Konya temiz enerji ve iklim değişikliği çalışmalarının merkezi oluyor

– Konya temiz erke ve iklim değişikliği çalışmalarının merkezi oluyor

Endüstri ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank:

“Enstitü, Türkiye’birlikte bu alanlarda yapılacak çalışmalarda yer makro oyunculardan bire bir tanesi olacak”

Belde, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Maksat Alım:

“Hedefimiz 2030 yılına büyüklüğünde tamlık gurur, kuruluşlar ile evlerde Muvaffakiyetsiz Atılan’a geçişi seçmek”

Konya Büyükşehir Belediye Reisi Misyon İbrahim Altay:

“Global iklim değişikliği ile mücadelenin kalesi Konya’dır”

KONYA – Uran ve Teknoloji Bakanlığı ile Kasaba, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı himayelerinde, Konya Büyükşehir Belediyesi hisse senedi birliğinde Konya’bile kurulan TÜBİTAK Temiz Enerji, İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Araştırı Enstitüsü İş Birliği Protokolünde imzalar atıldı.

TÜBİTAK Saf Erke, İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Araştırma Enstitüsü Lansman ve İş Birliği Protokolü İmza Töreni Selçuklu Kurultay Merkezinde gerçekleştirildi. Programda, TÜBİTAK, İklim Değişikliği Başkanlığı ve Konya Büyükşehir Belediyesi arasında teşrikimesai protokolü imzalandı.

“Global iklim değişikliği ile mücadelenin kalesi Konya’dır”

Programın açılışında konuşan Konya Büyükşehir Belediye Reisi Tasavvur İbrahim Altay, küresel iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerinin içten hissedildiği bu dönemde böyle tıpkı programı gerçekleştiriyor olmayı akıbet paye anlamlı bulduğunu belirterek, “Küresel iklim değişikliği yaşadığımız yüzyılı tehdit eden sunma nazik çevresel ve sosyoekonomik sorunlardan birisidir. Bu global tehdide Türkiye’dahi yeryüzü çok maruz küsurat ilimiz maatteessüf Konya. İklim değişikliğinin tetiklediği kuraklığın, göllerdeki su oranını azalmasının ve saha şeş sularının çekilmesine bozukluk olması şehrimizde hele tarım faaliyetlerin ters ayrımsız külfet oluşturmaktadır. Konya’mız, Türkiye’nin tahıl ambarı olduğunu düşünecek olursak üretimde yaşanan herhangi bir iş eksiksiz ülkemizi birlikte doğrudan tesir riski taşımaktadır. İşte bu nedenle global abuhava değişikliği ile mücadelenin kalesi Konya’dır diyebiliriz. Türkiye’nin istihsal sigortası olan Konya’mızda birbirinden mehabetli proje ve çalışmalarla hem şehrimizi hem bile ülkemizi bu etkilerden yönetmek için gösterişli himmet gösteriyoruz” dedi.

Başkan Altay, Türkiye Yüzyılı vizyonuna katkı sağlayacak enstitünün kurulma sürecine geçtiğimiz yıl Gücük Ay ayında Konya’birlikte planlı Türkiye’nin evvel İklim Şunu ile start verildiğini rapor ederek, “Enstitünün faaliyete geçmesiyle inşallah İklim Şurası’nda aldığımız kararların takibini da sonunda yapmış olacağız. Ayrıca iklim değişikliği ile savaşım ve ahenk üstüne vukuf birikimi sağlayarak yenilikçi im ve çözümler üretecek, enstitüdeki çalışmalar yenilenebilir ve akman erke, iklim değişikliği odaklı ati senaryoları ve abuhava değişikliğinin kazançlı ve sosyolojik yansımaları gibi üç temel kasıt üzerinden ilerleyecek. Icraat, kamu, yüksekokul ve özel sektör işbirliğiyle gerçekleşmiş olacak. Konya Büyükşehir Belediyesi kendisine bizler üstelik enstitünün çok şanlı bire bir paydaşıyız. Enstitümüz üzere Konya Uygulayım Bilimi Sanayi Bölgesinde inşallah bire bir çatı düz yazı edeceğiz. Enstitümüzün Konya’mız ve ülkemiz amacıyla okşayıcı olmasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

Vali Vahdettin Özkan ise konuşmasında, “Bakanlarımız, milletvekillerimiz, Büyükşehir Belediyemiz, belediyelerimizi endüstri kuruluşlarımız el birliğiyle, şehrimizin, dünyanın gidişatı, ülkemizin, şehrimizin ve insanların hayat kalitesini artırmaya yönelik ameliyat artarak bitmeme etmektedir. Bu enstitünün ilimizde kurulmuş olmasının haddinden fazla yetişkin ve manidar aynı tarafı var. Siftinlik dünyanın, insanlığın gündeminde gelecekle ilgili riskleri giderilmiş etmede hem ilmî araştırmaların yapıldığı hem stratejilerin belirlendiği hem hep kamu çalım ve kuruluşlarının görevlerinin ifade edildiği hem dahi gerçekte farkındalık ve operasyonel operasyon adına bireylerin seçkin birisine neler düşüyor bunu açık ayrımsız şekilde ortaya koymada nazik tıpkısı yardım sunacaktır diyerek düşünüyorum” dedi.

Yer, Kentçilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Hava, şehirlerin; ısıdam hava dalgaları, susuzluk, hâkim üzere şiddeti değme güzeşte ahit kalan afetlerle yüz yüze kaldığını belirterek, “Gelişigüzel yıl dünyadaki her 20 böcek ve omurgalı türden biri namevcut oluyor. Bu ekosistemler azaldıkça, toprağımız henüz bile kuruyacak, ekincilik ürünlerimiz azalacak, havamız solunmaz tıpkı arkaç ati. Bakın işte serencam 3 yılda, iklim krizinin menfi etkilerini az daha seçme 6 ayda yıpranmamış bir afetle yaşadık. Sinop, Kastamonu, Bartın, Giresun, Rize ve Trabzon’dahi seller, Antalya ve Muğla’dahi ise nazik yangınlar yaşadık, canlarımızı yitirdik. İşte Konya’mızda, susuzluk ve yer altı sularının çekilmesi zımnında oluşan obrukların sayısı 2 bin 500’ü aştı. Konya’mız, göllerini ve suyunu tamamen kaybetme riskiyle yüz yüze. Bu anlamda enstitümüzün Konya’mızda kuruluyor olması haddinden fazla manalı, haddinden fazla kızıl, haddinden fazla bulunmaz tıpkı adım olmuştur” dedi.

“Hedefimiz 2030 yılına kadar umum gurur, kuruluşlar ile evlerde Rate Atık’a geçişi seçmek”

BM Genel Kurulu’nda alınan kararla 30 Mart’ın bundan sonra Uluslararası Rate Atılan Haset olarak kutlanacağını hatırlatan Bakan Kurum, hedeflerinin 2030 yılına kadar tamlık çekicilik, kuruluşlar ile evlerde Rate Atılan’a geçişi tedarik etmek olduğunu söyledi. Icra Vekili Alım, “Tabii tığ, dünyanın su savaşlarını konuştuğu benzeri dönemde, şu anda akarsu stresi ateş parçası bir ülke namına, atık sularımızın ferasetsiz dönüşümünü ve baştan kullanımını önemli anlamda çokça kocaman buluyoruz. Bu manada, 2002 yılında 145 olan atılmış su tasfiye tesisimizi, bugün bin 185’e çıkardık. 2018 yılında yüzdelik 1,2 olan arıtılmış atık suyun yeniden kullanma oranını 2022 yılı sonu itibariyle yüzdelik 4,75’e çıkardık. Bu sayede 2030 yılında bu oranı yüzdelik 15’e hep gelişigüzel, imdi çalışarak çıkaracağız. Ülkemizin yeşil mirasını arkalamak adına masun düzlük miktarımızı, yüzde 9,6’dan 12.63’e çıkardık. Bu oranı, 2030 yılında, OECD ortalaması olan yüzdelik 17’ye ve elan bile konusunda çıkaracağız. İşte millet bahçelerimiz. Bugün cemi Türkiye’dahi şehirlerimizin yeşil dönüşümünü hızlandıracak cümle 476 kavim bahçesi kuruyoruz. Liyakatsiz tart üreten, çevreyi kirletmeyen evcil ve milli otomobilimiz TOGG’un ihtiyaç duyduğu teknolojik enfrastrüktür, yükleme istasyonları, park sistemleri ve benzetim ortamlarını düz yazı ediyor, ilkin Endüstri ve Teknoloji Bakanlığımız kalkmak amacıyla, tamlık ilişkin kurumlarımızla birlikte, şehirlerimizi TOGG’a hazırlıyoruz. Elbette mecmu bu çalışmaların hızlanmasında, kol tıpkısı şekilde Türkiye’yi kuşatmasında bildirme muhteşem hamle İklim Kanunu’muz olacaktır. Cumhuriyetimizin 100. yılında İklim Kanunu’nun TBMM’den çıkması, ülkemizin, yavrularımızın geleceği hesabına yeryüzü iri arzumuz. İnşallah bu yasa yardımıyla, abuhava üzerine rastgele değişmeyen daha hızlı alınacak, gelişigüzel hamle henüz aceleci ve etkili şekilde atılacak” şeklinde konuştu.

“Yeşil OSB’ler, sanayide yeşil transformasyon, ülkemizin hedefleri açısından haddinden fazla ciddi önemdedir”

Bakan Hava şöyle bitmeme etti: “Tüm OSB’lerimizi muvaffakiyetsiz atığa ağır ezgi ayla bildirmek, sınai simbiyozu bilgili etmek, sanayiden kaynaklı hiçbir kirliliğe izin etmeyecek yatırımları tahsis etmek çokça eke, çok zer. Bu manada Konya’mızda Türkiye’nin geçmiş liyakatsiz atık sanayi sitesini, yenilenebilir erke uygulamaları, yeşil enfrastrüktür uygulamalarıyla alay malay kuruyoruz. Bu denk çalışmayı şu dakika ülkemizin 29 iline yaygınlaştırıyoruz. Esasen bozulmamış erke dedik. Erke kaynaklarının tükenmekte olduğu bu dönemde akman enerji üretimi hem stratejik hem bile dirimlik aynı öneme topluluk. Türkiye adına, erke dönüşümünde, yenilenebilir enerjide ve enerji verimliliğinde balaban tıpkısı muvaffakiyet hikayesi yazıyoruz. Bütün oturmuş gücünde yenilenebilir enerjinin payı yüzde 54,3 olan ülkemiz, bu alanda dünyada 12’nci, Avrupa’üstelik 5’incidir. Bozulmamış erke üretim kapasitemizi gelişigüzel güzeşte devir artırıyoruz. Bu amaçla, Konya Karapınar’ımızda yeşil kalkınma devrimine karbon emisyonunu azaltarak yardım sağlaması üzere faaliyete giren Ruz Enerji Santralimiz, Türkiye’nin ve Avrupa’nın genişlik nazik sıra enerjisi santrali olacak. Toplamda 3 bin kişiye istihdam oluşturan Karapınar GES tamamlandığında, enerji üretimimizde gün enerjisinin payı yüzde 20’ye çıkacak.”

Aynı yıl önce Konya’da düzenlenen Türkiye’nin önceki İklim Şunu’nda vadi düzlük 7 komisyondan biri olan Haber ve Teknoloji Komisyonunu TÜBİTAK’ın desteğiyle çalıştırdıklarını hatırlatan Bakan Murat Alım, “Ülkemiz şu anda; yenilenebilir enerji teknolojileri, enerji ambarlama, karbon terviç ve depolama, site planlama teknolojileri, yeşil altyapı çözümleri başlıklarında çok nazik çalışmalar yürütüyor. Cümle bu ve bire bir çalışmalarda hocalarımızın ve kurumlarımızın arz iri destekçisi olmaya devam edeceğimizi alelhusus belirtmek istiyorum. İnanıyorum kim enstitümüz, ülkemizin yeşil sanayi, akman teknoloji ve akman enerji üretimine iri katkılar sağlayacaktır. Buradan genç araştırmacılarımıza üstelik aynı muştu atfetmek istiyorum. İklim değişikliği alanında etkin dinç araştırmacılarımız için, enstitümüzle alay malay burs programını açacağız, gençlerimizi destekleyeceğiz. ‘Daha yeşil bir Konya, daha bozulmamış aynı Türkiye, elan iyicene ayrımsız Dünya için’ bütün birlikte çalışacağız” diyerek konuştu.

“Enstitü Türkiye’birlikte bu alanlarda yapılacak çalışmalarda yeryüzü kebir oyunculardan tıpkısı tanesi olacak”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise, dünyanın iri bir değişim ve dönüşümden geçtiğini ve bu değişimin sunu cesim tetikleyicilerinden bir tanesinin üstelik iklim değişikliği krizi olduğunu belirterek, “Tığ birlikte Türkiye kendisine iklim değişikliğiyle mücadelede Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ilgilendiren bakanlıklar namına elimizi taşın altına koyarak tıpkısı mücahede gösteriyoruz. Türkiye dünyayla kıyasladığımızda bu alanlardaki farkındalığı sunu efdal ülkelerden bire bir tanesi. İnşallah yaptığımız ve yapacağımız çalışmalarda da Türkiye’yi hem emisyonlarının azaltılması hem dahi daha yaşanabilir, henüz sürdürülebilir tıpkı talih haline ilam etmek amacıyla bile domuzuna neticeler alacağız. İşte bugün ilan ettiğimiz, tanıtımını yaptığımız bu enstitü üstelik Türkiye’dahi bu alanlarda yapılacak çalışmalarda sunma oylumlu oyunculardan aynı tanesi olacak” dedi.

Enstitünün kurulmasında neden Konya’yı seçtiklerini anlatan Bakan Varank, “Alelhusus buradaki iklim şurasından sonradan ve Konya’nın özel konumu sebebiyle esasta burada kuracağımız bir enstitüyü hemen Türkiye’nin değil, dünyanın sunu önemli merkezlerinden benzeri tanesi haline getirebileceğimize inanıyoruz. Onun için hele Konya’yı seçtik” ifadelerini kullandı.

Nazır Varank, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Konya ziyareti ile ilgilendiren da konuşarak, “Ben Kılıçdaroğlu gibi çakma Konyalı değilim. Dizini kırıp Konya pilavı yemiş mi? Derebucak’ın vadilerinde dolaşmış, bu uğurda silahçılarla ayrımsız araya gelmiş mi? Konya’ya teknoloji sanayi bölgesi kazandırmış mı? Bunları yapacaksın ondan bilahare Konyalıyım diyeceksin. Biz aha bu şehrin Türkiye için ne kadar kızıl ve balaban olduğunu farkındayız. Onun üzere dahi bu şehre punt buldukça geliyoruz. Yemeden Içmeden geçen sene dört el geldim. Amma emniyetli olun turistik seyahatler amacıyla de gelmiyoruz. Seçkin geldiğimizde açılışlar yapıyoruz. Bire Bir ahir işin planlamasını yapıyoruz. Konya turizmiyle, tarımıyla, sanayisiyle Türkiye’nin lokomotif şehirlerinden aynı tanesi. Siyaset hızlı ve hararetli bir şekilde gidiyor. Bakınız bir eş buraya gelip, yegâne ilçeyi ülfet edip politik rüşvetler vererek politika yaptığını zannedebilir amma bunlar bozuk Türkiye’de kaldı. Yakında Merzifon’a gitmiştim, orada ihvan anlattılar. Dediler ki ‘Rahmetli Demirel buraya geldi. Hiç meşveret yapmadı. Uçaktan indi, bir tane arabaya, o ahit 76 kent var, 77 plakayı taktı, şehirde dolaştı, sonraları dedi ki bana görüş verin ben sizi el yapacağım. Sonraları çekti gitti.’ Bunlar çarkıt Türkiye’nin manzaraları. Şurayı hakeza, burayı böyle yapacağım diye niteleyerek politika yapamazsınız. Bizim derdimiz Türkiye’yi küresel kalkındırabilmek. Türkiye’yi çağcıl medeniyetler seviyesinin konusunda çıkarabilmek. Onunu amacıyla siyasi rüşvetlerle bizim işimiz namevcut. Onu söyleyenlerden dahi bu ülkeye tek zaman yarayışlı gelmez. Bundan birlikte emniyetli olabilirsiniz” dedi.

Antarktika’ya planlı olgun seferi ile ait mütekellim Vekil Varank, “Antarktika’ya bilgelik seferi düzenleyecek haber insanları yola çıkma. Biz Antarktika’yla ilgilenmeye Cumhurbaşkanımızın vizyonu yardımıyla başladık. Antarktika’da şu anda 50’den çok ülkenin araştırı merkezi, araştırı üssü var. Amma Türkiye burayla bizim iktidarımıza büyüklüğünde on paralık ilgilenmemiştir. Baktığınızda dünyanın geçmişiyle ve geleceğiyle üstelik ait şayet ilmî araştırı yapacaksanız bunun katıksız laboratuvarı neresi? Antarktika. Ama bizden kimesne buralarla ilgilenmemiş. Ta ki Cumhurbaşkanımız burada hakeza önemli bir genişlik varken Türkiye adına biz geride kalamayız deyip oraya haber seferleri başlatana büyüklüğünde. Şu anda bizim Antarktika’bile arızi bili üssümüz var. Niyetimiz oraya kalıcı benzeri bili üssü kurabilmek. Bakın 50’den aşkın ülkenin orada üssü var, biricik Müslüman ülkenin şu anda orada bir bilgi üssü namevcut. İşte bunu kim yapacak. Allah’ın izniyle biz yapacağız. İşte bu vizyonu ortaya koyabilmek mefret. Bu malumat seferine revan marifet insanlarının ortada üç lime ortaöğretim öğrencisi var. Ki bu öğrenciler? TÜBİTAK polar araştırmaları yarışmasında birinci olan öğrenciler. Tığ bir numara olan lise öğrencilerini Antarktika’ya gönderiyoruz. Öz yaptıkları projelerini şahsen orada deneyecekler. İşte bizim ufkumuz, vizyonumuz bu büyüklüğünde serbest. Bizim kıtipiyoz niyetimiz bilim ve teknolojiyle kalkınan aynı Türkiye dayamak. Bunun yolu dahi gençlere envestisman yapmaktan geçiyor” diyerek konuştu.

Konuşmaların arkası sıra Konya Büyükşehir Şehremini Altay, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Mandal ve İklim Değişikliği Başkanı Solak, Türkiye’nin yeşil kalkınma sürecinde abuhava değişikliği odaklı çalışmalar yürütecek TÜBİTAK Saf Erke, İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Araştırı Enstitüsü İş Birliği Protokolü’nü imzaladılar.

(İY-FM-NSO-Y)

Share: