafya Anabilim Dalı Akademisyen Doç. Dr. Amaç Ataol da Türkiye ve Çankırı’nın hareket gerçeğine ilişik lokma gerçekleştirdi.

Türkiye’de 1900’den günümüze büyüklüğünde şiddeti 7’nin üstünde 15 depremin meydana geldiğine dikkati çekici Ataol, şöyle konuştu:

“Bu depremlerin 11’i Kuzey Anadolu Fay Zonu süresince oluşmuştur. 1943 yılındaki 7.2 büyüklüğündeki hareket, Ilgaz ilçesi sınırları içre oluşuk olup Çankırı sınırları süresince gerçekleşen en balaban depremdir. 1951 yılında Çerkeş kuzeyinde 6.9 kadar meydana gelen hareket ise Çankırı sınırlarında yaşanan ikinci sunma şişman depremdir. Bu zinde depremler Kuzey Rum Fayı boyunca gerçekleşmiştir. Bu fay hattı dışında Çankırı sınırlarında üç enerjik fay hattı elan bulunmaktadır. Bunlar Çerkeş- Orta ilçeleri arasındaki Dodurga Fayı, Şabanözü doğusundaki Şabanözü Fayı ve Çankırı- Eldivan ortada uzanıp Kalecik’e büyüklüğünde devam eden Çankırı Fayı’dır. Dodurga Fayı şimdiye arbede büyüklüğü 5’i geçen üç hareket üretmiştir. Şabanözü Fayı büyüklüğü 4’ün biraz üstünde şeş yer sarsıntısı üretmiştir. Çankırı Fayı’nın nazik bire bir bölümü Eldivan ilçesinden geçmekte olup bu ilçede 120 yıldır büyüklüğü 4’ün üstünde hiçbir hareket oluşmamıştır. İki yıl büyüklüğünde ilk Kalecik’te gerçekleşen 4.8 büyüklüğündeki zelzele ile gelişigüzel bu fayın henüz yıldız kısımlarında üstelik sarsıntı beklenmektedir. Fakat bahsi geçen faylar, Kuzey Rum Fay zonundaki depremlere göre elan âdeta depremler tezyit kapasitesine sahiptir.”

Share: