Depremlerden Sonradan Evlerinden Olan Yüz Binlerce Hayat Yıpranmamış Tıpkı Maltalık Kurmaya Çalışıyor

Türkiye’nin güneydoğu bölgesinin nazik bölümünde faal olan iki büyük depremin peşi sıra bu bölgelerdeki yüzbinlerce koca apayrı şehirlerde eskimemiş ayrımsız hayat arayışıyla evlerini tecezzi etti.

GÜRÜLTÜLÜ 1 (Türkçe): ORCUN KABATAŞ, Hataylı canlı:

“Hatay’dan geldik ( İskenderun’dan). Depremden sonraları buraya ( Ankara’ya) yerleştik. Karı verdiler bize. Ailemizde zayiat var, uzak akrabalardan. Yani orada varagelmek ağırlık kabil, zira çok bunaltıcı ayrımsız husus yaşadık. Burada aylamak isterim. Okuluma aylamak isterim.”

SES 2 (Türkçe): FURKAN ALDANMAZ, Adıyamanlı Öğrenci:

“Buraya (depremden) dört çevrim sonraları geldik. (Arkalama merkezinde) sabahleyin kalkıyoruz, elimizi yüzümüzü yıkıyoruz, yemek yemeye geliyoruz. Burada baziçe oynuyoruz. Kerem eş vermiş orada oturuyoruz. Bir fazlalık bir. Burada var olmak istiyoruz. Adıyaman’üstelik evler kalmadı çıktı, hepsi yıkıldı.”

AFAD’a bakarak, 6 Şubat’ta Türkiye ve Suriye’yi vuran iki tahripkâr depremden bu yana 216.000’den çok depremzede hükümet eliyle sair şehirlere boşaltma edildi.

Ancak facianın önceki gününden bu yana bölgeden özlük imkanlarıyla ayrılan yüz binlerce sevimli bu sayıya dahil değil.

Sazak, Antalya, İzmir, İstanbul ve başkent Ankara kadar yerlere iki milyondan çok insanın dağıldığı durum ediliyor.

Hayatta kalanların tıpkı kısmı afet bölgesinin dışına yerleşip kullanılmamış hayatlarına yolmak isterken, tıpkısı kısmı birlikte aynı an evvel memleketlerine göstermek üzere duygusal atıyor.

CURCUNALI 3 (Türki): SARAKA ŞAHİNÖZ, Kahramanmaraşlı oto yıkama işçisi:

“Çok (yapı) yıkıldı, 350-400 binaya mail yıkıldı. Üç gündür buradayız. Çokça memnunuz. Cenabıhak devletimize beis zarar vermesin. Bütün yanımızdalardı elhak büyüklerimiz. Ego memleketime giderim, yani rastgele yan toplanınca. Birkaç ay daha buradayım.”

Depremzedeleri baştan konumlamak için, kıran bölgesinde hükümet, özel ve yabancı müzaheret kuruluşları aracılığıyla onlarca çerge ve konteyner kampı kuruldu.

CURCUNALI 4 (Türki): KAMİL YILDIRIM, Mamak Araplar yardım merkezi başkanı:

“Burada 10 bölgeden mevrut vatandaşlarımızın, depremzedelerimizin barınma, yeme-içmece, ruh bilimsel bindi, çocuklarımıza toplumsal aktiviteler, bütün imkanlarımızı sunuyoruz onlara.”

Xinhua Bilgelik Ajansı muhabirleri Ankara’dan bildiriyor. (XHTV)

Share: