Yozgat haberleri | Yozgat’ta Diri Teneke Ustası, Baba Mesleğini Ati Nesillere Belletmek İçin 40 Yıl Sonraları Tezgahın Başına Geçti

Yozgat’ta kıpırdak 63 yaşındaki Ayhan Gökgül, çocukluk yıllarında babasından öğrendiği tenekeden idare kandili, soba, borazan, çatı oluğu ve empermeabl yapımını gelecek kuşaklara aktarabilmek için 40 yıl sonra Halk Eğitim Merkezi’nde tezgahın başına geçti.

Yozgat’ta zamanında tarihi Tol Çarşı içerisinde el emeği ayn nuru ile tenekeye model verip, idare kandili, soba, borazan, çatı oluğu, yağmurluk, banyo tasları, kumbara kabil malzemeler üreten Muhlis Gökgül’ün yanı sıra yetişen oğlu 63 yaşındaki Ayhan Gökgül, Halk Terbiye Merkezi’nin daveti üstüne unutulan mesleğin inceliklerini gelecek kuşaklara aktarabilmek üzere 40 almanak bire bir aradan sonradan tezgah başına geçti.

“BABAMDAN ÖĞRENDİM, USTAM BABAM BENİM”

Bala yaştan itibaren, amcası ve babasının beraberinde çıraklık yaparak aygıt kullanmadan tenekecilik mesleğinin inceliklerini öğrendiğini belirten Ayhan Gökgül, tenekeye dalan atfetmek için kullandığı çekiç, sirkat ve lehim aletinin de babasından kalma olduğunu kaydetti. Ayhan Gökgül, şöyle konuştu:

“40 sene geçmiş babamdan öğrendiğim tenekecilik sanatını Yozgat Halk Eğitim Merkezi’nde müdürüm ve Derya (Yılmazer) Hocamın ricasıyla burada fahri kendisine bunu yapmaya başladım. Bu Yozgat’ta hile, çerağ, ilikmen diye niteleyerek zarif. Ara Sıra köylerde hepsinin ayrı ayrı ayrı ayrı isimleri vardır. Bunu bezek eşyası yerine yapmaya başladık ama tekrardan kullanılabilir, fitil takılıp. İçine gazyağı konarak istenilen yerde kullanılır. Yozgat Ahali Eğitim Bilimi Merkezi bize bu fırsatı verdi. Ego üstelik yapıyorum, yardımcı oluyorum. Onlar de artık lacerem derlerse öyle bitmeme edeceğiz. 40 senenin ürünü bu. 40 yıl sonraları tekrar elime aldım. Babamdan öğrendim, ustam babam benim” dedi.

“FAHRI OLARAK BURADAYIM. GÖSTERECEĞİM, ÖĞRENMEK İSTEYENLERE”

Bunun yanında değişik teneke işleri birlikte yapıyorum, hiç aletsiz vakit kaybetmeden umum emeği ile. Böyle şekerlikler, banyo tasları, kumbaralar. Bunlarda üstelik aygıt kullanmadan yalnız çekiç araklama ve lehim olayıyla yapıyorum. Geleneksel halk sanatları. Gönüllü namına buradayım. Göstereceğim, öğrenmek isteyenlere.”

Share: