Mideye hitap fail Güneydoğu Rum mutfağı, ayn sağlığına zıt sıklet ediyor

Mideye seslenme eden Güneydoğu Küçük Asya mutfağı, ayn sağlığına huysuz bastırık ediyor

Çocuklukta alınan kilolar ileriki yaşlarda ayn sağlığını tetikliyor

DİYARBAKIR – Diyarbakır’da, Memorial Hastanesinde memur Op. Dr. Sarih Ekmekçiler, diyabet hastalığıyla gelişigüzel gözlerde oluşan hasara dikkat çekerek, “Maatteessüf bu bölgede dolmalarımız, kebaplarımız, ekmeğimiz çok sakil ve o yüzden da hastalarımız diyetlerine dikkat edemiyorlar. Bölgesele kendisine çıktı bu hastalara Akdeniz iklimi şeklinde beslenmelerini öneriyoruz” uyarısında bulundu.

Op. Dr. Belgin Ekmekçiler, şeker hastalığının, böbrekten sonradan etkilediği ikinci organın ayn olduğunu söyledi. Şeker hastalığının tip1 ve tip2 olduğunu hatırlatan Dr. Ekmekçiler, “Tip1 hele güre yaşlarda başlıyor ve insüline tabi hastalarımız. Tip2 ise bildirme kalın gördüğümüz kol ve özelikle ilerleyen yaşlarda kilo alımına vabeste ve kalıtım bilimi eğilimle 40’tan sonra başlayan tıpkısı hastalık. Bizi yer çokça yoranda tip2, hasta sayısı haddinden fazla fazla ve haddinden fazla şeker hastalıklarının farkında değiller. Şeker acilen göze vurmuyor haddizatında. Devir ortamında ve ince süre sonra hücre hasra vermeye başlıyor” dedi.

“Şeker Hastalığı hastalarına sebze ağırlıklı beslenmelerini öneriyoruz”

“Özelikle şekerin beşinci yılından sonra yavaş yavaş göz retina dokularında çağ damarlarında ilk patlamalar anevrizmalara elan sonrada sızıntılar ve ödemler yapıyor” diyen Dr. Ekmekçiler, “Marazlı şeker tanısı aldıysa katiyetle hiçbir şikayeti olmazsa dahi senede bir defa gözetmen kontrolünü istiyoruz bütün hastalarımızdan. Bölgede pirinç, savmak ağırlıklı besleniliyor. Şeker hastalarına sebze ağırlıklı beslenmelerini öneriyoruz. Bol salata, sık kere şekliyle beslenmeyi öneriyoruz. Maalesef bu bölgede dolmalarımız, kebaplarımız, ekmeğimiz çok çetin ve o yüzden da hastalarımız diyetlerine özen edemiyorlar. Lehçe kendisine çıktı bu hastalara Akdeniz iklimi şeklinde beslenmelerini öneriyoruz” ifadelerine saha verdi.

Bölge insanın hareket etmeyi çokça sevmediğini nâkil Dr. Ekmekçiler, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Özellikle de hatun hastalarımız hiç sevmiyor. Mutlak günde sabahleyin tıpkısı saat üslup. Hastalarımızdan yoğun spor istemiyoruz. Bunlarla şekerlerini düzenleyebiliyorlar. Son yıllarda kilogram alımına mecbur yerine şeker hastalığı az çok arttı. Çocuklarımızda, bu yaşta kilogram aldığı devir çocukluk kiloları ileriki yaşlarına üstelik taşınıyor ve obezite arttığı zarfında elan erken yaşta tip2 dediğimiz diyabetlerle karşılaşabiliyoruz.”

Nezif ve hasar yıllar süresince oluştuğunu kaydeden Dr. Ekmekçiler, “Pestil ne büyüklüğünde erken şekere yakalanırsa o büyüklüğünde ince müddet şekere maruz kalıyor ve diyabet tip2 dediğimiz olaya bundan sonra rastlıyoruz ileriki yaşlarda. 40’lı yaşlarda hastalarımız katiyetle kilolarına çok dikkat etmelerine, obeziteden kaçmalarına murat ediyoruz. Şeker, adı gibi şekerli tıpkı hastalık değil, kül tersine çokça ciddiye alınması gereken, önemsenmesi gereken bir çor. ve yaşam şartlarımızı değiştirip ayrıntılı dolaşma sürdürmemiz gereken bir çor. Multidisiplinel dediğimiz tek türlü hekim ile değil, iç salgı doktoru, dideban, böbrek doktoru kalp doktoru hepsiyle bu arada gitmesi müstelzim benzeri genişlik. Çünkü seçme organı etkiliyor” şeklinde konuştu.

Share: