Çekerek Barajı’nda doluluk oranının düşmesiyle 4 kentte ilkbahar sulaması tehlikeye girdi

Yozgat, Çorum, Amasya ve Tokat’ta 66 bin 165 hektar alanı sulayan Çekerek Barajı’nda susuzluk nedeniyle doluluk yüzdelik 10,6’ya düştü.

Yozgat’ta yaşanan yağışsızlık ve sezon normallerinin üzerinde seyreden flama zımnında baraj ve göletlerdeki su seviyesi azaldı.

Çekerek ilçesinde almanak ortalama 51 gigavat cümbüş üreten ve 1310 hektometreküp su tutma kapasitesine ehil Çekerek Barajı’nda susuzluk nedeniyle mütenakıs su seviyesi, bahar sulamasını tehlikeye düşürdü.

Yozgat, Çorum, Amasya ve Tokat’ta 66 bin 165 hektar zirai alanı sulayan barajda, yaşanan susuzluk zımnında doluluk yüzde 10,6’ya geriledi.

Çekerek Ziraat Odası Başkanı Şükrü Kayhan, AA muhabirine, kuraklık nedeniyle barajdaki suyun yaklaşık 40-50 metre çekildiğini söyledi.

“Bu baharat sulamaların yapılması yumruk görünüyor.” diyen Kayhan, şunları kaydetti:

“Yağmurun ve bellek gelmesi amacıyla yakarış ediyoruz. Halkımızdan dahi suyu tasarruflu kullanmalarını istiyoruz. Barajda doluluk yüzde 10,6’lara kadar düştü. Baraj havzasındaki 4 ilimizde çükündür, darı gibi sulanabilir ürünleri eken çiftçimizin bu yıl ağırlık durumda kalacağını oranlama ediyoruz çünkü ocak ayı bitmesine karşın su seviyesi yüzde 10’larda. Bu nedenle çiftçimize elan değişik iz ekmesini referans ediyorum.”

Merkezi vabeste Esenli köyünde mevcut ve 270 milyon metreküp akarsu terviç ve 20 bin 424 hektar araziyi sulama kapasitesine erbap Gelingüllü Barajı’nda ise su seviyesi 17 milyon metreküpe düştü.

Su azalınca bozuk yerleşimler ortaya çıktı

Gelingüllü Barajı’nda suyun azalmasıyla alay malay akarsu altında mevcut iskân yerleri üstelik ortaya imdi.

Barajın bulunduğu Esenli köyü halkından Zülfikar Gökoğlu, 80 yaşında olduğunu ve elan önce hiç bu büyüklüğünde incitici benzeri susuzluk görmediğini söyledi.

Son yıllarda suların azalmasından belde pancar ekemediklerini rapor eden Gökoğlu, “Pancar ekince aklık sulayamıyoruz. Barajda sular azalınca çarkıt köylerimiz ortaya daha çok.” dedi.

Ulu Erol üstelik susuzluk zımnında barajdaki su seviyesinin çok düştüğünü ve esbak iskân yerlerinin ortaya çıktığını söyledi.

Sonbaharda ektikleri buğday ve arpanın çıkmadığını ifade eden Erol, “Baran yağmadı kim ekin çıksın, Allah yalpak ve yardımcımız olsun. Bu barajda 20-30 familya balıkçılık yapıyor. Balık birlikte kalmadı barajda. Havaların kurak ve hamam geçmesinden âlem flamingo gibi gâh kuşlar da barhana etmedi.” diye konuştu.

Share: