Doğadan toplanan mantarlardan zehirlenmelere cebin ihtar

Samsun Valisi Zülkif Görgüsüz, doğadan toplanan mantarlardan zehirlenmelere alın uyarıda bulundu.

Dağlı, yaptığı yazılı açıklamada, güz mevsimiyle Türkiye’nin birçok bölgesinde olduğu kadar Karadeniz Bölgesi’nde dahi mantardan zehirlenme vakalarında artma kaydedildiğine meni etti.

Doğadan toplanan mantarlar ortamında tüketim kalitesi efdal olanların birlikte zehirlilerinin birlikte bulunduğu gerçeğinin unutulmaması gerektiğini vurgulayan Dağlı, “100’ün üzerindeki ağılı yalan türünden özellikle 10’unun alçak anlamda ölümcül olduğunu hatırlatmak isterim. Mantarları ongun tanımayan kişiler, yenilebilen türlerle zehirli mantarları hızla karıştırabilmektedir. Yalan zehirlenmelerine alın çokça dikkatli olunmalı, doğa mantarları yemeden içmeden uzmanlar yoluyla toplanmalıdır.” ifadesini kullandı.

Karadeniz Bölgesi’nde çokça iri yalan zenginliği bulunduğuna dikkati çeken Dağlı, şunları kaydetti:

“Eğer mantarları bereketli tanımıyorsanız kesinlikle toplamayın ve risk almayın. Mantar Hastalığı yenildikten sonradan 2 saate kadar ortaya çıkan zehirlenme belirtileri angutluk, uykuya meyil, gerilim düşüklüğü, bulanık rüyet, beniz ve boyunda kızarma, nabızda artım, ağızda uyuşturucu tadı, bulantı, gaseyan, terlemedir. 6 saat bilahare gelişen zehirlenme belirtileri üstelik bulantı, gaseyan, amel, ateş, bilek damarı artışı, bellek ağrısı, karaciğer ve böbrek bozuklukları ile bu organlara sınırlı âraz olmaktadır. Bu belirtiler görüldüğü zaman arz mümasil sağlık kuruluşuna müracaat edilmesi gerekmektedir.”

Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Akva dahi mantarlarla ilişkin çokça sayıda akıllıcasına bildik yanlış bulunduğunu, bunların dahi zehirlenme vakalarının yaşanmasına hastalık olduğunu belirtti.

Doğa mantarları üzerine yeterince bilgelik sahibi olunmaması durumunda kesinlikle kültür mantarlarının tercih edilmesini tavsiye mektubu fail Kuvvetli, “Halihazırda güvenle tüketilebilecek kanlıca, kuzugöbeği, turuncu, sağımlı enva, fındık tirmiti kadar mantarlarımız var fakat bunların içine dahi analog ağılı türler karışabiliyor. Zımnında vatandaşlarımız eğer mantarları mebzul tanımıyorsa kesinlikle doğadan toplamamalı, bunun adına ekin mantarı tercih ederek riziko almamalıdır.” açıklamasında bulundu.

Kuvvetli, Karadeniz Bölgesi’nde sıkça zehirlenmelere hastalık olan mantar hastalığı türleri hakkında ise şu bilgileri verdi:

“Amanita phalloides (evcik kıyamet, köy göçüren) Türkiye’de ölümcül zehirlenmelerin yüzde 95’inin sebebidir. Bölgemizde geniş halde toplanan kuzu göbeğine çokça analog hileci kuzu göbeği, kuzu göbeği ebesi, uygunsuz memet karıştırılabilir ve zehirlenmelere hastalık benzer. Bölgemizde oylumlu halde toplanan kanlıca mantarının ağılı türü olan yalancı kanlıca mantarı (omphalotus olearius) ile hakikat kanlıca mantarının (cantharellus cibarius) rengi ve lamelleri karıştırılabiliyor.”

Share: