Kayıtlı istihdam motivasyon ediliyor

Karabük Içtimai Asayiş İl Müdürü İsmail Sebep, sosyal güvenliğin önemine ait açıklamalarda bulunarak, kılavuzluk anlayışını ana alan bire bir formül ile kayıtlı istihdamı isteklendirme etmeye çalıştıklarını söyledi.

Karabük Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyareti sırasında açıklamada bulunan İl Müdürü Saika, anahtar dışı istihdamın çalışanların Toplumsal Güvenlik Kurumu’na tek bildirilmemesi ya dahi himmet çevrim veya kazançlarının nakıs bildirilmesi olduğunu belirtti. Ülkede toplumsal güvenliğin, anayasal bir adalet olarak Anayasa’nın 60’ıncı maddesinde meydan kayran “Dizge, sosyal güvenlik hakkına sahiptir. Ululuk, bu güvenliği sağlayacak lazım tedbirleri alır ve teşkilatı kurar” hükmü ile garanti altına alındığını nâkil Sebep, “Bu görevin yürütümü da Toplumsal Asayiş Kurumu’na verilmiştir. Çalışanların içtimai asayiş sistemine dahil olmaları hak ve tıpkı zamanda tıpkısı yükümlülüktür. Çalışmaya başlayan herkes kanunen katiyetle içtimai güvenlik sistemine karışma kalkışmak zorundadır. Çalışanlar kanunen bu hakkın namına getirilip getirilmediğini işverenden rıza ve namına getirilmediği takdirde kanuncu yollara başvurma haklarına sahiptir. İşverenler açısından üstelik ister kendisini gerekse yanında çalıştırdığı kişileri toplumsal asayiş kurumuna tercüme etmek zorundadır” dedi.

Sosyal güvencenin faydaları

Sosyal güvencenin sigortalı etkin kişilere bir nice yarar sağladığını belirten Yıldırım, “Bunlardan eke olanlardan bazıları şunlardır. Sigortalı etkin can ve familya bireyleri sağlık hizmetlerinden yararlanabilirler. Sigortalı çalışanlara hareket kazası, çığır hastalığı, çor ve analık manasız nedenleriyle çalışamadığı sürelerde maaşının çalıştıran eliyle ödenmeyen kısmını eğlemek üzere eğreti aksiyon göremezlik ödeneği ödenir. Sigortalı çalışanlara hareket kazası veya patika hastalığı nedeniyle kısmen veya tamamen çalışamaz duruma gelmesi halinde sürekli hisse senedi göremezlik geliri bağlanır. Sigortalının karı bireylerine, sigortalı hareket kazası yahut iz hastalığı dolayısıyla hayatını kaybetmesi halinde ahiret yolculuğu geliri bağlanır. Sigortalı herhangi bir nedenle sakatlanıp çalışamaz duruma geldiğinde terslik aylığı bağlanır. Sigortalı, anlaşılan bir yaşa geldiğinde yeniden prim şartlarını dahi sağlıyorsa namına yetersizlik aylığı bağlanır. Sigortalı öldüğünde koca ve çocukları ile temel ve babasına ahiret yolculuğu aylığı bağlanır. Cenaze yardımı ve emzirme ödeneği ödenir” diye konuştu.

Belirli bir çekim dahilinde sunulan farklı hizmetlerin üstelik aksatılmadan sürdürülmesi bakımından İl Müdürlüğü namına oflaz personelle, çalışanlara ve işverenlere müteveccih olarak brifing ve kösemenlik faaliyetleriyle işyerleri, işyerlerinin sadık olduğu sivil topluluk kuruluşları, matbuat im kuruluşlarının müzakere edildiğini, bu gruplar tarafından kamuoyuna müteveccih muhtelif brifing ve bilinçlendirme faaliyetleri gerçekleştirildiğini vurgulayan Yıldırım, şunları kaydetti:

“Bu faaliyetlerde işverenlere ve çalışanlara içtimai güvenliğin önemi, taşıt dışı istihdamın hırçın sonuçları, toplumsal düzenlilik türe ve yükümlülükleri, uygulanmakta olan sigorta prim teşvikleri, yapılandırma gibi konularda hem çalışanlar hem üstelik işverenler bilgilendirilmekte. Sigortasız işçi çalıştırma, sigortalı işçi çalıştırmaktan haddinden fazla henüz maliyetli ve riskli.” – KARABÜK

Share: