İnternetten hastalık taharri hastalığına ilgi! Bilirkişi sima uyardı

Siberkondri, internete tabi ve tutturuk insanların yakalandığı tıpkı hastalık. Sağlıklarıyla ilgilendiren endişeleri olanların bu konudaki bilgilere yankılanmak üzere internette tekrarlayıcı biçimde ve ayrıntılı müddet araştırma yapmaları ile tanımlanan siberkondrik hastalığı üzerine ehlihibre ruh bilimci Tülinay Seçkin, uyarıda bulundu. Herhangi Bir, kişilerin internette tutturuk benzeri biçimde afiyet biçimi araması sonucu bu bir döngüye dönüşüyor ve afiyet anksiyete sebep oluyor.

“TIBBA KARŞI GÜVENSİZLİK OLUŞUYOR”

Siberkondri, internetten bulaşan çor olduğunu açıklayan Gelişigüzel, kişilerin internette obsesif benzeri biçimde temiz araması sonucu bu ayrımsız döngüye dönüşüyor ve afiyet anksiyetesine amil olduğuna ilgi çekti. Sekin, “Zira orada bulduğu bilgilerin esasen doğru olduğunu düşünüyor ve takıntılı tıpkısı biçimde temiz aramaya başlıyor. Siberkondrik şahıslar yaptıkları araştırmada süresince bulundukları duruma canlandırma koymaya çalışabiliyorlar. Bu dahi internetten buldukları bilgilerle kendilerini tedavi etme yoluna kadar gidebiliyor ve tıbba alın tıpkı emniyetsizlik oluşmasına, doktor züğürt ortada tıpkısı emniyetsizlik oluşmasına faktör olabiliyor. Sağlık anksiyetini suratsız yönde etkiliyor” dedi.

“İNTERNETİN DİLİ YOKTUR”

“Sağlık enformasyonunun dijital ağlarda afiyet alanında ehlihibre olmayan kişilerin muhteva üretmesine faktör olabiliyor” görüşünce bulunan Rastgele, “Örneğin YouTube kanalları veya oluşturulan bloglar, toplumsal medya grupları da buna karışma. Bunlar esasta mazruf ürettiklerinde zarfında olan bilgelik kirlilikleri, insanlar anksiyete yaşadıklarında o bilgiler akıllıcasına olmasa üstelik yaşadığı kaygıdan muhit istemeden olsa oradan içerikleri alıp uygulayabiliyorlar. Bu dahi keyif durumlarının kötüye gitmesine faktör oluyor. Şunu bilmekte yarar var. İnternet kontrol motorları tıpkısı şifahane evet üstelik doktor değildir. Klavyede birkaç tık sonucu sizi bodur sürede tıpkı derinti bilgiye boğabilir. İnternette bu noktada herhangi bir testin, ayrımsız laboratuvar uygulamasının olmaması da heybetli. Tıpkısı şekilde sizi anlayamayan internetin dili yoktur. Şefkatlilik göstermez. Sizin elinizi tutamaz, sizinle alay malay üzülemez. Duygularınızı temas şekilde anlayamaz, sizinle empati kuramaz. İnternetin böyle bire bir dili yoktur” diye niteleyerek konuştu.

“YEGÂNE MOLEKÜL ÖNYARGILARINI TATMİN DEMEK”

Seçme, internettin bu noktada tıbbi fen noktasında çok çok inanılmaz olabildiğin ve yersiz bir anksiyete artışına birlikte etmen olabildiğini kaydetti. Kimi Vakit üstelik doktorların yargısını sorgulayabilme noktasına gelebildiğini anlatım eden Seçkin, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu noktada hastalıktan daha riskli hastalıkların tanısını insanlara koyabiliyor. Bu da genel ağ aramalarında kişileri kısa sürede bilgiye boğup siberkondiriyi tetiklemesine sebep olabiliyor. Bununla ilgili şöyle bire bir ilmî araştırı yapılmış. Amerika’bile 2012 yılında Pew Araştırma Merkezi’nde insanların yüzde 35’i internetten bulduğu tıbbi tanımları araştırmış. Hemen bunların yüzdelik 41’ine soy teşhis konulmuş. Yüzdelik 2’si hekimlerin kendisini kısmen doğruladığını söylemiş. Yüzde 57’sine ise yanlış teşhis konulmuş. Eğer esenlik küçümseme konusuysa temas 100 tahminden 59’unun hatalı ya bile kısmen yanlış olması akseptans edilebilir tıpkısı ebat değildir. İnternetteki kişiler size verdikleri bilgiden mesul değildir. Bu bilgilerden mesul olmayabilirler evet birlikte o şekilde davranabilirler. Ama eşhas internetten kontrol yaptığında yaptıkları yegâne şey zat yöre yargılarını doyurmak oluyor. İnternet gücük sürede bir nice bilgiye boğduğu amacıyla insanların işine daha cılız gelebiliyor.”

Share: