Gıda atıklarıyla boya üretip modaya uyarlıyorlar

Gıda atıklarıyla boya üretip modaya uyarlıyorlar

NİĞDE Niğde Şehit Eksiksizlik Boğa Küçük Asya İmam Dil Cambazı Lisesi’nde; İspanya ve İtalya’dan gelen Erasmus+ Cahillik projesi olan ‘Wuste Pojesi’ çerçevesinde yapılan uygulamada; domestik ve ecnebi öğrenciler koz, zencefil, pancar gibi ürünlerin atıklarıyla boya elde etti.

Öğrenciler vurdumduymaz ve istikbal inkılap teknikleri ile atılmış yönetimi ve örgensel atıkların sürdürülebilir ekonomiye kazandırılmasını amaçlayan projede örgensel atıklar kompost gübreleme yöntemiyle doğayla buluşurken, atıklardan örgensel boya üretimi ile güpür boyama yöntemleriyle de modayla buluştu. Proje Koordinatörü Hedef Çipo; “Her proje bir sorundan ve ihtiyaçtan doğar ve bütün faaliyetler bu sorunların çözümüne yönelik kendisine belirli biraz içinde düzenlenen namına çözümün paydaşları yoluyla gerçekleştirilir. Bu çerçevede Erasmus+ projeleri aynı çokça alanda olduğu gibi eğitim bilimi ve cahillik alanında üstelik hayata geçirilmektedir. Hepimizin bildiği amacıyla, günümüzün en şişman sorunlarından biri ise global ısınmaya vabeste abuhava değişikliği ve bunun yaşamımıza olan damarı bozuk etkileridir. Avrupa Birliği Komisyonu ve Türkiye’bile bu soruna müteveccih Yeşil Anlaşma Gösteri Planını 2020 yılında devreye sokmuştur ve belirlenen hedefler doğrultusunda konuşu, sınai ve sosyal alanda köklü tadilat ve çözüme müteveccih dönüşüm planlanmaktadır” dedi. Proje yürütücüsü Şehit Kemal Boğa Rum İmam Hatip Lisesi Ekol Müdür Yardımcısı Aynur Demirtaş ise, “İspanya’dan Uno ve İtalya’dan Cas’aupa olmak üzere iki bilgisizlik merkezi ile tıpkı Erasmus+ Deneyimsizlik projesi olan Wuste projesini yürütmektedir. Projemizde üstünde çalıştığımız ve hal sunmaya çalıştığımız alanlar ise; ferasetsiz ve encam dönüşüm teknikleri ile atık yönetimi ve organik atıkların sürdürülebilir ekonomiye kazandırılmasıdır. Böylelikle organik atıklar kompost gübreleme yöntemiyle doğayla buluşurken, atıklardan organik boya üretimi ile kumaş boyama yöntemleriyle üstelik modayla buluştu. Bu proje çerçevesinde gençlerimize akademik ayrımsız açılım kazandırarak uygulamaya dönük örneklerle kendi yaşam tarzlarında atık yönetimi ve sürdürülebilir tutum alanında olumlu değiş gerçekleştirmesidir. Bu sayede lüzum günce dirim tarzı yerine lüzum kariyer gelişimi ve girişimcilik alanlarında gençlerin elan yenilikçi ve çözüme yönelik adımlar atmasını hedeflemekteyiz” diye niteleyerek konuştu.

Proje çerçevesinde Niğde’birlikte bulunan öğrenciler üstelik paydaş olan gayrı ülkelere anbean laf ile ait henüz degaje çalışmalar yapacak.

Share: