Şarki Marmara ve Mağrip Karadeniz’de Diyanete ilişkin kurumlarda yer sarsıntısı tatbikatı yapıldı

Sakarya, Bolu, Düzce, Karabük, Zonguldak ve Kocaeli’dahi, İçişleri Bakanlığı Afet ve Evgin Format Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Diyanet İşleri Başkanlığı hisse senedi birliğiyle “Yer Sarsıntısı Yadigâr, Çök Üçkâğıt Tutun ve Boşaltma Tatbikatı” gerçekleştirildi.

Sakarya genelindeki mülk ve kaza müftülükleri, eğitim merkezleri, Dini Yüksek İhtisas Merkezleri ve Kur’an Kursları’nda yapılan tatbikatta personel, siren çalmasıyla mesai alanlarında “çök-komplo-tutun” tekniğini uyguladı.

İkinci sirenle binaları tahliye fail çalışanlar, müstacel içtima alanlarında benzeri araya geldi.

Tatbikata katılan İl Kıyamet ve Acil Kapsam (AFAD) Müdürü Hüseyin Kaşkaş, geçen yılın “kıran yetişek yılı” car edilmesiyle Türkiye’üstelik tahminî 51 milyon kişiye afet farkındalık eğitimi verildiğini anımsattı.

Bu yılın üstelik manevra yılı car edildiğine işaret eden Kaşkaş, yıl süresince türlü tatbikatların yapılmaya bitmeme edeceğini söyledi.

Kaşkaş, “Bu tatbikatların amacı, olası depremde akla yatkın çizi şeklini muktedir olmak. Onun amacıyla bu tatbikatları ne kadar sık yaparsak, sarsıntı takkadak bile bunları etme imkanımız o kadar kolaylaşır.” dedi.

İl Müftüsü Hasan Başiş dahi tatbikatların önemli olduğunu rapor ederek, İslam’ın ilk tedbiri tavsiye mektubu ettiğini dile getirdi.

Bolu

Bolu Sandallar Arsıulusal Mıntıka Leyli Kız Kur’an Kursu’nda planlı tatbikata, Vali Erkan Tığ, AFAD İl Müdürü Cengiz Çavuş, İl Müftüsü Mualla Keyif Tahiroğlu, İl Itimat Müdürü Sadettin Aksoy, daire müdürleri ve öğrenciler katıldı.

Öğrencilerin yetişek gördüğü sınıflarda sıralara oturan Ilbay Tığ, tören düzeni üyeleri ve öğrenciler, sirenin çalmasıyla “çök-sistem-tutun” tekniğini uyguladı. Elan sonraları yapı tahliye edilerek emin alanda toplanıldı.

Vali Kılıç, yer sarsıntısı bölgesinde olduklarından tedarikli olunması gerektiğini belirterek, “Eğitimlerimizi eskiden yapmamız gerekiyor. Bu çalışmaları de bunun için yapıyoruz. 9 Kasım’bile birlikte yükseköğretime tutkun öğrenci yurtlarında eş manevra yapılacak.” dedi.

Düzce

Düzce’bile Saklayan Hasan Rahat Kur’an Kursu’nda düzenlenen tatbikatta, belirlenen saatte sirenler çaldı.

Öğrenciler, yetişek gördükleri sınıflarda rahle ve sıraların altına çökerek benzeri süre bekledi, henüz sonraları elleri başlarının üzerinde binadan çıktı.

AFAD, UMKE, Türk Kızılay, Düzce Belediyesi İtfaiyesi ve gönüllü kurtarma dernekleri, öğrencilere beklenen hareket ve yangında yapılacaklar konusunda yetişek verdi.

Etkinliğe katılan Düzce Valisi Cevdet Atay, öğrencilere facia konusunda yapılması gerekenleri anlattı.

Karabük

İl Müftülüğüne sınırlanmış Haliliye Kur’an Kursu’nda düzenlenen tatbikatta, öğrenciler sirenler çalmasıyla sıraların altına çökerek “çök-intizam-tutun” tekniğini uyguladı.

İkinci sirenle gelişigüzel binaları tahliye fail öğrenciler, müstacel toplanma alanlarında tıpkı araya geldi.

Tatbikata katılan Vali Fuat Gürel, deprem takkadak ürkü olunmaması gerektiğini belirterek, “‘Çök-intizam-tutun’ tekniğini uygulamak heybetli. Panikle kadeh önlerine ya birlikte merdiven boşluklarına koşmazsak, ölümler bu büyüklüğünde artmaz. Merdiven boşluklarından kaynaklı ölümlerin haddinden fazla çok olduğunu gördük. Çocuklarımıza afetlerle uğraş etme yöntemlerini öğretebilirsek kayıplarımız beş altı tamam.” diye konuştu.

Zonguldak

Zonguldak İl Müftülüğünde gerçekleştirilen tatbikatta, afiyet, itfaiye aracı, polis güçleri, jandarma ve AFAD ekipleri hazır bulundu.

Ekipler, müftülük çalışanlarını ve Kur’an Kursları’nda terbiye gören çocukları tehlikesiz şekilde binadan boşaltma etti.

AFAD İl Müdürü Ahmet Güngör, gazetecilere, tatbikata ilişkin hikmet verdi.

Tatbikatı, Vali Mustafa Tutulmaz ve protokol üyeleri de izledi.

Kocaeli

İzmit İlçe Müftülüğüne merbut Gölkent Ayvaz Yatılı Hafızlık Kur’an Kursu’nda gerçekleşen tatbikata, Ilbay Seddar Çetin, AFAD İl Müdürü Mehmet Güvenli Koçan, İl Müftüsü Sinan Cihan de katıldı.

Öğrenciler, ekiplerin kontrolünde sınıflardan güvenle boşaltma edilerek ivedili toplanma noktasına getirildi.

Vali Seddar Ağır, tatbikata ilgilendiren şunları söyledi:

“Tatbikatın amacı, zelzele meydana geldiğinde süratle çökmeyi, kapanmayı, tutunmayı ve deprem geçtikten sonradan dahi derakap boşaltma etmeyi, tahliye ettikten sonra şişko yaşam alanlarında hele ağırşak, meslek kabil alanlarda tadat gerçekleştirilmesi ve çöküntü altında herhangi biri var mı namevcut mu tespitlerinin zinde yapılması, kontrol istirdat faaliyetlerinin bile bereketli şekilde yapılmasını sağlamaktır. Tatbikatlarımıza bu sene içerisinde devam edeceğiz.”

Share: