Küçükbaş hayvan bilimi aktif kucak yıkama makineleriyle yıkanarak ilaçlanıyor

Küçükbaş zooloji ateş parçası koyun yıkama makineleriyle yıkanarak ilaçlanıyor

BAYBURT Bayburt’ta ‘Küçükbaş Hayvancılıkta Abacı Mücadelesi’ çalışmaları çerçevesinde 3 bine yakın kucak, kış mevsimi öncesi faal kucak yıkama makinelerinde yıkanıp, temizlenerek ilaçlanıyor.

Hava sıcaklıklarının derece derece düştüğü ve soğukların iyiden iyiye kendini hissettirdiği Bayburt’ta, İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri, hayvanların parasız olmaması üzere şita ayına girmeden küçükbaş hayvanları yıkama ve ilaçlama mücadelesini hızlandırdı. Hayvan sahiplerinin talepleri doğrultusunda işlek koyun yıkama banyolarını vatandaşların hizmetine sunduklarını bildiren Aydıntepe İlçe ve Orman Ekincilik Müdürü Baytar Hekim İbrahim Köksal, bu çalışmayla hayvan refahının sağlandığını, vatandaşların işgücünün yarıya indiğini ve zamandan tasarruf edildiğini söyledi.

Vatandaşların talepleri doğrultusunda Aydıntepe İlçe Ekincilik ve Orman Müdürlüğü olarak vatandaşların ihtiyaçlarını temas ant karşıladıklarını ve iç-aut tufeyli mücadelelerini şita mevsimi öncesi hızlı tıpkı şekilde sürdürdüklerini nâkil Köksal, “İlimizin yetiştiricilere sunduğu bu araba, hayvan refahını ve koca gücünü olabildiğince domine etmektedir. İmkanımız olduğu kadar vatandaşlarımızın bu talebini karşılıyoruz, birebir etkinliğine üstelik katılıyoruz. İç-dış parazit mücadelesi bilindiği için zooloji şita ortamına girilmeden yapılıyor. Bu noktada dahi yetiştiricilerimize bilgiler vererek katkımızı sunuyoruz” ifadelerini kullandı.

“Katkılarımız devam edecek, hayatı kolaylaştırıyoruz”

Aydıntepe İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü kendisine yakın illerden gelen talepler doğrultusunda işlek kucak yıkama banyolarını yetiştiricelerin kullanımına sunduklarını belirten Köksal, “Mail illerimizle iç içe olduğumuz üzere bazı bazı diyar dışından talepler gelebiliyor, onların birlikte emeğine katkımızı sunuyoruz. Bu doğrultuda katkılarımız tekmil hızıyla bitmeme edecek, kısacası hayatı kolaylaştırıyoruz.” şeklinde konuştu.

“Daha önceleri hayvanlarımızı 2-3 günde ilaçlarken bu projeyle 3 bine mümasil hayvanı 4-5 saatte yıkayıp, ilaçladık”

Trabzon yetiştiricilerinden olan Fatih Adi ise hayvan bağırsak ve aut parazitlerinin önlenmesi üzere yapılan projenin üretici kendisine kendilerine nazik katkılarının olduğunu belirterek, “Henüz ilkin bu devingen yıkama makinelerinin olmadığı zamanlarda hayvanların yıkanması, bağırsak ve aut abacı ilaçlarının yapılması 2-3 aktarılma sürüyordu. Bu projeyle gelişigüzel zaman 3 bine yakın hayvanımız kısaca 4-5 saat gibi aynı sürede yıkandı ve ilaçlandı. Elhasıl günlerce sürecek işimizi 4-5 saatte kurnaz olduk” sözlerini kullandı.

Yetiştirici Hoşur, Bayburt İl Ekincilik ve Orman Müdürlüğüne sunulan hizmetten belde teşekkürlerini ileterek, atak koyun yıkama makinelerinin Trabzon ilinde dahi faal benzeri şekilde kullanılmasını, tendürüst çiftçilere imkanların sunulmasını istedi.

Share: