Prof. Dr. Duygusal Ayday: “Eskişehir’in ciharıyek yanı tüvana kırık hatlarıyla sarılı”

Prof. Dr. Fert Ayday: ” Eskişehir’in ciharıyek yanı hayatiyetli kırık hatlarıyla sarılı”

ESKİŞEHİR Jeoloji Mühendisleri Odası Eskişehir Yazıhane Başkanı Prof. Dr. Can Ayday, kıpırdak kırık hatlarının geçtiği 24 ilden biri olan Eskişehir amacıyla, “Eskişehir’imiz, kuzeyimizle, güneyimizle ve zat içinden çalışkan faylarla sarılmış durumda diyebiliriz” dedi.

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana mevrut 7.7 ile 7.6 büyüklüğündeki 6 Şubatta meydana gelen depremler, 10 ilde büyük yetenekli yıkıma hastalık oldu. Serencam olarak 20 Şubat akşamı Hatay’bile meydana mevrut 6.4 ve 5.8’lik depremler iskân birimlerini kullanılmaz kuzuluk getirdi. Depremlerin peşi sıra Eroin Istikşaf ve Arama Genel Müdürlüğü mevki genelinde zihayat fay hatlarının bulunduğu haritayı yayınladı. Eskişehir üstelik haritada düz kayran ve tüvana fay hattının geçtiği 24 ülke, 80’ni çok kaza merkezleri beyninde bulunuyor. Eskişehir merkezli en üst iri hareket, 6.4 şiddetinde 20 Şubat 1956 tarihinde meydana geldi.

“Eskişehir’imiz enerjik faylarla çevrilmiş durumda diyebiliriz”

Eskişehir merkezinden biricik kırık hattının, çevresinden ise 3 kırık hattının geçtiğini yeni verilerle açıklanan Yer Bilimi Mühendisleri Odası Eskişehir Bölüm Başkanı Prof. Dr. Birey Ayday, “Eskişehir maatteessüf içinden canlı fay sabık iskân yerlerinden birisi. MTA’nın akıbet yaptığı haritada Eskişehir Fay Zonu diye adı da konmuş. Eskişehir’in hemen 70 kilometre kuzeyinden Kuzey Küçük Asya Fayı geçiyor. Burada olacak aynı sarsıntı üstelik Eskişehir’i etkileyecek. Takkadak bunlar değil, Eskişehir’in güneyinde Kütahya’dan de tıpkısı etkili kırık geçiyor. Tekrar şarki batı uzantılı, Kütahya’nın kolaylıkla güneybatısına akıllıcasına, gine andıran gittiğimiz zaman bu birlikte Eskişehir’e 70-80 kilometre uzak, yeniden burada dahi Gediz Fayı var. Eskişehir’imiz, kuzeyimizle, güneyimizle ve kişi içinden faal faylarla sarılmış durumda diyebiliriz” dedi.

“Eskişehir’deki 6.4 kadar ayrımsız deprem tür”

Eskişehir’i etkileyecek 4 fay hattının oluşturabileceği depremlerin büyüklükleri halkında hikmet veren Prof. Dr. Duygusal Ayday şöyle konuştu: “Eskişehir Fay Zonu tıpkısı bilcümle fay değil, parça parça. Biz bunlara segment deriz. Bu bir numara görüngü Eskişehir’e çokça mümasil. Yaptığımız tetkikat sonucu Eskişehir’deki bu depremin 6.4 büyüklüğünde olabileceğini tutum ediyoruz. İkincisi Yıldız Anadolu Fayı’na ati olursak 7.4-7.5 büyüklüğünde hareket tevlit ihtimali faziletli. Oradan açığa sâdır benzeri enerji Eskişehir’e gelirken ne büyüklüğünde sönümlenirse sönümlensin 5-5.5 büyüklüğünde etkisi evet. Gelelim Kütahya Faal Fayı’na, bura da gene bu büyüklüğünde balaban değil. Kütahya kırık zonunun oluşturacağı depremde 5.5-6 kadar olanaklı. Uzak amma o da Eskişehir’e 5-5.5 kadar zelzele oluşturabilir. Gediz Fayı ise iri, 7-7.2 büyüklüğünde yer sarsıntısı tekvin ihtimali var. Burada olacak tıpkısı depremde Eskişehir’birlikte esasen en azından 5.5-6 büyüklüğünde tıpkı depremle karşılaşabilir.”

“Yer Sarsıntısı bu büyüklüğünde yaklaştı”

Eskişehir’da serencam balaban depremin 20 Gücük Ay 1956’de olduğuna değinen Odası Eskişehir Yazıhane Başkanı Birey Ayday, andıran zamanda depremin olabileceğinin altını çizdi. Konuyla ilişik Ayday, “Eskişehir Fay Zonu’ndan oluşacak depremi incelediğimiz ant 70 yılla 90 sene arasında bire bir süre bulduk. Eskişehir’deki zelzele 20 Şubat 1956’üstelik oldu, 70 yılı doldurmasına 3 sene kaldı. 70 sene olacak, ertesi dönüş aceleten sarsıntı olacak diye niteleyerek aynı özdek düşünmesin kimesne. Bu istatistiki bire bir özdek, sorumluların oturup düşünmeleri lazım. ‘Sarsıntı bu kadar yaklaştı, buna tılsım alalım’ demeleri geçişsiz. Onlar oturulacak, bakılacak. Bugüne büyüklüğünde yapmadılarsa artık yapacaklar” ifadelerini kullandı.

Share: