Bartın’daki ormanlardan bu sene 40 ton çam reçinesi elde edildi

Bartın’daki ormanlardan bu yıl 40 ton elde edilen çam reçinesinin kavuşum alanlarının genişletilmesi hedefleniyor.

Ömrünü tamamlamış etken ağaçların gövdesine açılan yaraya hamız gato uygulaması yapılarak üretilen ve kimya endüstrisinden istek gören natürel benzeri kitap olan reçine, Bartın’daki çam ormanlarının değerini artırıyor. Orman varlığı yönünden ensesi kalın tıpkı site olan Bartın’da, odun dışı orman ürünlerinin bile değerlendirilmesine ehemmiyet veriliyor.

Yüksek ekleme değerli niş pazarlarda (sınırlı bir mütemmim grubunun iştiyak ve gereksinmelerine bakarak bölümlenmiş pazarlar) değerlendirilen reçineler, bu alanda elverişsiz dışına olan bağımlılığı azaltarak ülke ekonomisine katkı sunuyor.

Bartın Orman İşletme Müdürlüğünce gerçekleştirilen eksiltme sonrası merkeze bağlı Topluca köyündeki çam ağaçlarından nisandan bu yana elde edilen 40 titrem ağaç sakızı, kimya endüstrisinden rica görüyor.

İlk olarak, ongun gövdesindeki reçinenin alınacağı bölge soyularak düzleştiriliyor. Henüz bilahare gövdede düz seviyesinden 20 santimetre yükseklikte açılan kıtipiyoz kesiğin altına sıcağa dayanabilen belirgin torba zımbalanıyor.

Kesik yarasının üstüne hamız pasta uygulanarak ağaç sakızı kanallarının ağzı açığa çıkarılıyor. Böylecene cenabıhak akan reçine 15-20 zaman süresince torbanın içinde birikiyor. Torbaya dolan reçineler, görevliler vasıtasıyla toplandıktan sonradan albeni almayan bidonlarda depolanarak işlenmek üzere işletmelere gönderiliyor.

“Hedefimiz yalnızca hammadde üretimi değil, reçinenin ülkemizde işlenerek değerlendirilmesidir”

Zonguldak Orman Toprak Müdürü Faruk Bayraktaroğlu, AA muhabirine, odun dışı orman ürünlerinin günümüzde elan aşkın önem kazandığını, orman köylüsüne almaşık sağlık kaynağı sağlamaya çalıştıklarını söyledi.

Bayraktaroğlu, hedeflerinin hammadde üretiminin yanı sıra reçinenin ülkede işlenerek değerlendirilmesi için faaliyet yaptıklarını kaydetti.

Reçine çokluk çalışmalarının, idari müddetinin sonuna gelmiş ormanlarda yapıldığını vurgulayan Bayraktaroğlu, Bartın’daki ormanlardan april ayından bu güne büyüklüğünde 40 titrem çam reçinesi üretildiğini belirtti.

Bayraktaroğlu, reçinenin şişman bölümünün yetersiz dışından ithal edildiğine dikkati çekerek bu alanda dışa bağımlılığı tenkis etmek için gerçekleştirilen üretimle milli ekonomiye yardım sağlandığını rapor etti.

“İlerleyen dönemde üretimi yaygınlaştırmayı düşünüyoruz”

Reçine üretimi fail işletmenin sorumlusu Sulh Yavaş birlikte bu yıl hırçın gelgel koşulları nedeniyle 20 bin ağaçta himmet gerçekleştirdiklerini dile getirdi.

Alçak, 2023’te üretimi 44 bin ağaca çıkararak verimi artırmayı planladıklarını aktararak “Reçine boya, kozmetik gibi 200 alanda kullanılmaktadır. Ülkemiz bunu haricen ithal ediyor. Bu ithalatı engelletmek ve buradaki bölüt, köylüye hisse senedi imkanı ulaşmak amacıyla Türkiye’dahi üretimlere beş altı yıldır başlamış bulunmaktayız. 8-10 ilde üretim çalışmalarımız devam etmektedir. İlerleyen dönemde de yaygınlaştırmayı düşünüyoruz.” diyerek konuştu.

Reçine üretiminin tahminî 7 ay sürdüğünü anlatan Dokunaklı, “Bunun geçmiş ayında, yani mart ayında ağaçlarımızı elimizdeki makinelerle kızıllatıyoruz. Henüz bilahare nisanda torba takmaya başlıyoruz. Poşetleri taktıktan sonra herhangi bir ağacın dibinde 15-17 devir aralığında sağım işlemi ile istihsal yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Share: