CHP’nin Özelleştirme Uygulamalarının Araştırılması Önerisi, TBMM Genel Kurulu’nda Reddedildi.

CHP’nin, özelleştirme uygulamalarının araştırılması için verdiği Divan Araştırı Önergesi, TBMM Umumi Kurulu’nda AKP ve MHP oyları ile reddedildi. CHP Ankara Milletvekili Uğurlu Bingöl, “1986 yılından 2002 yılına büyüklüğünde bütün 12 hükümet hisse senedi başına mevrut ve bu süre içre 3 milyarlık aynı özelleştirme gerçekleşmiş; 2003 yılından günümüze ise özelleştirmeden elde edilen gelirlerin toplamı 121 milyar. Bu özelleştirme sonucunda elde edilen 121 milyar nereye gitti? Doğruluk ve Kalkınma Partisi Genel Başkanının söylediği kabilinden, onun deyimiyle: Yandı, bitti, tam oldu; o paralar gitti, belli değil. İşte, bir defa, bu fenomen araştırılmaya muhtaç” dedi.

CHP’nin henüz ilk özelleştirme uygulamalarının araştırılması üzere verdiği önergenin, gündeme alınmasına ait teklif, zaman TBMM Genel Kurulu’nda görüşüldü. CHP Ankara Saylav Tekin Bingöl, şunları söyledi:

“Özelleştirmelerin başladığı 1986 yılından 2002 yılına büyüklüğünde tamlık 12 hükümet aksiyon başına gelmiş ve bu süre içinde 3 milyarlık benzeri özelleştirme gerçekleşmiş; 2003 yılından günümüze ise özelleştirmeden elde edilen gelirlerin toplamı 121 bilyon. PETKİM özelleştirilmiş, TELEKOM özelleştirilmiş… Iş sayabildiğin kadar… Hep tesisler, fabrikalar ve işletmeler özelleştirilmiş ve sonuçta özelleştirilecek hiçbir özdek kalmamış. Olur, bu özelleştirme sonucunda elde edilen 121 bilyon nereye gitti? Doğruluk ve Kalkınma Partisi Umumi Başkanının söylediği gibi, onun deyimiyle: Yandı, bitti, parçalanmamış oldu; o paralar gitti, galiba değil. İşte, bir defa, bu fenomen araştırılmaya eksikli.”

Bingöl, özelleştirme sonucu bir nice kurumun satıldığını kaydederek, “Bu özelleştirmede satılanlar satıldı, bitti. Ama nüfuz partisine para geçişsiz. Hangi üzere? Seçime gidiyoruz. O ahit ayrımsız husus ayırmak lazım. O ant devreye gözleri fosforlu, ziyalı parlayan, hızlı acul dönen Maliye Bakanı Nebati devreye girdi. Hangi yaptı Türkiye’nin tıpkısı ucundan tıpkı ucuna hazne yani halkın arazilerini satılığa çıkardı. AKP iktidarı öncesinde ve AKP’nin önceki yıllarında özelleştirilen hazine arazisi sağlık, 7 milyar 900 milyon. Ama Nebati’nin icra vekili yardımcısı ve vekil olduğu dönemde yapılan özelleştirmeden elde edilen gelir da 7 milyar 600 milyon” diye konuştu.

İYİ Parti Mersin Ağacı Mebus Behiç Çelik ise özelleştirilen kurumları açıklayarak, “İnsanın aklı almıyor. Geçim Fonunu birlikte söyleyemiyoruz. 76 borsa şirketi, geçen yılın ilkgüz ayına hep altı onda 3 bilyon dolar olan karını ilkgüz ayında dokuz onda 2 milyar dolara çıkardığını tabir ediyor. Şirketler dolar bazında yüzdelik 46 kar artışı sağladılar” dedi.

HDP Mersin Mebus Rıdvan Turan da “Özal ‘Satalım’ diyordu, hatırlarsınız. O zamandan bu zamana Cumhuriyet Altını tarihinin bütün birikimleri 65 bilyon dolar kabilinden ayrımsız paraya satıldı” diye niteleyerek, özelleştirme sonucu devletin gelir kaynağından olduğunu rapor etti. Turan, KİT’lerin özelleştirilmesinin milli asayiş sorunu olduğunu kaydederek, “Şu anda ne Zalim buğdayına, Ukrayna’nın gün çiçeği yağına muhtaçsınız biliyor musunuz, bu regülatör mekanizmaları ortadan kaldırdığınız için” dedi. Turan, sağlığın de özelleştirildiğini belirterek, “Afiyet tıpkısı bilanço kalemi haline dönüştü. Bunlarda paraya bakılmaz. Bu halkın çıkarı içindir” diye niteleyerek vurguladı.

CHP’nin, özelleştirme uygulamaları için verdiği Divan Araştırı Önergesi’nin gündeme alınması önerisi AKP ve MHP oyları ile reddedildi.

Share: