TÜBİTAK desteğiyle verimi faziletli cılız fasulye cins adayları belirlendi

Garip adayı ark fasulye popülasyonlarından detay görüntüler

Doç. Dr. Ömer Sezen’in konuşması TÜBİTAK desteğiyle verimi faziletkâr kuru fasulye asıl adayları belirlendi

KIRŞEHİR – Sivas Marifet ve Teknoloji Üniversitesi Ekincilik Bilimleri ve Uygulayım Bilimi Fakültesi Akademisyen Doç. Dr. Ömer Sözen, TÜBİTAK’ın desteklediği proje ile Artvin ve Kelkit Vadisi’ndeki köylerden topladığı cılız fasulye genotipleri üzerinde yaptığı araştırı sonucunda, verimi faziletli ve hastalıklara dayanabilen 16 nev adayı belirledi.

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Tarım Fakültesinden Sivas Marifet ve Uygulayım Bilimi Üniversitesine geçen Sözen öncülüğündeki tedris üyeleri, 2017 yılında “İleri Düzey Sıska Fasulye Genotiplerinin Agro-Yapı Bilimsel, Genetik ve Nitelik Özeliklerinin Belirlenmesi Projesi” hazırladı.

TÜBİTAK eliyle bile desteklenen proje ile Artvin ile Kelkit Vadisi sınırlarında yer kayran ülke ve ilçelere ilişkin köylerden toplanan domestik kuru fasulye genotipleri 3 sene süre ile akman-eşkâl ıstıfa yöntemine tabi tutuldu.

Temin edilen cılız fasulye genotipleri ile ölçün çeşitleri ölçüştürmek suretiyle ekimler yapılarak, verimi faziletli ve hastalıklara dayanabilen 16 ark fasulye kabil adayı belirleme edildi.

Doç. Dr. Ömer Sözen, AA muhabirine, bitki genetik kaynaklarının korunması hesabına köylerden topladığı cılız fasulye popülasyonları konusunda araştırma yaptığını belirterek, “Kuru fasulye popülasyonlarının birer duplikasyonlarını, İzmir Menemen’da kâin Millî Evlat Gen Bankası ve Ankara’da mevcut Türkiye Döl Geniş Bankası’na kazandırmak suretiyle ati nesiller üzere inanca altına aldık.” dedi.

Bunların takkadak zürriyet jen bankalarında durmayacağına değinen Sözen, şunları kaydetti:

“Benzeri zamanda düzelti çalışmaları üzere bile değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. TÜBİTAK projesi kapsamındaki çalışmalarımda oluşturduğum bir nice fasulye genotipini seleksiyon yöntemiyle ileri düzeye büyüklüğünde getirip saflaştırmak aracılığıyla tescile amade hale getireceğim. Tarla bitkileri içerisinde 40’larda kalmış olan sıska fasulye zümre sayısında bizim araştırdığımız popülasyondan bir ya bile birkaç tanesini tescile arz etmek vasıtasıyla Türkiye çiftçisine üretim miktarını artıracak katkı sunacağız.”

Share: