Nevşehir’deki depolarda yerini kayran patateste hazırlık sorunu öngörülmüyor

Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde hasat edilen kumpir, tır ve kamyonlarla ülkenin patates ambarı konumundaki Nevşehir’de mevcut kayadan oyma çapraz depolarına getiriliyor.

Bu yılki rekolteden memnun olan üreticiler, Nevşehir’deki depolara gönderme edilen yaklaşık 3 milyon ton patatesin, eskimemiş hasat dönemine büyüklüğünde ihtiyacı karşılayacağını öngörüyor.

Nevşehir’in Gülşehir ilçesi ile Kavak ve Ortahisar beldelerinde düzlük altına oyularak yapılan depolar, tüketicinin patates ve narenciye ihtiyacının sene süresince karşılanabilmesi için hizmet sunuyor.

Milyonlarca yıl ilk Erciyes, Hasan Dağı ve Güllü Dağ’ın püskürttüğü lavların oluşturduğu hafif tüf kayalara oyulan depolar, kumpir ve narenciyenin kış boyu bozulmadan koruma edilmesine imkân sağlıyor.

Ürünler, yılın temas döneminde benzeri yalım değerini koruyabilmesi bakımından ehemmiyet kazanan bölgedeki 250’den aşkın natürel depoda bekletilerek, tüketicinin hasattan ahir aylarda ihtiyacını karşılıyor.

Tabii depolarda patatesin caize değeri kaybolmuyor

Patates Üreticileri, Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (PÜSİAD) Yönetim Kurulu Üyesi Mürtefi Köybaşı, AA muhabirine, ilkgüz ayının önce haftası başlayan kumpir hasadının, ilk teşrin kocaoğlan sonuna büyüklüğünde süreceğini, tarladan alınan ürünün sevkiyatının bölgedeki depolara yapıldığını söyledi.

Depolara alınan ürünün kasım ayından turfanda hasat dönemine kadar tüketicilerin ihtiyacını karşılayacağını belirten Köybaşı, şöyle konuştu:

“Patateste yazlık hasat bitti, kışlık ürün dönemi hasadı sürüyor. Bu sene rekolte istediğimiz seviyede. Bu rekolte ile kışın kumpir üzerine tek kalın yaşamayacağımız görülüyor. Türkiye genelinde yılda averaj 5-6 milyon ton patates hasat edilmektedir. Bunun yarısı tarladan sevk olur yarısı ise Nevşehir’dahi depolanarak periyodik kendisine ülke genelindeki tüketicinin mutfağına sunulur. Saf depoların özelliği ise kumpir, yetiştiği düz olan toprağın altından alınıp baştan toprağın altına girerek rızık değeri kaybolmadan vikaye edilmektedir. Türkiye’üstelik yılda kestirmece 2,5 milyon titrem patates tüketimimiz var. Biz şu anda tohumla alay malay 3 milyon titrem kumpir depolamaktayız.”

“Kışın dahi tıpkısı fiyat dengesini göreceğimizi umuyorum”

Bölgede depo hizmeti sunan firmada memur kültür mühendisi Mehmet Bodur bile hasatta ortaya çıkan verim tablosunun mutlu edici olduğunu, tüketicinin şita boyu patates tedarikinde dava yaşamayacağını rapor etti.

Yeraltı depolarının enerjiye lüzumlu kalmaksızın natürel ortam sebebiyle ürünün bozulmasını engellediğini aktaran Bodur, şunları kaydetti:

“Kumpir sektörü balaban bire bir sektör. Ülkemizde patates yetiştiren işinde topluluk, kuvvetli ve bilgi sahibi çiftçilerimiz var. Hem depolama hem dahi yetiştiricilik hususunda şimdiye büyüklüğünde hiçbir bastırık yaşanmadı, imdi bile yaşanacağını düşünmüyorum. Şu anki depo huruç fiyatları tezgahta pazarda çekicilik yaptığımız fiyatlarla istikrarlı ayrımsız el izlemektedir. Kışın bile benzeri tutum ve denk dengesini göreceğimizi umuyorum.”

Share: