Samsun’da Düşüncesiz Tahavvül Kütüphanesi kuruldu

Samsun’birlikte Et Kafalı Tahavvül Kütüphanesi kuruldu

SAMSUN Samsun’un 19 Mayıs ilçesinde, Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’nün Izansız Transformasyon Projesi çalışmaları çerçevesinde “Mankafa Inkılap Kütüphanesi” hayata geçirildi.

2022 yılında Milli Terbiye Bakanlığı Hanay Boyu Öğrenme Umumi Müdürlüğü eliyle hayata geçirilen Köylü Transformasyon Projesi çerçevesinde çalışmalarını sürdüren 19 Mayıs İlçe El Eğitim Bilimi Müdürlüğü vasıtasıyla Dümbelek Dönüşüm Kütüphanesi kuruldu. Kurulan kütüphanede geçmişin kadem izleri yansıtıldı.

Kütüphane hakkında bilgi veren Umum Eğitim Bilimi Merkezi Müdür Muavini Uğur Rizeli, “Bu bağlamda ilçemize ağız ağıza dümbelek dönüşüm malzemelerinden oluşan öğretmenlerimizin, kursiyerlerimizin emeğiyle aynı katalog tevlit fikri ortaya çıktı. Öncelikle elbette bire bir katalog oluştururuz, hangi materyalleri kullanırız, bu kütüphanenin ayrımsız hikayesi olmalı mı, aynı ruhu olmalı mı diye bunun üstünde durduk. Tıpkı ocak temalı benzeri belde temalı bir vurdumduymaz inkılap temalı kitabevi oluşturmaya karar verdik. Kütüphanemizde burada kullandığımız beher malzemenin hikayesi var. Kütüphanemizde kullandığımız aile konseptinin çatısındaki kiremitleri kilometrelerce mesafedeki ayrımsız mahallemizde bulunan kısaca 70-80 yıllık bire bir evin kiremitlerini kullandık. Yeniden bozuk evlerden ahşapları kullandık. Yeniden kütüphanemizde 90 almanak karı kapsı, 60 almanak eş pencereleri var. Perdelere kadar baştan sona sakat. Bu ilçede zamanında muammer insanların kullandığı malzemeler bunlar. Kütüphanemizde 3 ayrımlı benzeri zihin var. Tığ kabilinden itidalli yaş yahut gelecek yaş insanları çekecek, gençlerin dikkatini çekebilecek balkon kotları kullanarak habitat gurupları yaptık. Çocuklarımızın dikkatini çekmeyi amaçladık” dedi.

Amaç Rizeli, kütüphane karşı şu bilgileri verdi:

“Kütüphanenin kıpırdak, hareketli ve ona bir ruh oluşturmaya çalıştık. Herhangi Bir kesimden, rastgele gözyaşı grubundan çocukların faydalanmasını sağladık. Buraya gelen her yaş grubundan eş kendiliğinden bire bir şey buluyor. Hele kursiyerlerimizin velileri çocuklarını bekledikleri saatlerde kütüphanemizi değerlendiriyor. Parçalanmamış okullardan mevrut mektepli grupları gelip bazı aktiviteler, etkinlikleri tevhit ediyor. Bu kütüphanede bahsetmek haram değil. Bu kütüphanenin ayrımsız ruhu var. Biz bu kütüphanede acıklı kurslarımızı veriyoruz. Acıklı kurslarımızın hususi sahnelerini burada çalışıyor çocuklar. Biz kütüphaneyi kurarken hoppadak kitaptan, amiyane, raftan ibaret değil, dinamik, üreten, düşün veren ve geçmişten ayrımsız şeyleri bize hatırlatan ve geleceğe da bire bir umutla baktığımız aynı dirim alanı olmasını düşündük.”

19 Mayıs El Eğitim Merkezi’nde dirayetli öğreticilik fail Oya Saf Bolat, “Perdenin ilginç ayrımsız hikayesi var. Ortamın cıvıl cıvıl bir ortam olmasını istedik. A’dan Z’ye gelişigüzel molekül transformasyon olduğu için bizim bile perdelerimiz yaklaşık ayrımsız 70-75 almanak bire bir hayatı var, yaşanmışlık var. Dedemiz muhtemelen Almanya’dan getirmiş. Dedemi babaannemi kaybettik. Aile abes duruyordu, perdelerde öylece duruyordu. Burada bile böyle tıpkısı hikaye olunca onların birlikte değerlenmesini istedik. Yersiz eve camdan girerek perdeleri aldık geldik” diye niteleyerek konuştu.

Ahali Yetişek Merkezi Müdür Muavini Esra Alış ise “Kütüphaneyi hayata geçirmeye değişmeyen verdiğimizde ilçede tıpkısı üstelik tezkere cem kampanyası yaptık. İlçedeki vatandaşlarımız, öğrencilerimiz evlerindeki kitaplarını bize bağışladılar. Bu şekilde kütüphanemizde bine mümasil kitabımız var” şeklinde konuştu.

Share: