Şırnak haberi | Şırnak’ta tarım ile ülke ekonomisine katkı sağlanması amacıyla çalışmalar başladı

Şırnak’ta ekincilik ile mutluluk ekonomisine yardım sağlanması üzere çalışmalar başladı

“Ekincilik şenliği etkinlikleri ile çiftçilere yüzde 75 hibeli sertifikalı soy sop dağıtıldı

ŞIRNAK – Tarım ve Orman Bakanlığınca, Ekincilik Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi çerçevesinde Şırnak’ta ‘Ekincilik Şenliği Etkinlikleri’ bünyesinde sertifikalı çocuk ve kışlık göveri fidesi dağıtım töreni gerçekleştirildi.

Sertifikalı tohumda 2 milyon 500 bin bütçeli yüzde 75 hibeli projede 160 titrem yasmık, buğday ve arpa tohumu ile kışlık sebze fidesinde ise yüzdelik 75 mevhibe ile 1 milyon, 200 bin proje değerinde 500 bin fide tevzi törenleri Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bahçesinde yapıldı. Tarım şenliği etkinliğine, Şırnak Valisi Osman Bilim Adamı, Şırnak İl Ekincilik ve Orman Müdürü Selman Demirel, kurum müdürleri ve çiftçiler katıldı.

Ilbay Osman Bilimci, törende yaptığı konuşmada, “Ülkemiz çabucak fabrikalar ile değil, tarımda, turizmde, sanayide müteharrik ve çoklu sektörlerde insana ihtiyacı olan aynı ülkedir. Çokça iri aynı ülkeyiz, 85 milyon nüfusu var, gailesiz tıpkısı nüfusu var. Dünyada sonuç adına yaşanan konjektöre baktığımız antlaşma tarımın hangi kadar muhteşem olduğunu hepimiz gelişigüzel görüyoruz. Henüz önceki çalışılmaması müstelzim, istenmeyen kısım kendisine tanıdık tarım sektörü insanoğlunu yüz yüze kalmış olduğu son format ile genişlik mehabetli sektörlerden biri haline getirdi. Sunu koskocaman sektördü ayrımsız uzaklık insanlar uzaklaştı ve gine yeryüzü kebir devir oldu. Özetle tığ gıdaya ulaşamadığımız sürece istediğiniz kadar zenginliğiniz olsun, hiçbir anlamı yok. İnsan doğduğu günden ölünceye kadar herhangi bir dönem gıdaya ihtiyacı var. Zımnında bu proses içerisinde bizlerin tarım ve hayvancılık alanında üretimi bırakmamalıdır. Üste bu alanda teknolojiyi de kullanarak, vatandaşlarımızın desteklenmesiyle birlikte bu alandaki üretimimizi artırmalıyız. Şırnak kişi tüketimin yüzdelik 7’sini üretebiliyor. Çokça dokunaklı bire bir boyut. Hep diyoruz, istihdam alanı yok Şırnak’ta, hoppadak istihdamı tarımda pisik içimizde çözsek, insanları tarıma yönlendirsek, özlük ihtiyacını karşılayacak yüzdelik 93’lik tıpkı alanı düşündüğümüzde çok önemli bir istihdam alanı oluşturacağız” dedi.

“Yıldırı örgütünün yararlandığı ormanlar değil, vatandaşların yararlandığı, dirimsel getiren ormanlar açmak istiyoruz”

Cizre Barajında gelişmemiş sürede çalışmalara başlanacağını tabir fail Ilbay Âlim, “Tarımla ilişik Cizre ve İdil ovalarını sulamak ile ait Cizre Barajımızı bile genişlik kısa sürede başlanıyor. Ovalarımız bundan sonra sulanacak, bununla birlikte çalışan benzeri kesime ihtiyacımız var. Şırnak’ın yüzde 40’ı orman görünüyor ama orman bulunmayan. Bu dağları asıl anlamda ormanlaştırmalıyız. Amma vatandaşların yararlandığı ormanlar olmalıdır. Fıstık, ceviz, badem, zeytin bölgesine bakarak, yaşıt çiftçilerimiz ile bu projeyi uygulamaya geçiriyoruz. Yıldırı örgütünün propagandasını fail HDP, yasalı görünümlü yasa dışı partinin eylemlerinde daima ‘azamet ormanları kesiyor’ diyor. Müfit, tığ buraları ormanlaştırmaya çalışıyoruz. Vatandaşlarımız kadın seçme yeri ormanlaştıralım. Amma terör örgütünün yararlandığı ormanlar değil, vatandaşların yararlandığı, vatandaşa soylu erki gelir getiren ormanlar fethetmek istiyoruz. Vatandaş kâfi ki gelsin tığ her projeye mukabele ayıracağız. Burada murat kazımak. Ailelerinizin geçimini uydurmak. Amma arz önemlisi hangi vatandaşın vatandaşa kadın olduğu, hangi vatandaşın devlete kadın olduğu ayrımsız bütün monte etmek. Sizleri bağımsız bir fert namına ayakta durabilecek vatandaşlar haline haberdar etmek. Özgür duygusal olmanız, bu ülkenin özgürleşmesi almak. İnsanların özgürleşmesini istemeyen kesimler var. Tığ burada ihtişam namına insanların başkasına halk açmasını değil, aksine duygusal olarak ayakta durmasını icat etmek üzere tıpkı sistem oluşturmaya çalışıyoruz. Bunun için tarım, hayvancılık, endüstri ile üretime yönelmeliyiz” diye niteleyerek konuştu.

Şırnak İl Tarım ve Orman Müdürü Selman Demirel dahi, “Bakanlığımızca ekincilik arazilerinin kullanımı etkinleştirmesi ile ilgili proje ile çiftçilerimize süreduran durumundaki bu arazilerde yüzde 75 mevhibe ile yaklaşık 160 tona yakın sertifikalı soy sop dağıtımımız olacak. Buradaki amacımız kıytırık çaplı tarım dışı kalık arazilerimizi tarıma kazandırmak. Bölgemizde bulunan bu süfli yetenekli bu arazilerimizi kazandırıncaya büyüklüğünde, bu alanda çalışmalarımız bitmeme edecek. Yoz yetenekli alanları tayin ediyoruz. Güzeşte sene belirleme ettiğimiz arazileri tarıma kazandırmıştık. Bu değme yıl artarak bitmeme edecek. Bölgemizde işsiz durumda arazi bırakılmayıncaya kadar çalışmalarımız bitmeme edecek. Güzeşte sene bin 200 dekara mümasil araziyi tarıma kazandırdık. Bu seneki hedefimiz 2 bin 500 dekar alanı tarıma vermek olacaktır” şeklinde konuştu.

Çiftçi Ahmet Özbey ise, “Kendi imkanlarımız dahilinde basılmış ve tohum fiyatlarının çokça fiyatlı olması zımnında ekincilik alanlarımızı ekemiyorduk. Bakanlığın yüzdelik 75 sulp desteği ile imdi bu alanlarımızı ekeceğiz. Buna bindi olan başta bakanlığımız ve valiliğimize çokça teşekkür ediyoruz” dedi.

Share: