İstanbul’da yılların “biblo ölçü” ustası 87 yaşında çalışmaya devam ediyor

Ömrünü mesleğine adayan “biblo ölçü” ustası İdris Tanrıverdi, mesleğinin namevcut olmaması üzere çalışmayı sürdürüyor.

İdris Tanrıverdi, 1935 yılında Elazığ’birlikte dünyaya geldi. 1 yaşındayken ailesiyle İstanbul’a göç fail Tanrıverdi, 1949 yılında Rum bir ailenin birlikte kefeli sağlama mesleğiyle tanıştı. Dönemin angın kefeli terazi üreten firmasında 31 sene çalışan Tanrıverdi, Türkiye’nin yeryüzü gür “alıngan sağlama ayarlayan” ustalarından biri olmayı başardı.

Rumların İstanbul’dan ayrılmasının ardından kişi firmasını açarak ölçü üretmeye bitmeme fail Tanrıverdi, ürettiği terazileri hem Anadolu’ya hem dahi yurt dışına gönderdi. Elektronik ve bilgisayarlı terazilerin çıkmasıyla İdris Tanrıverdi’nin mesleği de yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

Mesleğini yaşatmanın yollarını arayan Tanrıverdi, yıllarını verdiği terazilerin biblolarını üretmeye başladı.

Şu anda genişlik küçüğü 5,5 santimetreye 11,5 santimetre olan 7 boyutta terazi fail İdris Maharetli, yaşına rağmen Eyüpsultan’üstelik fakat 2 kişinin sığabildiği atölyesinde çalışmaya devam ediyor.

İlk terazisini Fenerbahçeli söylence topçu Lefter için yaptı

Mesleğinin inceliklerini ve hayatını AA muhabiriyle paylaşan Tanrıverdi, ustalarını izleyerek mizan yapımını öğrendiğini söyledi.

Mesleği öğrendikten bilahare iyicene amal çıkarmaya başladığından bahseden Tanrıverdi, “Domuzuna ve ayarlı yapacağıma inandığı için patronumun akrabası olan Lefter Küçükandonyadis’e terazi yapmamı istedi. Bire Bir kilogram çekici evvel terazimi ona yaptım. Bizim iz elektroniğe yenildikten sonra basit sağlama yapmaya başladım. Sunma ufağı ve sunma büyüğü yapma hırsı doğdu köle. Baharatçı terazisi üreterek başladım. Ayrıca umreye gidenler, benim terazileri görmüş. İsmini görenler çok hava duymuşlar. Suudi Arabistan’a giden teraziler taharri edilir, beğenilmezse atılıyordu. Suudi Arabistan’bile dönemin yetkililerinden bana teşekkür mektubu geldi.” diye niteleyerek konuştu.

İşini bayıla bayıla yaptığını dile getiren Tanrıverdi, “Sevdiğim ve sempatimin olduğu iş. Ayaklarım ellerim tuttuğu müddetçe bu işe bitmeme edeceğim. Yaşamak üzere, ayrıntılı devam etmek amacıyla yapıyorum bu işi.” dedi.

“Türkiye’de tıpkı yegâne ego yapıyorum”

Tanrıverdi, biblo ölçü yapmanın baskı ve mütekait benzeri hareket olduğunu belirterek, şöyle bitmeme etti:

“1,5 ayda 17-18 kıta yapıyorum. Büyüklerinden günde 1 çıngı bitiriyorum gereç amade olursa. Küçükleri, bildirme ufaklarını fakat haftada ayrımsız, ayrıca 10 günde yegâne yapıyorum. Hepsini elle yapıyorum. Makineyle, robotla yapmıyorum. Haddinden Fazla zor oluyor. Ufaklarda arz ufak sorumluluk bir anda kendini gösteriyor. Türkiye’üstelik benzeri biricik ego yapıyorum. Hemen Türkiye’üstelik değil dünyada ayrımsız yegâne ben yapıyorum. 7 klan sağlama yapıyorum. 3 klan de adalet tipi sağlama yapıyorum. Askılı, zincirleri var. Malzemeleri nereden makul bulursam oradan alıyorum. İşlenmesinden yağlık uçuk gereç alıyorum.”

Şakirt bulamamaktan şikâyetçi Tanrıverdi, nazik teraziler amacıyla 200’ün üzerinde kişiyi yetiştirdiğini, fakat biblo ölçü üzere şakirt bulamadığını anlattı.

Günlük yaşamından bile bahseden Tanrıverdi. “Evim Beylikdüzü’nde. Metrobüsle gidip geliyorum. Sabah kalkarım, namazımı kılarım. Kahvaltıdan sonradan koruya giderim. 2-3 tur atarım. Sonraları metrobüse yürürüm. Saat 08.30’de açıyorum dükkanımı. Akşam Ezanı 18.30’birlikte paydos ediyorum. 20.00’ye mümasil evdeyim. Eve gitmeden önceki koruda üslup yaparım.” diye konuştu

Share: