Yozgat haberleri | Yozgat Bozok Üniversitesi’nde Öğrencilere Kılgılı Kenevir Tarımı Eğitimi

Esrarın kabak maddesi yerine bile kullanıldığı üzere ekimi izne tutkun olan kenevir bitkisi üstüne YÖK aracılığıyla ‘his üniversitesi’ adına car edilen Yozgat Bozok Üniversitesi’nde öğrencilere kullanışlı kendir eğitimi verilmeye başlandı.

‘Endüstriyel kenevir’ alanında ihtisaslaşan Yozgat Bozok Üniversitesi, sektöre yetişmiş eleman vermek için eğitimlere başladı. Üniversitenin Yozgat eşkal ve Boğazlıyan ilçesinde ektiği kenevirlerin hasadına, bu alanda eğitim alan üniversite öğrencileri üstelik katıldı.

Tekstilden araba sektörüne, inşaat malzemelerinden kozmetik ürünlere, enerji sektöründen gıda sanayine büyüklüğünde bir nice alanda geçer kendir bitkisi ile ilişkin adına Yozgat Bozok Üniversitesi bünyesinde kurulan Kenevir Araştırmaları Enstitüsü öncülüğünde 200’ün üzerinde araştırmacının çalışmalar yaptığı açıklandı. Darülfünun bünyesinde, kenevir yağı katkılı antibakteriyel köpük ve likit halk sabunu ile protein ve kumanya değeri yüksek unlu mamullerin üretimi yapıldı. Yozgat Bozok Üniversitesi Kendir Araştırma Projesi Koordinatörü ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Güngör Yılmayan, Türkiye’de ilk defa kendir üzerine öğrencilere eğitim verilerek sektöre yetik eleman yetiştirilmeye başlandığını söyledi.

“KENEVİR TARIMI DİYE BİR IBRET VERİYORUZ, BU IBRET TÜRKİYE’BIRLIKTE SADECE BURADA VAR”

Güngör Yılmayan, “Kendir tarımı diyerek ayrımsız ibret veriyoruz, bu öğüt Türkiye’üstelik hemen burada var. Bu, Yozgat Bozok Üniversitesi’nin bire bir ayrıcalığı. Amma sebep burada var? Yozgat Bozok Üniversitesi, kendir alanında önsezi üniversitesi, o yüzden. Burada kendir dersini düzlük öğrencilerin tıpkısı kısmı var, bu dersi alan çok sayıda gruplar var. Tığ, bu öğrencilere keneviri bir zamanda durumunda üstelik gösteriyoruz uygulamalı benzeri şekilde, kılgısal kenevir eğitimi yaptırmış oluyoruz” dedi.

“Bizim üniversitemizde 70 kıta proje yürütülüyor kenevirle ilişkin” diyen Yılmayan, şöyle konuştu:

“Toplam bütçe tutarı 3 trilyon bu 70 projede. her bir projede ortalama 3’er emanet, bazılarında 2 dirilik, bazılarında 5 dirilik var. 3 hayat fariza alıyor sayı farkı. Düşünün ki bu üniversitede şu anda 200’ün üstünde araştırman, kendir alanında bilgelik üretiyor. 2022 yılı itibariyle bire bir hafta sonraları bu kopya elan dahi artacak, zira günden güne bakir projeler geliyor. Şu anda 70 sunum. Hem bizim BAM (Ilmî Araştırı Merkezi) birimimiz hem TÜBİTAK hem da sair kamu kurumlarıyla birlikte yürüttüğümüz projelerin toplamı 70 ve 3-3,5 trilyon liralık tahminî bütçeyle bu icraat devam ediyor. 200 şahsiyet tıpkı cıvıl cıvıl var arkasında. Bu çalışanlar ayrımlı alanlarda, ayrımlı fakültelerde; turizm fakültesi dahi var, dişçilik var, tıp fakültesi var, bilgelik literatür var, ziraat var, temas soy başka fakülteler var, herkes farklı alanlarda çalışıyor.”

“ÇALIŞMALARIMIZI ÇOK YÖNLÜ YÜRÜTÜYORUZ”

Bozok Üniversitesi’nin 3 yıldan beri kenevir alanında ağır icraat yaptığını ve Ocak 2020’de Yükseköğretim Yerleşmiş yoluyla kalp beratı verildiğini hatırlatan Yılmaz, “Yani ‘siz kendir anlamında ihtisaslaşın’ emrini verdi eksantrik bir ifadeyle. Tabiatıyla buna tığ eğilimli olduk, ayrımsız projeyle. Dedik kim ‘Yozgat bu gelişim için makul, kendir ile ilişik çalışmalara, vukuf üretimine, sektöre ulama sağlamaya Yozgat Bozok Üniversitesi hazırdır’ şeklindeki talebimize dayanarak YÖK bize bu yetkiyi, görevi verdi. Tığ de o günden itibaren, 2020’nin esasen itibaren, şu anda üçüncü yılın sonuna akıllıcasına geldik, 20-21-22’nin sonuna geldik, 3 yıldan beri çalışmalarımızı yürütüyoruz. Çalışmalarımızı çok tarafli yürütüyoruz” diye niteleyerek konuştu.

Tarımsal araştırmaların anne tetkikat olduğu belirten Yılmaz, “Zira tüm sektörlerin gerektirdiği olmamış maddeyi; bitkinin gövdesi, işte bitkinin yaprağı, bitkinin tohumu, kökü, değişik mukteza olan umum kısımları, lifini veya kırtığını bu araştırmalardan elde ettiğimiz tor maddeyi ilişkin sektörlere vererek süreci bitmeme ettiriyoruz” dedi.

“PROJELERİN İÇERİSİNE DA O ÖĞRENCİLERİMİZİ SOKUYORUZ”

Üniversitenin Ilmî Araştırma Projeleri (BAP) vasıtasıyla desteklenen 53 projenin bulunduğuna aksan eden Yılmaz, şöyle konuştu:

“Mektepli katılımları bile dahil kalkışmak amacıyla 17 projede TÜBİTAK destekli oluşmak amacıyla şu anda 70 çıngı proje bizim üniversitemizde etkin kendisine bitmeme ediyor. Yani vukuf üretmeye bitmeme ediyoruz. Bakın, 17 modül projenin içerisinde mektepli katılımları de var, bu üstelik yetişkin, aha görüyorsunuz. Derslerimizde bile öğrencileri kılgılı yerine yetiştirmeye çalışıyoruz. Projelerin içerisine de o öğrencilerimizi sokuyoruz. Bizim benzeri ayrıksı görevimiz ise duygu üniversitesi olarak bu alana âdem kaynağı tasarlamak. Yani biz, bilgi yönetiyoruz, materyal materyal geliştiriyoruz, amma henüz önemlisi sürdürülebilirlik için herif kaynağı oluşturuyoruz. İşte onu bile bu şekilde yapıyoruz.

“ÇOK GENİŞ ALANLARDA ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ”

Bunun devamında da bizim üniversitemizde faziletli lisans ve doktora tezi kalkışmak üzere 15’ten aşkın, 15-20 beyninde aynı rakam, yani 17-18 kabil düşünebilirsiniz, yani kısaca 20 tez projesi yürüyor. Acele projesi hangi buyurmak? Buradan faziletkâr mühendis ya üstelik doktoralı insanlar yetişiyor. Tığ hem lisans düzeyinde hem erdemli lisans hem doktora düzeyinde âdem kaynağı yetiştiriyoruz. Hangi alanlarda? Rastgele alanda. Yani burada ekincilik alanı var, azık alanı var, inşaat var, enerji var, tıp var, kimya var, üste dişçilik var, veteriner fakültesi var. Yani efsanevi beslenmesi ve farklı muhtelif pestisitlerin elde edilmesiyle ilişik ayrımsız esirgeme taraf ürünlerine büyüklüğünde çokça açık alanlarda icraat yapıyoruz. Bu konuda epey Yozgat Bozok Üniversitesi bu işi haddinden fazla gani sahiplendi. Hem fakülteleriyle, bölümleriyle, araştırıcılarıyla bu spektrum Türkiye’nin hiçbir yerinde bulunmayan. Yani düşünebiliyor musunuz? diş hekimliği fakültesinin yaptığı çalışmalar üstelik var, turizm fakültesinin yaptığı çalışmalar da var. Bu büyüklüğünde zengin tıpkısı çeşitliliğe degaje benzeri yelpazeye sahibiz.”

“PLANLI ARAŞTIRMALARIN DIŞINDA EKSANTRIK AMME ARAŞTIRMA KURUMLARINA BIRLIKTE YANİ ÇEŞİTLİ ÜNİVERSİTELERE ÜSTELIK MATERYAL VERİYORUZ”

Prof. Dr. Yılmaz, hedeflerinin öncelikle Yozgat almak amacıyla kenevir dayalı benzeri sanayinin kurulması, sanayinin gelişmesi, ona ilişkin yerine tarımsal üretimin artması, istihdamın oluşması, millî üretime, ihracata yıpranmamış ürünler geliştirmeye katkı seçmek olduğunu anlattı. Yılmaz, “Bizim üniversitemiz bünyesinde hesapli araştırmaların dışında eksantrik amme araştırma kurumlarına dahi yani çeşitli üniversitelere da materyal veriyoruz. Bizi arada bir arıyorlar. ‘Hocam aha biyoplastik çalışacağım, bana şu kadar tel lazım’, hızla gönderiyoruz. ‘Hocam ego beton çalışacağım, hocam ben asfalt çalışacağım, işte hocam ego işte motor düşman çalışacağım’ falan, bunlara birlikte tığ materyal veriyoruz. Nedeniyle bizim vakit kaybetmeden kendimize değil aynı zamanda bu devlet içerisindeki metin çokça araştırmacıya üstelik böyle olmamış özellik verme kabil tıpkı görevimiz demeyelim ama bu sorumluluğu üzerimize alıyoruz ve onlara dahi katkı sağlıyoruz” dedi.

Share: