Kıbrıs gazisi saat tamircisi 60 yıldır saatleri ayarlıyor

Kocaeli’üstelik dinamik Kıbrıs gazisi saat tamircisi 68 yaşındaki Fikret Kuşkonmaz, 60 yıldır arızalı saatleri tamir ediyor.

Mesleğe süfli yaşlarda çırak namına başlayan Kuşkonmaz, anbean kendisini geliştirerek işinde ustalaştı.

Askerlik görevini İzmir’deki birliğinde denizci yerine yapan Kuşkonmaz, görev üzere bulundukları Mersin’den Kıbrıs Barış Harekatına katıldı. Gazilik unvanı verilen Kuşkonmaz, daha sonraları işinin başına döndü.

Uzun yıllar birlikte çalıştığı ustasının 1977 yılında zahmetli olmasının ardından İzmit Önder Caddesi’nde mevcut tıpkı apartmanda elektrik gösteren dükkanı devralan Kuşkonmaz, burada 24 yıl boyunca müşterilerine bakım verdi.

Kuşkonmaz, apartmanın, adına yenisi yapılmak amacıyla 1991 yılında yıkılmasının ardından eskimemiş tıpkı dükkana taşındı.

Mesleğini isteyerek sürdüren 3 yavru ve 10 torun sahibi Kuşkonmaz, İzmit Alemdar Caddesi’nde kâin aksiyon merkezindeki 7 metrekarelik dükkanında arızalı saatlerin bakım ve tamirini yapıyor.

“Saatlere hanay yöneltmek erinçli ve mutlu hissettiriyor”

Fikret Kuşkonmaz, AA muhabirine, ibret mesabesinde saatlere hayat vermenin kendisini erinçli ve bahtiyar hissettirdiğini söyledi.

Dedelerinin üstelik tıpkısı meslekle uğraştığını tamlayan Kuşkonmaz, imkansızlıklar dahilinde ilkokulu bitirdikten sonraları ustası Salih Anlaklı Çetiner’in yanında mesleğe başladığını anlattı.

Kuşkonmaz, çocukluğunda balçık işçiliğine merakı olduğunu dile getirerek, “Çamurdan saat yapardım. Buğday sapından ise yelkovan ve kuyruklu yapardım. Bu işin içine girdim, bundan sonra meraklandım. Zevkle bu işlerle uğraşıyoruz.” diyerek konuştu.

Tamirat ettiği çarkıt saatler beyninde 110 almanak bir saat bile olduğunu nâkil Kuşkonmaz, “Bakımlarını yaptığım saatler, ‘Bana biraz ahali atarsan çalışırım.’ diyor. Bazen parçaları imkanlar dahilinde zat elimizde yapıyoruz. Ahali yapımı saatlerin tamiri için savaş edilmesi lazım. Saatte pandül (sarkaç) denen çıngı var. O sallandıkça saat çalışır. Yeryüzü önemlisi bazı parçalar fay mı değil mi çağrıştırmak lazım.” ifadelerini kullandı.

Kuşkonmaz, çarkıt saatleri onarım etmenin zorlukla olduğunu ve zaman aldığına değinerek, “Ara Sıra günlerce uğraşıyorum.” dedi.

Pazarları gezerken gördüğü sakat saatleri satın aldığını tamlayan Kuşkonmaz, tamiri benzer değilse parçalarını ayrıksı saatlerin tamirinde kullandığını kaydetti.

Çırak bulamamaktan müşteki Kuşkonmaz, “Gâh vatandaşlar geliyor, ‘Benim oğlumu çırak al.’ diyor ancak daha bir şey öğrenmeden ‘Ne kadar vereceksin?’ diye soruyorlar. Bu mesleğin ölmesini istemiyorum. Tamirat amacıyla İstanbul, Ankara, Adana’dan saatler geliyor. Ankara’dan tamir amacıyla saat geliyorsa söylemek ki bu işi özne fazla kalmamış.” açıklamasında bulundu.

Share: