Nevşehir’de şık kuşlar görücüye bundan sonra

Nevşehir’de tetik kuşlar görücüye çıktı

NEVŞEHİR – Nevşehir’dahi 8 şehirden getirilen 120’yi fazla bezgi kuşunun meydan aldığı Kapadokya Ziynet Kuşları Festivali vatandaşlar aracılığıyla nazik bandaj gördü.

Nevşehir’in Minval ilçeye bağlı Kavak Beldesi’nde planlı Kapadokya Süs Kuşları Festivalinde kafeslerde beğeniye sunulan kuşlara toprak halkı iri bağlam gösterdi. Organizasyonu gerçekleştiren Özkan Kayagözü, bezek kuşları yetiştiren kişileri tıpkısı araya getirmeyi amaçlayan festivale ilginin ağır sıklet olduğunu belirtti. Kayagözü; “Nevşehir’in Kavak beldesinde böyle iyice aranjman ile bu işe gönül veren arkadaşları aynı araya getirdik. Daha ilkin Sivas, Çorum, Kayseri’ üstelik bu nev organizasyonlar yaptık. Güzeşte sene Tekirdağ Hastalıklı’ya büyüklüğünde gittik. Bu işin anavatanı Bursa ve Dertli tarafı. Oradan bu tarafa gelip, buradan de oralara her an, dostluğumuzu bu şartlarla esermek amacındayız. İlgi az çok kısık. Kar amacı gütmeden ağız ağıza dostça ilişkiler düzeyinde tıpkı mücahede. Arkadaşlar 8 ilden geldi. Kâh arkadaşlar başka kümesleri ziyarete gittiler amma sabah saatlerinde az çok deniz vardı” dedi.

Festivale 5 süs kuşu ile birlikte katılan Neşet Diğer; “Arkadaşımızın düzenlediği festivale katıldık. Kafeslerde 5 kuşum var. Buhara kuşu besliyorum. Buhara kuşları anaç bacaklı peki ve göğsü şişer. Bunlar 2 bin TL’den 5 bin TL’ye büyüklüğünde kamera buluyor” şeklinde konuştu.

Adana’nın Pozantı ilçesinden katılan süs kuşu yetiştiricisi Mahmut Dal’ de, bezgi kuşu yetiştiriciliğinin başka aynı birlik olduğunu belirterek. “Adana Pozantı’dan buraya kuş sevdası için geldim. Bu benzeri hayat tarzı, insanın hayatından veya sunma altın olan zamanından kendine ayırabildiği kadarıyla bu kuşlara bakmaya çalışıyoruz. Elan eğin namevcut. Bu aynı sevgi. Başka şehirlere birlikte gidiyorum. Buhara kuşları, Depreşler, Deniz Kazı Depreşler, Saha Depreşler cinsi kuşlar yetiştiriyorum” ifadelerini kullandı.

Mehmet Şengüzel isimli süs kuşu yetiştiricisi ise, “Bu ziynet kuşlarını kendim büyüttüm. Bu gördüğünüz iki yaşında alımlı kuşu. Sunu şişman özelliği ise İnsana daha yakın olması” diyerek konuştu.

Nevşehir’in Derinkuyu ilçesinden festivale katılan Ömer Kavak isimli süs kuşu yetiştiricisi de, “Derinkuyu ilçesinde oturuyorum. 24 yaşındayım. Kuşları kendimiz yetiştiriyoruz. Buhara cinsi bezen kuşlarının bildirme iri özellikleri tepelerinin ve paçalarının büyük olması ve nitelenmiş olması. Bu durum kuşun değerini artırıyor. 3-7 bin TL ortada fiyatları değişiyor. Özellikle İran’a gönderiyoruz. Değişik ülkelerden bile istek oluyor. Bu kuşları kendimiz üretiyoruz. Daha ilkin Samsun, Sivas, Kayseri’ye gittik. Bezgi kuşları bent görüyor festivallerde. Atbaş sarrafiye gözü, Devkeş, Buraha, Buhara, Deve Tüyü, Yağız ve Beyaz Zehir Devkeş türleri bulunuyor. Bu işe ikbal verdik” dedi

Share: