Balatlar Çatı Topluluğu’nda Helenistik Döneme ilişik bakir mozaiklere ulaşıldı

Sinop’ta, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türk Tarih Kurumunun katkılarıyla yürütülen Balatlar Yapı Topluluğu kazısında, Helenistik Döneme ilgili kullanılmamış mozaik döşemeler ortaya çıkarıldı.

Kentte 2010’dahi başlatılan Balatlar Yapı Topluluğu kazısında, geride kalan 12 yıllık sürede farklı dönemlere ilişkin bir nice bulguya rastlandı.

Daha önceki zengin Gün Doğusu Romalılar üzere yapıldığı durum edilen 1600 almanak zemin mozaiklere ulaşılan kazıda, bu yılki çalışmalarda ise üzerinde ‘kanatlı Eros figürü’ ve ‘orostopolluk motifleri’ mevcut geç Helenistik Döneme ait mozaik döşemeler dönüş yüzüne çıkarıldı.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Bili Literatür Fakültesi Konuşma Tarihi Bölümü Akademisyen ve Balatlar Yapı Topluluğu Hafriyat Başkanı Prof. Dr. Gülgün Köroğlu, gazetecilere, Balatlar Bina Topluluğu’nun farklı dönemlere ev sahipliği yapmış haddinden fazla devasa tıpkısı yapı olduğunu söyledi.

Balatlar Çatı Topluluğu’nda serencam yaptıkları kazılarda yeni mozaiklere ulaştıklarını nâkil Köroğlu, şu bilgileri paylaştı:

“Helenistik Döneme ilişik benzeri konut mimarisi kazıyoruz. Pespaye odaları olan, avlu etrafında gelişen ayrımsız mimarlık şema bulduk. Ortasında ve yan odalarda de çakıl taşı taşından işlenmiş mozaikler var. Itidalli kesiminde tıpkısı seksiyon nakıs olmasına karşın kanatlı Eros figürü bulduk. Etrafında palmet (Aynı bezeme motifi) desenleri ve dalavere motifleri saptadık. Sinop bu anlamda varlıklı bir kent. Bambaşka alanlarda üstelik müzenin yaptığı kurtarma kazılarında dahi Helenistik mozaikler çıkıyor, bu dahi onlardan birisi. Tığ çokça sunturlu koruyup onarıp sergileyeceğiz.”

Köroğlu, mozaikleri yapacakları siper ve onarım çalışmalarının arkası sıra veri dünyasına tanıtacaklarını da sözlerine ekledi.



Share: