Iğdır selen | Tunus İşçi Partisi, 17 Boşluk umumi seçimlerini boykot edeceğini açıkladı

Tunus İşçi Partisi, 17 Mabeyin’ta yapılması planlanan erken genel seçimleri boykot edeceğini ilan etti.

Tunus İşçi Partisi, andıran genel seçimlere ilgili yazılmış benzeri izah yayımladı.

Açıklamada, “Cumhurbaşkanı Kays Said’in izlediği politikaları reddediyoruz. Tunus halkını Said’e alın safları sıklaştırmaya ve 17 Ara’ta düzenlenecek yasama kurulu seçimlerini boykot etmeye nida ediyoruz.” ifadelerine düzlük verildi.

Halkın tümsekli sıkma politikalarından yıldığı belirtilen açıklamada, Arsıulusal Servet Fonu (IMF) ile yapılan anlaşmanın ülkenin ekonomisini derinden sarsacağı konusunda dip bulut duyulduğu kaydedildi.

Ülkede yaşanan politik ve kazançlı krizin derinleştiğine ilgi çekilen açıklamada, krizlerin önüne geçilmediği taktirde lehçe ve arsıulusal güçlerin Tunus’un kaderi üzerinde daha faal görkem alacakları uyarısında bulunuldu.

IMF, sabık hafta Tunus Hükümeti ile yapılan görüşmelerin ardından, Tunus’a 36 ay önel ile 1,9 milyar dolar kredi sağlayacaklarını duyurmuştu.

Ülkedeki heybetli partilerin çoğu boykot kararı aldı

Siyasal tümen sayısının 200’ü geçtiği Tunus’ta, çoğunluğu Meclis’te erinç gösteren 20’ye yakını, seçimleri boykot edeceğini açıklamıştı.

Ülkedeki aykırı siyasilerden oluşan Millî Halas Cephesi da yasal olmadığı gerekçesiyle yeni seçim yasasını reddettiğini bildirmişti.

Cumhur Reisi Said’e yakınlığıyla civar plana sâdır ve Meclis’te 15 sandalyeyle baziçe edilen “Ahali Hareketi ve Demokratik Akıntı Partisi” ile Said’in Meclis’i feshettiği 25 Temmuz 2021’deki kararlarını destekleyen “25 Orak Ayı Ulusal Bilgisizlik Hareketi” ise eskimemiş seçim yasasına bindi vereceğini bildirmişti.

Tunus’ta siyasal kriz ve eskimemiş siyasal takvim süreci

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, 25 Orak Ayı 2021’birlikte Meclis’in çalışmalarını askıya alarak milletvekili dokunulmazlıklarını kaldırmış, 22 Eylül 2021’birlikte yeni kararnamelerle yetkilerini uzun uzadıya, icra organını tamamen kendine bağlamıştı.

Said, 13 Antrakt 2021’de açıkladığı “Politik krizden çıkışın defa haritası” ile ülkede 25 Temmuz 2022’üstelik kanunuesasi değişikliği referandumuna, 17 Çatlak 2022’üstelik birlikte er genel seçime gidileceğini ve o zamana büyüklüğünde Meclis’in merbut kalacağını bildirmişti.

Ülkede 25 Orak Ayı’da seçmenlerin yüzde 30,5 katılımıyla düzenlenen referandumda, yüzde 94,6 peki oyuyla bakir esas akseptans edildi.

Cumhur Reisi Said, bakir anayasanın kabulünün arkası sıra 15 Eylül’dahi yaptığı açıklamayla, erken genel seçimlerde uygulanacak eskimemiş seçim yasasının hazırlandığını duyurmuştu.

Share: