MEHMET EMİN YAVUZ/ELİF SARIHAN – Bolu’da meslek lisesi öğrencileri, Elemli ilçesine katışıksız yaklaşık 300 yıllık takı tekniğinde makbul kalıpları okulun atölyesinde aslına akıllıca kasten unutulmaya beniz tutan geleneğe avlu verdi.
İzzet Baysal Mesleksel ve Maharet Anadolu Lisesi öğrencileri, öğretmenlerinin nezdinde Elemli Belediyesinin desteğiyle adını tekniği ortaya çıkaran aileden kayran “Kabalar basması” geleneğini yaşatmak amacıyla harekete geçti.
Öğrenciler okulun atölyesinde, ilçede kıpırdak Kabalar ailesinin evlerinde atalarından kalma ağırlık kalıplarına göre aslına makul tasarım gerçekleştirdi.
Ihlamur ağacından yapılan kalıplarla temel boya kullanılarak kumaşlara yapılacak baskılarla geleneğin geleceğe taşınması hedefleniyor.
“Kültürü arkalamak hesabına koca benzeri mesai”
Meslek müdür yardımcısı Emine Karaoğlan, AA muhabirine, geçmişi etraflı yıllara raci aynı geleneği keyiflendirmek amacıyla mesai başlattıklarını dile getirerek, şöyle dedi:
“Misyon bu kültürün kaybolmaması. ‘Kabalar basması’ adıyla mezkûr bu eş yadigarı baskıların yeniden kurslarla yıpranmamış nesillere aktarılmasını ulaşmak. Biz de bu konuda çalışmalarımızla üretimimizle destek oluyoruz. Kültürü destek olmak adına yüce aynı emek.”
Karaoğlan, dizayn sürecine ilgili da Kabalar ailesinin elinde otantik rehavet kalıplarının bulunduğunu fakat bunların anbean yıprandığını ve desen kaybı oluştuğunu aktararak, bu baskıların yeniden üretimi ve geniş kullanımıyla ilgili ailenin, Üzüntülü Belediyesinin ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi hocalarının çalışmaları olduğunu söyledi.
Bunun üzere de benzeri proje yapıldığını aktaran Karaoğlan, “Tığ da okulumuzda bunu üretebilir miyiz diye denedik. Ellerindeki kalıplardan üçünü bize deneyim amaçlı getirdiler. Öğretmenimiz Zeki Bozkurt tarafından ilk çizimleri bilahare CNC makinesinde istihsal denemeleri yapıldı. Bu detaylı tıpkısı süreç. Sonrasında CNC makinesinde üretilip destekleme namına kadar yapıldı.” değerlendirmesinde bulundu.
Desenlerin özgün olduğunu ve anlamları bulunduğunu diye niteleyerek getiren Karaoğlan, “Ürünler bitince isimlendirme çalışması yapılacak. Bu kalıpların 300 almanak olduğu söyleniyor. Geçmişi haddinden fazla eski. Kabalar ailesine ilişik olduğu için hemen onların koruması altında, onların izniyle üretim yapılabiliyor. Güpür boyasının uygulandığı bütün tekstil ürünlerine basılabilir. Kültürde göt bezi ve antika adına kullanılıyor. Günümüzde ise seçkin cins dokuma ürününde uygulamak mümkün.” ifadelerini kullandı.