Elazığ’bile üstü brandayla kapatılan üzüm bağlarında hasat kışın birlikte yapılıyor

Elazığ’dahi üzüm yetiştiriciliğinin merkezi konumundaki Balkı köyünde üreticiler, üstünü brandayla kapattıkları bağlarda kış aylarında bile hasat yapıyor.

Kentte 110 bin dekarda üretilen özellikle öküzgözü, boğazkere, Ağın beyazı (Filinta beyazı) üzüm çeşitlerinden 46 bin 996 ton sofralık ve 33 bin 945 titrem şıralık oluşmak üzere 80 bin 941 ton hasat gerçekleştirildi.

Sofralık üzüm yetiştiriciliğinin temel istihsal alanlarından, merkeze sadık Kırnak köyünde yetiştirilen “Leziz beyazı”, 4,5 kilograma kadar çıkabilen salkımları, aroması, sonuç kabuğunun tartı olması zımnında sevkiyata uygunluğu ve depo koşullarına dayanıklılığıyla arzu görüyor.

Uz köyündeki üreticiler, Keban Baraj Gölü’nün oluşturduğu ılıman iklim koşullarının birlikte soğuktan ve yağmurdan etkilenmemesi amacıyla bağların üstünü brandayla kapatarak hasat dönemini ocağın ilk haftasına kadar uzatıyor ve müşterilerine dalında zinde üzüm sunuyor.

Bağlardan bağ bozumu döneminde hasat edilen üzümler ise köy evlerinde altına kağıtlar serilmiş kasalarda nisan ve mayısa kadar dulda ediliyor.

“Mayısa kadar evlerimizde üzüm bulunur”

köy muhtarı Mithat Sarıkamış, AA muhabirine, iklim şartları ve yerey yapısından etraf bölgelerinde yetişen Kırnak beyazı üzümünün kendine has aroması ve çepel taneleriyle istek gördüğünü söyledi.

Bağ bozumuna akilane bağlarının benzeri bölümünü brandayla örterek hasat dönemini kış aylarına büyüklüğünde uzatabildiklerini aktaran Sarıkamış, şöyle konuştu:

“Yaz aylarına gereğince kış aylarda üzümün kabuğu elan ayrıntılı, aroması, lezzeti daha evire çevire tamam. Şita aylarında dalından koparılan üzüm, aromasından yağlık daha çok tüketilir. Bu aylarda üzüm aşkın olmadığı üzere hastalara şifa kendisine evet birlikte misafirlere ikramlık namına verilir. Mayısa kadar evlerimizde üzüm bulunur. Vaktiyle iplerle üzüm salkımlarını tavana asardık, şimdi kasalarda sıyanet ediyoruz. Bozulmuyor.”

“Siparişle değme yere gönderiyoruz”

Üzüm yetiştiricisi Hüseyin Felaket ise Anlı Şanlı üzümünün depolamaya ergonomik olduğunu, bu nedenle hasattan aylar sonradan da dinç tüketmek üzere ürünlerin aynı bölümünü köy evlerindeki depolarda sakladıklarını dile getirdi.

Bu üzümleri havale cisim hususi müşterilerine gönderdiklerini aktaran Sıkıntı, “Hastalar üzere iflah niyetiyle üzüm talebinde bulunanlar var. Üzümümüzün aroması çok iyi, yıllardır bu işi yaptığımız için kaliteli üzümler yetiştiriyoruz. Üzümlerimizi serencam 2 yıldır mahdut dışına dahi gönderiyoruz. Üzümlerimizde tek bakiye üstelik çıkmadı ağırlık üstelik yaşanmadı.” dedi.

Share: