Vali Gödeş, MSKÜ ve Denizli PAÜ rektörleri Stratonikeia’da incelemelerde bulundu

Vali Gödeş, MSKÜ ve Denizli PAÜ rektörleri Stratonikeia’da incelemelerde bulundu

MUĞLA – Türkiye’nin en majör antik hafriyat çalışmasının yürütüldüğü Muğla’nın Yatağan ilçesi sınırlarındaki Stratonikeia antika kentine Muğla Valisi Orhan Semiz, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Turhan Kaçar ve Denizli Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan musahabe ederek icraat karşı kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt’ten bilgelik aldı.

Dünyanın sunu şişman antik mermer kenti olmasının birlikte Helenistik dönemden günümüz Cumhuriyet Altını dönemine büyüklüğünde tamlık dönemleri içinde barındıran ve hala içre yaşamın sürdüğü Stratonikeia antika kentinde yıl süresince kazı, restorasyon ve konservasyon çalışmaları devam ediyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Muğla Valiliği ve Yatağan Belediyesi marifetiyle maddi bindi sağlanan çalışmalarda antik kentin zarfında ayrı ayrı alanlarda icraat yürütülüyor. Muğla Valisi Orhan Semiz, sık sık Muğla bölgesinde bitmeme fail hafriyat arkeolojik hafriyat, restorasyon ve konservasyon çalışmalarını durumunda inceliyor.

Denizli Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, Muğla bölgesinde Stratonikeia ve Lagina Antika Kenti Hafriyat Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt ve Ortaca Dalyan İztuzu sahilinde mevcut DEKAMER Başkanı Prof. Dr. Yakup Kaska’nın şanlı çalışmalar yürüttüğünü açıkladı. Rektör Kutluhan, “Pamukkale Üniversitesi’nin Kazı Bilimi Bölümünden Bilal Söğüt öğretmen Stratonikeia antik kentinin arkeoloji çalışmalarını yapıyor. Yakup Kaska hocamız ise İztuzu plajında Kaplumbağaların canlandırma, teşhis ve tedavisi ve onların rehabilitasyonu ile ilgileniyor. Pamukkale Üniversitesi namına biz temas iki hocamızın arkasındayız ve onları destekliyoruz. Stratonikeia tarihi tıpkısı mekan olup, bu mekanın tekrar canlandırılması amacıyla Muğla Valisi Orhan Yağlı Eş, Yatağan Belediye Başkanı ve Kaymakamı çokça kilolu faaliyet ve katkı yapıyorlar. Ben onlara teşekkürname ediyorum. Yapılan rastgele gelişim hangi Darülfünun, hangi kaza hangi üstelik vilayet yerine evet. Yapılan hareket Türkiye adınadır. Ülkemizin tanınırlığını izah etmek, arsıulusal alanda yöre plana yakalamak adınadır. Bu gelişigüzel iki mücahede üstelik bunların bire bir parçasıdır. Bizim Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ile çokça sıkı ilişkilerimiz var. Bu ilgiler doğrultusunda üstelik yakın gelecekte, kongreler, sempozyumlar düzenlemeyi planlıyoruz. Geldiğimiz noktada bu çalışmalara Sayın Cumhurbaşkanımızın de desteklemesi bizlere değer vermektedir. Bu talih işine aşırma insanlarla yükselecektir. Kim bunlardan birisi Bilal hocamızdır. Değişik taraftan Yakup hocamız bile benzeri ve onunla gelişigüzel dünyaya açılıyoruz. Kaplumbağaları otama ederek onları yeniden özlük yuvalarına dönmelerini sağlıyoruz ki onlar bile Okyanusları denizleri gezerek Türkiye’yi anlatıyorlar. Türkiye’nin hangi büyüklüğünde doğaya ve tarihe eş çıktığını gösteriyorlar” dedi.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Turhan Kaçar, Stratonikeia antik kentinin Muğla üzere çok heybetli aynı şehir olduğunu belirterek, “Stratonikeia esasta Helenistik dönemde Seleukos kralından birisi karısının ismini vermiş buraya. Amma kentteki yerleşim çok elan eski. Kentteki yerleşme buranın hafriyat Başkanı kızıl hocamız Arkeolog Bilal Söğüt’ün anlattıkları ve yazdıklarına göre Tunç çağına büyüklüğünde hoşgörüsüz gidiyor. Gördüğünüz gibi, bırakın Bronz çağını günümüze büyüklüğünde sadece Osmanlı dönemine kadar değil, modern Cumhuriyet dönemine büyüklüğünde hayatın devam ettiğini görüyoruz. Stratonikeia Muğla bölgesi amacıyla çok eke bir şehir. Bura tıpkı zamanda Roma İmparatorluğu döneminde tırı vırı hazırdaki yapıların muhteşem bir kısmı 2. 3. Yüzyıllara tarihleniyor. Bu 2. ve 3. Yüzyıllar Roma tarihinin sunu alışılmış ve ne zengin ve gönençli dönemi. Doğrusu bu yapılar üstelik bunu yansıtıyor” dedi.

Share: