Oran desteğiyle kurulan tesiste yılda 500 titrem ebebulguru üretiliyor

Tarım ve Orman Bakanlığından aldığı 1 milyon 239 bin teklik kırsal kalkınma desteği hibesi ile Muş’ta bakliyat tesisi kuran girişimci Asım Şancı, yılda 500 titrem bulgur üretimi yaparak ekonomiye yardım sağlıyor.

Muş’ta, rustik kalkınma destekleri çerçevesinde tarıma dair soylu erki yatırımların desteklenmesi projesi ile merkeze 25 kilometre uzaklıktaki organize uran bölgesinde ebebulguru üretim tesisi kuran Şancı, ululuk desteğiyle zat işinin patronu oldu. Köylülerden satın alınarak işlenen buğdaylar, işletmede türlü aşamalardan geçirilerek paketlemeden sonradan Muş ve kasaba illere pazarlanıyor. 4 bin metrekarelik alanda üretim yapan Şancı, yılda 500 titrem ebebulguru üretimi yapıyor.

“33 projeye 10 milyon 670 teklik hibe desteği sağlamış bulunmaktayız”

Ebebulguru istihsal tesisinde incelemelerde mevcut Muş Ekincilik ve Orman İl Müdürü Mehmet Dönem, Muş’ta rustik kalkınma yatırımları desteklemesi projesi çerçevesinde özellikle tarıma dair envestisman projeleri desteğinde 14. etapta olduklarını söyledi. Şu anne büyüklüğünde eskimemiş tesislerin kurulması, kapasitelerin geliştirilmesi konularında tarıma dayalı yatırımların desteklenmesine katkı sağladıklarını rapor fail Periyot, “Muş ilimizde 33 işletmeye bu konuda bakanlığımız destek vermiştir. 33 projemizin şu temel büyüklüğünde kim proje tutarları 22 milyon 577 bin lirayken, bu yatırımcılarımıza 10 milyon 670 bin lira kabil ayrımsız bağış desteği sağlamış bulunmaktayız. Şu anda bulunduğumuz işletmede bakliyat konusunda ebebulguru ve aşurelik buğday üretimi yapılmaktadır. Burada mahsulat hem kaynatılmakta, kurutulmakta, öğütülmekte ve paketlenmektedir. Bu envestisman projemizin proje tutarı 2 milyon 763 bin liralık olup, bunun 1 milyon 239 bin lirası teberru namına verilmiştir. Bu işletmemizde Muş’umuzun tarıma dayalı ekonomisine iri ulama sağlamaktadır” dedi.

“Armağan olmasaydı özlük imkanımızla burayı kuramazdık”

Ekincilik ve Orman Bakanlığına başvurarak devletten aldığı destekle bakliyat tesisi kurduğunu tamlayan pres sahibi Asım Şancı ise “Bu memlekette olmayan aynı hizmet. Burada ebebulguru üretiyoruz. Buğdayı köylüden alıyoruz. Bulgurun kül aşamaları burada gerçekleşiyor. Paketleme, kaynatma, kurutma, eliminasyon ve bölümlendirme işlemlerini biz yapıyoruz. Eskimemiş benzeri pres olduğumuz amacıyla bu sene 500 titrem üretim yaptık. İnşallah ilerde daha fazla üretim yapacağız. Teberru olmasaydı kişi imkanımızla burayı kuramazdık. Şu anda ürünlerimizi bölgeye dağıtıyoruz” diye niteleyerek konuştu. – MUŞ



Share: