Şırnak’ta 3 asırdır bitmeme eden gelenek! Mezarlıkta buluşup dua ediyor, kemirmek yiyorlar

Türkiye’nin farklı şehirlerinde dinamik Şırnaklılar, temas sene gerçekleştirdikleri geleneksel bamyatarlası ziyareti için Balveren beldesinde buluştu. Kısaca 300 yıldır, seçme teşrinievvel ayının evvel perşembe gününde yapılan buluşma, sabahın er saatlerinde mezarlığı ziyaretle başladı. Burada çadırlar kurup, erken saatlerde aşındırmak pişirilmeye başlandı. Öğle Vakti ezanının okunması ile alay malay ailelerin pişirdikleri yemekler getirilip etkinliğe katılanlar için kurulan 100 metre uzunluğundaki düzlük sofralarına dizildi. Yer köylerde yaşayanların bile katıldığı Balveren Mezarlığı ziyaretinde Kur’an-ı Selek okunup, yakarış edildi. Etkinliğe gelenler, seçkin yıl gerçekleştirdikleri ziyaretin birlik ve beraberliği pekiştirdiğini belirtti.

“BEDENEN ÖLMÜŞLER ANCAK RUHEN HAYATTALAR”

Şırnak Üniversitesi Rektörü ve aynı zamanda Balverenli olan Prof. Dr. Abdurrahim Alkış, şunları söyledi: “Tığ burada ‘Büküç Mele Devreş’ denilen bir etkinliğe katılıyoruz. Burası ayrımsız köşe. Mele Devreş’in zaviyesi. Köşe; kenar, kenar emretmek. Bizim inanışımıza bakarak burada ahiret yolculuğu fail zevat, vücuduyla ölmüşler, ancak ruhen hayattalar. Bizi izliyorlar. Onlar bile bu köşeye kendilerini çekmişler ve bizi izliyorlar. Bu izlemenin hatırlatılması babında böyle bir etkinlik yapılıyor. Bura 300 yıldır tek kesintiye uğramamış. Genişlik özellikle bura Kuran-ı Kerim kıraat merkezli tıpkı aktiflik. Köylülerimizin her biri zat babasının, dedesinin mezarlarına gelip hatimler indiriyorlar. Hep hatimler indirildikten bilahare burada dualar okunuyor. Salat kılınıyor. Bamyatarlası ile ait tebeddülat işi varsa zar genişletiliyor, kayran genişletiliyor, elan uygun ağıl getiriliyor?

“TÜM DÜNYAYA ÖRNEK OLMAK İSTİYORUZ”

Yıllardır etkinliğe katıldığını tamlayan Osman Yeren, ‘Buraya gelip, ölülerimize adaklar adıyoruz, dualar ediyoruz. Yemekler pişiriyoruz, aşımızı paylaşıp gelişigüzel yiyip ondan sonraları bu geleneğimizi gelecek nesillere aktarmak için çocuklarımıza tembihleyip geleneğimizi bitmeme ettirmek niyetindeyiz’ ifadelerini kullandı. Abdulkadir Alkış ise, ‘Tığ Balveren yerine, tam dünyaya örnek olmak istiyoruz. 300 seneden önce dedelerimiz, babalarımız, cümle nahiye halkları adına burada toplandı. Tek alt bölüm yapmadan kardeşlik içinde yaşıyoruz. Türk, Kürt, Alevi, Sünni ayrımı yapmadan teşrinievvel aynının evvel perşembesinde burada toplanıyoruz. Burada kurban kesiyoruz. Kuran-ı Eli Açık okuyoruz. Dizge öz evinden getirdiği yemeği burada vatandaşlara dağıtıyor”

Share: