CHP Kütahya İl Başkanı Şahbaz: “Afad Verilerine Göre Kütahya’da 7 Şiddetinde Tıpkı Depremde 16 Bin 412 Bina Yıkılacak”

CHP Kütahya İl Başkanı Zeliha Aksaz Şahbaz, AFAD eliyle hazırlanan İl Riziko Azaltma Planındaki verilere ilgi çekti. Şahbaz, Kütahya’de 7 şiddetinde benzeri zelzele olması halinde il merkezindeki 107 bin 465 binadan 16 bin 412’si yıkılacağını aktardı.

Kahramanmaraş merkezli 6 Gücük Ay depremlerinin peşi sıra mukavemetli çokça ilde olduğu kadar Kütahya’üstelik üstelik binaların sağlam olup olmadığı iptila konusu oldu. CHP Kütahya İl Başkanı Dr. Zeliha Aksaz Şahbaz, geçmişinde 7,2 şiddetinde Gediz depremi mevcut Kütahya’nın, mümkün aynı depremde karşılaşacağı riskleri AFAD verilerine göre açıkladı, alınması müstelzim önlemlere dikkat çekti.

“ŞEHİRLERİMİZ RANTA BAKARAK DEĞİL BİLİMSEL VERİLERLE İNŞA EDİLMELİ”

Zeliha Aksaz Şahbaz bugün iklim başkanlığında yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Biliyoruz kim sarsıntı değil, hasarlı binalar, deprem koşullarına makul olmadan düz yazı edilen kentler öldürüyor. Bunun için da şehirlerimizin ranta bakarak değil ilmî verilerle yeniden planlanarak, birey akıllıca şekilde kurulması gerektiğini ikna etmek istiyorum. Depremin yaraları devlet, domestik yönetimler ve halkımızla gelişigüzel beraberlik içinde sarılmalıdır ve sarılacağına inanıyoruz. İlimiz Veli Çöküntü Hendeği sisteminde olup Kütahya fay zonu, Akşehir- Simav kırık zonu, Emet -Gediz kırık zonu, Bursa yöresi Şimal Küçük Asya ve Eskişehir fay zonunun etkisi altında. Kütahya fayı kısaca 48 km olup arz bir iki 6,5 ve üzerinde deprem üretebilecek potansiyelde canlı tıpkı kırık. Milattan evvel 6000 ve milattan geçmiş 1800 yıllarında tahripkâr zelzele ürettiği de bilinmekte. Kütahya iklim sınırları içerisinde toplanmış 16 nüsha faal kırık bulunmaktadır. Bu fayların uzunluğu 6 km ile 56 km arasında değişmektedir ve verilere göre bu fayların üretebilecekleri maksimum deprem büyüklüğü 7,1 yerine öngörülmüş. Aletsel ölçümlerin yapıldığı 1900 yılından 2012 yılına büyüklüğünde ilimizde ilkokul ve üstünde 31 adet zelzele meydana geldiği AFAD eliyle bildirilmiştir. Son namına Simav’bile 5.9 büyüklüğünde deprem büyüklüğünde meydana gelmiştir. 1970 yılında Gediz’üstelik gerçekleşen 7.2 büyüklüğündeki deprem ilimizde tehlikeli anlamda duygusal ve mülk kaybına sebebiyet vermiştir.

“31 BİN 500 EV ZEMİNİ SIVILAŞMA RİSKLİ BÖLGEDE SAHA ALIYOR”

AFAD’ın İl Kıran Riziko Kısıntı Planında diyar merkezinde toplanmış mesken sayısı 134 bin 759 adına bildirilmektedir. Bu meskenlerin yüzde 58’i 2002 sonrası iskan kayran meskenlerdir. Raporda sunulan bilgilere bakarak kalıp mahallelerinin yüzde 26’sı ve 31 bin 500 mesken zemini sıvılaşma riskli bölgede düz almaktadır. AFAD verilerine göre Kütahya’dahi 7 kadar tıpkısı zelzele olması durumunda diyar merkezindeki 107 bin 465 binadan 16 bin 412’sinin yıkılacağı, 21 bin 121’inde korkulu hasar meydana geleceği, depremden 407 bin nüfusun etkileneceği, 3 bin 758 can kaybı, 7 bin 45 kilolu çorlu olacağı, 145 bin 477 eğreti tahaffuz ihtiyacı ortaya çıkacağı öngörülmektedir. Bu rakamlar belirtilen büyüklükte aynı yer sarsıntısı olması halinde ilimizde haddinden fazla korkulu kayıpların yaşanacağını göstermektedir.”

“FAYLARIN DETAYLI YERINE İNCELENEREK POTANSİYEL RİSKLERİN BELİRLENMESİ GEREKMEKTE”

İlçelerde beklenir depremlere alın her risk değerlendirmesinin yapılmadığı, mevcut raporda haddinden fazla gelişigüzel tıpkısı şekilde hazırlandığı vurgulayan Şahbaz konuşmasını şöyle sürdürdü:

“İlimizin ilçeler ile alay malay tafsilatlı riziko raporu bilimsel veriler ışığında esasen hazırlanarak, yapılan çalışmaların ait kurumlara bildirilmesi, depreme ve değişik afetlere alın lüzumlu önlemlerin, çatı iyileştirmelerinin ve güçlendirmelerinin, gecikmeden yapılması, kentsel inkılap yapılan mahallelerde yerleşimin bilimsel yöntemlerle ve halkımız kıygın edilmeden ahit kaybedilmeden yapılması, kentsel dönüşümü rant değil eş odaklı ve kent planlaması yapılarak mümkün olduğunca yerinde dönüşüm ile gerçekleştirilmesi, Kütahya sınırları ortamında kâin ve ilimizi etkileyecek fayların üniversiteler ve MTA gibi kurumlarla uzun namına incelenerek potansiyel risklerin belirlenmesi gerekmektedir. Bu kapsamda baş döndürücü ve yer sarsıntısı riski yüksek Gaybiefendi Mahallemizdeki alanın imara açılması kararının yeniden değerlendirilmesini bekliyoruz. Kıyamet durumunda personel ve takım büyüklüğünde organizasyonun bile muhteşem olduğunu akıbet depremde muammer bulunmaktayız. Bu nedenle gerçekleşmesi beklenen afetler için senaryoların çok tetik hazırlanması, vazifeli personelin eğitime tabi tutulması ve alınacak önlemler ve yapılması gerekenler konusunda halkımızın bilgilendirilmesi şişman önem arz etmektedir.”

Share: