Elazığ’de şehir merkezindeki aynı evin bahçesinde düz düzlük ve halk arasında “Dipsiz Göl” namına adlandırılan elbette gölün turizme kazandırılması isteniyor.
Merkez Aksaray Mahallesin’bile müstakil benzeri evin bahçesinde kâin ve yaklaşık 100 metrekare yüzey alanına ehil göl, tabandan kaynayarak çıkan kayran şeş sularıyla besleniyor.
Yaz aylarında suyunun antipatik, şita aylarında ise yunak olmasıyla birlikte dikkati calip göl, içerisine bırakılan sazan, turna, ala ve akvaryum balıklarıyla üstelik deste uyandırıyor.
Mahalle sakinlerinden Ferit Demirci, çocukluğundan bu yana gölün olduğunu, oradan taşan suyla insanların bahçelerini suladığını belirtti.
Yeraltı sularıyla sönümsüz gölün suyunun çokça münhal, temiz olduğunu anlatım fail Demirci, “Gölün suyu hangi azalır ne birlikte çoğalır, kışın suyu yunak, edebiyat ise soğuktur. Burayı zül edenler haddinden fazla. Göle görk katması için balıkları biz bıraktık.” dedi.
Demirci, çokça sakat yıllarda çevresi çökek ve bataklık olan gölün, ilişkin benzeri çekicilik vasıtasıyla duvarlarının taşlarla örüldüğünü ve gölden taşan suların uyumlu akması için hat yapılarak rehabilite edildiğini aktardı.
Gölün umum ortada anlatılan bir efsaneyle dahi rabıt çektiğini dile getiren Demirci, şöyle devam etti:
“Efsaneye bakarak, bir gelinle eloğlu faytonla buradan geçe faytonu calip hayvan ürkmüş, gelin ve eloğlu göle düşüp gömülü. Sonradan gelin ve damadın Sivrice Gölünde izleri huruç. Su da 300 metre derinlikten çıkıyormuş. Onun için ismini Dipsiz Göl koymuşlar.”
Mahalle sakinlerinden Yüce Safter ise Dipsiz Göl’ün güzelliğiyle mahalleye mahiyet kattığını, insanların etrafında oturup dinlendiğini ve evire çevire ayakyolu geçirdiklerini dile getirdi.
Safter, “Biz bu gölün turizme kazandırılmasını istiyoruz.” diye konuştu.