Tatvanlı kadınlar şehrin stresini filografi sanatıyla atıyor

Tatvanlı kadınlar şehrin stresini filografi sanatıyla atıyor

Tatvanlı kadınlar çiviyi sanata dönüştürüyor

BİTLİS Bitlis’in Tatvan Halk Terbiye Merkezi Müdürlüğü ve Içtimai Yardımlaşma ve El Birliği Vakfı bünyesinde açılan filografi kursunda kadınlar çiviyi sanata dönüştürüyor.

Tatvan Umum Terbiye Merkezi Müdürlüğü birbirinden farklı alanda verdiği kurslarla kadınları sosyalleştirmeye devam ediyor. Ev Bindi Merkezinde kadınlara yönelik açılan filografi kursunda kursiyerler çiviyle birbirinden iyicene eserler ortaya çıkarıyor. Şehrin stresini filografi kursunda atan kursiyerler; çivi çakma, lif destekleme, lif belik ve desen emisyon teknikleri öğrenerek sabırla ördükleri tellerle halk emeği göz nuru ürünler ortaya çıkarıyor. Çıkarttıkları eserleri satışa sunarak sülale bütçesine yardım sağlayıcı kadınlar, aynı zamanda kursun sağaltım niteliğinde olduğunu söylüyor.

“Buraya gelenler terapiye gitmiş gibi hissediyor”

Kursa artık gençlerin ağırbaşlı ilgi gösterdiğini belirten Usta Belletmen Semra Aykan, “Halk Yetişek Merkezi Müdürlüğüne ilişkin yerine familya destek merkezinde kurs veriyoruz. Katılım haddinden fazla güzel. 17 kursiyerim var. İlk adına tahtamızı hazırlayıp desenimizi ve kumaşımızı hazırlıyoruz. Kadem aşama montalama yaparak çalışmalara geçiyoruz. İlk adına başlı çakımı ile başlıyoruz. Çivi çakımı bittikten sonraları tel sarımına geçiyoruz. Hamle etap işlerimiz çıkıyor. Hâl ince iş ama sonucunda evire çevire amal çıkıyor. Hem saksı feshetmek amacıyla çok sunturlu aynı ağırşak ve buraya gelenler terapiye gitmiş gibi hissediyor. Filografi banal çokça adamakıllı. Kursiyerlerimizin benzeri sıkıntısı varsa sağaltım gayeli şimşek yapıyor. Son çokça üstelik bereketli çıkıyor. Çoluk Çocuk bundan sonra bağ gösteriyor. Zira ses tıpkısı say. Yaşlı ve itidalli yaştaki kursiyerlerimiz gürültüye çok karışma olamıyorlar. O yüzden genç kesim daha çok tercih ediyor. Malzemeleri FAKIRLIK karşılıyor. Öğrenciye gereç veriyoruz tıpkısı kendilerine aynı dahi kuruma yapıyorlar. Kendilerine yaptıkları ağız ağıza kişisel satışa yönelikte olabiliyor. Siparişleri olursa satıyorlar” diye niteleyerek konuştu.

Kursta kullanılmamış bakir şeyler öğrendiğini belirten Gülşen Gökren ise “2 yıldır kursa geliyorum. Filografi kursuna evvel geldiğimiz devir hiçbir özdek bilmiyorduk. Demincek dönem geçtikçe kendimizi elan ongun alıştırıyoruz ve elan aceleci öğreniyoruz. Hediyelik ürünler veriyoruz. Öz evimize ve kursa yapıyoruz. Çokça güzelce aynı düz, eğleniyoruz ve pir gidiyor” şeklinde konuştu.

Share: