Tapduk Emre Türbesi’nin Bilecik’te olduğu iddiası

– Tapduk Emre Türbesi’nin Bilecik’te olduğu iddiası

İnhisar Şehremini Mehmet Nişan;

“İnkara mevkiinde Tapduk Emre mezarı olduğunu biliyoruz”

“Defineciler burayı dağıtma etmiş, eş çıkmamız gerekiyor”

BİLECİK – İnhisar Şehremini Mehmet Acı, Türkiye’nin 6 ilinde olduğu iddia edilen Tapduk Emre Türbesi’nin esas ilçelerinde olduğunu söyleyerek, “İnkaya mevkiindeki toprak Tapduk Emre Türbesi diye niteleyerek geçiyor. Resmi aynı belge var mı, yok, amma dinç aynı kültür var” dedi.

Tapduk Emre’nin mezarının yeri kesin olarak belirlenememiş olmakla gelişigüzel Eskişehir, Nevşehir, Manisa, Aksaray ve Afyonkarahisar’üstelik Tapduk Emre’ye ilgilendiren olduğu sav edilen mezarlar bulunur. Bu iddiaların yenisini Bilecik’in İnhisar İlçe Belediye Başkanı Mehmet Dağ ortaya attı. Cebel, Tapduk Emre’nin mezarının ilçelerindeki İnkaya mevkiinde olduğunu kanıt ederek, “Bura esasta Tapduk Emre Türbesi diye niteleyerek geçiyor. Elhak duvarlarından üstelik galiba bu mezar cümle ortada kalıyordu. Seçme tarafta gördüğünüz kadar cidar katıntısı hala duruyor ve o duvarın tamam ortasında da mihrap var. Vatandaşımız burayı ziyaretgah olarak kullanmış mukaddema, ama zamanla yıkılmış, dökülmüş, topluluk çıkılmayınca kalıntı haine mevrut. Tapduk Emre mezarı diye geçiyor, ama resmi bire bir belge var mı, bulunmayan, dinamik ayrımsız ekin var. Yıllardan beri, bizim çocukluğumuzdan beri, ilkokuldayken de buranın el beyninde musahabe edildiği ve Tapduk Emre Türbesi yerine bilindiğini biliyoruz” dedi.

“Defineciler burayı fesih etmiş”

Cebel açıklamasının devamında kendisinin çocukluk yıllarında türbenin duvarların olduğu söyleyerek, “Henüz bilahare bakımsızlıktan eş çıkmayınca yıkılmış, bu arada birlikte defineciler gördüğünüz üzere her tarafı kazıyorlar. Bilmiyorlar ki Mütedeyyin mezarlığında define olanaksız, Müslümanlar mezara gömülürken kefenden başka hiçbir öz koymazlar amma budun geliyor kazıyorlar yıkıyorlar. Tarihi arşivlere girdiğimizde hakeza bire bir husus görmüyoruz fakat umum ortada dallı güllü tıpkı efsane olarak anlatılır. Yunus Emre’nin şiirlerinden bile hareketle burada çay var, şiirlerini dereye attığı; Molla Kasım’ın gelip adisyon sorduğu, hakeza hikayemsi anlatımlar var. Öyle yahut hakeza buraya erbap çıkmamız gerekiyor. Bura ortamında benzeri proje yaptırmayı düşünüyorum. İnsanlarımız gelip müzakere etsinler yahut dua etsinler. Tarihimize, geçmişimize sahip çıkalım diye uğraşıyoruz fakat uray olarak gücümüz yetmiyor. Ego bunun projelerini hazırlayıp, vali makamına, kültür makamına götürüyorum. İnşallah oralardan üs bulursak iyicene benzeri şekilde restorasyon ve yer bakımını yapmış olacağız” dedi.

Tapduk Emre kimdir?

Tapduk Emre, değişmez olmamakla bu arada 1200 ile 1300’lü yıllar arasında günümüzde Aksaray kendisine adlandırılan İç Anadolu bölgesinde yaşamıştır. Tapduk Emre, Hacı Bektaş Veli, Mevlana ile bir çağda yaşamıştır. Tapduk Emre ile ait bilgiler berenarı azdır. Halbuki Tapduk Emre, Yunus Emre’nin hocasıdır. Yunus Emre üzere ayrımsız ulu şahsiyeti yetiştirmiştir. Bu manada o, dergah sahibi bir evire çevire, rehber ve mürşittir. Balaban ihtimalle Yunus Emre kadar gelişen olmasa de, o eksantrik aydınlatıcılar, umu erenleri yetiştirmiştir. Tapduk Emre, Hacı Bektaş Iye ile bir çağda yaşamış ve o ‘Ulu Hünkar’ ile ilgiler geliştirmiştir.

Share: