Aksaray’daki Aşıklı Höyük’te 5 tahıl ambarı bulundu

Aksaray’da Aşıklı Höyük’teki kazılarda kestirmece 9 bin 500 yıllık olduğu belirtilen ambarlar zaman yüzüne çıkarıldı.

Aşıklı Höyük Kazı Başkanı Prof. Dr. Mihriban Özbaşaran, AA muhabirine, Gülağaç ilçesi Kızılkaya köyündeki Aşıklı Kurgan’te hafriyat çalışmalarının 1989’da başladığını hatırlattı.

Çalışmaların istirdat kazısı olarak başladığına değinen Özbaşaran, o dönemden bu yana okunabilen şekilde kazı çalışmalarının devam ettiğini dile getirdi.

Bu sene çokça degaje çaplı tıpkısı hafriyat çalışması yapamadıklarını fakat çalışılan iki alanda çokça fena hâlde sonuçlar aldıklarını tamlayan Özbaşaran, şöyle konuştu:

“Açmaların birisinde hane yerine geçer not iki bina, işlik alanları, sokaklar gibi kemiksiz alanlar bulduk, ambarlar bulduk. Bu ambarlar bize tahıl ambarlama işi üzere özel ayrımsız alan yapıldığını ve depolamanın burada yapıldığını gösteriyor. Radyokarbon tarihleme yöntemiyle yapılan araştırmalarda buraların milattan geçmiş 7 bin 500’lü yıllara tarihlendiğini gördük, yani ambarlarımız tahminî 9 bin 500 yıllık.”

Özbaşaran, hububat ambarlama gayeli hususi mekanların yapılmasının tarım ölçeğinin hangi kadar hisse senedi gösterdiğinin kanıtı olduğunu belirterek, “Ambar bulmakla kalmadık, içinde rüşvet taneleri bile bulduk. Tespit edilen 5 ambardan henüz ilkine bakabildik, diğerlerinin analizlerini önümüzdeki sezonlarda yapabileceğiz. Aşıklı’da yaşayanların tarımı ant içre öğrendiğini, ağırlıklı adına hububat tarımı yaptıklarını ve bu tahılı daha ahir zamanlarda çekmek amacıyla depoladıklarını imdi ferah ferah söyleyebiliyoruz.” diyerek konuştu.

“Höyüğümüzü turizme açacağız”

Aşıklı Höyük’te yer düzenleme projesi çalışmalarının bitmeme ettiğini tamlayan Özbaşaran, bu çalışmaların 2-3 yıldır Türk Devir Kurumu desteğiyle yürütüldüğünü söyledi.

Aşıklı Kurgan’ün ören yeri statüsünü aldığını ve firez turizmine açılması yönünde çalışmaların devam ettiğini anlatan Özbaşaran, şunları kaydetti:

“Proje kapsamında höyüğün girişine 10 bin yıl geçmiş denenen kerpiç yöntemleriyle bazen görgül yapılar yaptık. Çok yakında bu çevre aranjman projesi bittiğinde höyüğümüzü turizme açacağız. Ziyaretçilerin ferah ferah gezebileceği dolaşma yolları, brifing panoları kabilinden şeyleri adım adım tamamlıyoruz.”

Share: