Baskın felaketinde engel görmüştü, 123 yıllık tarihi güreşçi köprüsü onarılmayı bekliyor

Başat felaketinde uymazlık görmüştü, 123 yıllık tarihi köprü onarılmayı bekliyor

KASTAMONU – Kastamonu’nun Küre ilçesinde, 11 Ağustos 2021 tarihinde yaşanan nazik hâkim felaketinde uymazlık gören 123 yıllık tarihi İstiklal Yolu köprüsü, onarılmayı bekliyor.

Kurtuluş Savaşı’nda Karadeniz üzerinden İnebolu’ya mevrut cebe ve cephanelerin Ankara’ya taşındığı İstiklal Yolu’ndaki 123 yıllık tarihi köprü, 11 Ağustos’ta yaşanan yeğin felaketinde kısmen yıkıldı. Kastamonu’nun Dünya ilçesine 6 kilometre uzaklıkta mevcut Ersizlerdere mevkiinde, 1899 yılında yapılan ve Karayolları 15. Bölge Müdürlüğü yoluyla 2016 yılında restore edilen tarihi köprü, 11 Ağustos 2021 ve 27 Haziran tarihlerinde yaşanan selde zarar gördü. Sadece kemerleri ayakta artan güreşçi köprüsü, yok olma tehlikesi yaşıyor. Bölgede dinamik vatandaşlar, kebir tıpkısı tarihi değere erbap olan köprünün baştan restore edilerek, bulunmayan olma riskinden kurtarılmasını istedi.

“Köprünün restorasyon ve tebeddülat çalışmasının yapılmasını istiyoruz”

Köprünün kesim üzere yüce aynı değere eş olduğunu belirten Ersizlerdere Kalkınma Yetişek ve Eko Turizm Derneği Başkanı Mustafa Çağır, “Tarihi İki Öz Köprüsü, 11 Ağustos 2021 tarihinde ve 27 Haziran tarihindeki yeğin felaketlerinde kötülük gömüş ve günümüze büyüklüğünde elden kemerleri kalabildi. Maalesef inkıraz tehlikesi ile yüzyüze kaldı. Köprümüzün tamiratı için, restorasyonu için celal büyüklerimizden müzaheret bekliyoruz. Şayet köprümüze sahip çıkılmazsa 100 yıllık tıpkısı değerimizi kaybedeceğiz. İstiklal Yolu üzerinde bulunan cesim geçiş güzergahı. 1895 yılından günümüze büyüklüğünde gelebilmiş cıvıl cıvıl ayrımsız değerimiz. Bu değerin korunması, gelecek nesillere aktarılabilmesi için katiyetle restorasyonunun yapılması geçişsiz. Ihtişam büyüklerimizden benzeri dakika evvel bu köprünün restorasyon ve tadilat çalışmasının yapılmasını istiyoruz” dedi.

“Tamir edilmezse büyük tıpkı değerimizi kaybedeceğiz”

Günümüze kadar ayakta artan köprünün 2015 yılında restore edilerek aktarılma yüzüne çıkartıldığını ifade eden Çağır, “2010 yılından 2015 yılına büyüklüğünde tığ köprümüzün restorasyonunun yapılması amacıyla uğraştık. O dönemde defineciler vasıtasıyla kötülük veriliyordu. Karayolları Umumi Müdürlüğümüz, Yeryüzü Kaymakamımız, dönemin Kastamonu Ilbay Yardımcısı Atilla Kantay eliyle eş çıkıldı. Karayolları Kesim Müdürlüğümüz vasıtasıyla köprümüz restore edilmişti. Yaşanan sellerde şişman bire bir tahribata uğradı. Uymazlık gören bölümlerin tamirat edilmesi gerekiyor. Onarım edilmezse nazik tıpkı değerimizi kaybedeceğiz” diye niteleyerek konuştu.

Öte yandan, tarihi köprünün beraberinde kâin ve Dünya ve İnebolu ilçeleri beyninde ulaşımın sağlandığı köprünün da yaşanan sellerde kötülük gördüğünü belirten Ersizlerdere Kalkınma Yetişek ve Yankı Turizm Derneği Başkanı Mustafa Çağır, değme dönem onlarca aracın intikal yaptığı köprüde birlikte tamirat yapılması gerektiğini ifade etti.

Share: