Enerji ve Bittabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile Endüstri ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Bilecik’in Osmaneli ilçesindeki AYDE Alüminyum firmasına ilişkin fabrikanın asıl atma törenine katıldı. Yapımı tamamlandığında üretimevi enerjisinin büyük tıpkı bölümünün sıra panellerinden karşılanacağını ifade eden Bakan Dönmez, Türkiye’bile ruz paneli üretiminin yıllık kapasitesinin 7 gigavat olduğunu söyledi. Dünyada bu anlamda Türkiye’nin dördüncü tam olduğunu ve bodur benzeri süre bilahare üçüncü sıraya yerleşeceğini tamlayan Icra Vekili Dönmez, “Antrparantez burada üretilecek profiller de tekrar bizim çağ santralci panellerimizde kullandığımız asıl elemanlarımızdan biri. Çok değil, bundan 5- 6 yıl ilk Türkiye’de gündüz paneli üretimi süratle çabukça yok denecek büyüklüğünde azdı. Yerlilik oranı değişik olmakla birlikte zaman 20’yi aşkın sıra paneli üreticimiz var. Alelhusus Avrupa’nın, Ilımlı Doğu’nun arz nazik ruz paneli fabrikasına geldiğimizde Ankara’birlikte geçtiğimiz iki sene önceki hizmete almıştık, o bile devam ediyor. Türkiye’birlikte şu anda sıra paneli üretimi almanak kapasitesi 7 gigavat. Eksantrik tıpkısı ifadeyle 7 bin megavata ulaştı. 7 bin megavat ne girmek? Dünyada dördüncü sıradayız. Mazi sıfırdık, zaman dördüncü sıradayız. Demin AYDE’nin ve sair tesislerin devreye girmesiyle inanıyorum ve tez ediyorum kim 2023’ün böylelikle dünyada üçüncü sıraya oturacağız. Türkiye’bile yenilenebilir kaynaklara dayalı müesses gücümüz yüzdelik 54 seviyesine ulaştı. Şu anda tıpkısı bile lisanssız kapsamında zat elektriğini kişi peyda etmek için aynı imkan bildik. Sakil üstelik benzeri umu, temenni var amma geçtiğimiz haftalarda EPDK aynı düzenleme yaptı. Maatteessüf bazıları eliyle da haksız ve yersiz yere eleştirildi. O düzenleme hukuka akıllıca ve temel üreticinin, esas tüketicinin, sanayicinin, çiftçinin haklarını yüklenmek, okazyon eşitliğini herkese ayırt etmek namına mamul ayrımsız uygulamadır. O açıdan o uygulamanın durumunda olacağını ve taleplerin da buna bakarak kolaylıkla artacağını ferah ferah söyleyebilirim ki şu anda 8 bin 664 megavata ulaştık. Bunun az daha 7 bin 400 megavatı üstelik lisanssız kapsamında öz elektriğini elde etmek amacıyla kurulan tesislerden oluşuyor” dedi.
Nazır Dönmez, temeli atık fabrikada 70 nefis istihdam sağlanacağını ve 12 ayda üretime başlanmasının planlandığını üstelik sözlerine ekledi.
‘HEDEF: İSTİHDAM, ÜRETİM, İHRACAT’
Uran ve Uygulayım Bilimi Bakanı Mustafa Varank ise Türkiye’yi ekleme değerli üretimle kalkındırmayı, istihdam, üretim, ihracat hedeflediklerini söyledi. Fabrikanın ürettiği ürünlerin yüzdelik 65’ini ihraç edeceğini tabir eden Nazır Varank, “Alüminyumu matlup, sıra paneli çerçevesi gibi ek kızıl bire bir işe dönüştürecek, ülkeye döviz kazandıracak. Buradaki amele kardeşlerimize savmak kapısı olacak. Biz bunun derdindeyiz. Ego bu OSB’yi yatırıma hazır ayla getirmesem, buraya krediyi sağlayıp buradaki kamulaştırmaları, altyapıları yapmasam, bu arkadaşımızın teşvik belgesini vermesem bu yatırımlar birlikte öyle yerden kendi kendine bitmiyor. Bizim bu desteklerimiz sebebiyle hisse senedi insanlarına, yatırımcıya verdiğimiz destekler yardımıyla oluyor ama biz bunlarla çalım duyuyoruz. Bu destekleri vermeye bitmeme edeceğiz. Türkiye’nin rotasını Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde envestisman, istihdam, üretim ve ihracatta tutmaya devam edeceğiz. Bu envestisman ‘hayırlı hayırlı olsun’ diyoruz. İnşallah vakit kaybetmeden kazançlı katkısı değil, zaman paneliyle abuhava değişikliğine da yardım sağlayacak aynı yatırım. Bu manada müteşebbisimizi kutluyorum” diyerek konuştu.
Dönmez ve Varank, daha sonradan fabrikanın temelini atarak, Bilecik’in Söğüt ilçesine geçti.