Samsun’da domestik hayvanların kimliklendirme çalışmaları sürüyor

Samsun’da familya hayvanları için başlatılan yonga uygulaması sürüyor. Evcil hayvanı olan kişileri ait yonga taktırma işlemi için serencam gün yaklaşıyor. Kanun gereği sene sonuna kadar evcil hayvanına çip taktırmayan eşhas nakdî ceza ödeyecek.

Yerli kedi, kapik ve gelinciklere mikroçip takılarak kimliklendirilip, kayıt altına alınması uygulamasında son sıra olan 31 Mabeyin’a sayılı eyyam kaldı. 1 Eş 2021’de başlayan uygulama dahilinde şimdiye büyüklüğünde Samsun’dahi 18 bin nüsha hayvanı kimliklendirilerek vasıta altına alındı.

Çip uygulaması için bilgelik veren Samsun İl Ekincilik ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, “Öncelikle kedi, köpek ve gelinciklerin kimliklendirilmesi anahtar altına alınması ile ilgili yönetmenlik 26 Küçük Ay 2018 yılında yayınlanmıştı. Bununla ilgilendiren 1 Karı 2021 itibarıyla sahipli köpeklerimize, 1 Ev 2022 itibarıyla de kedi ve gelinciklerle ilişkin kimliklendirme çalışması başladı. Halihazırda 31 Aralığa büyüklüğünde kimliklendirme ve çip takma zorunluluğu getirildi. 31 Meyan 2022’bile sonlandırılacak. Ancak çok nazik tıpkısı derya var, bunun yanı sıra bildirge ita zorunluğu getirdi bakanlığımız yani beyannamesini veren halihazırda sıra olup yahut sisteme işlenemeyen Sülale 15’e kadarda o beyannamesi ile kayıt yaptırabilecek. Bugüne büyüklüğünde Samsun ilinde 18 bine yaklaştık. Kısaca 9 bin 500 civarında köpeklerde, 8 bin 500 civarında birlikte kedilerde atılmak üzere hem serbest veterinerlerimiz hem birlikte yer ve kaza müdürlüklerimizde kimliklendirme ve cip çalışması yapılmakta. Eğer 2022 31 Boşluk’a kadar getirmeyenler (elan sonra uzatılma olmasa, başka benzeri şekilde gelişme olmasa) 3 bin 642 lira para cezası verilerek kimliklendirme ve cip yapılması geçişsiz. Ondan çevre tıpkısı derya var. Ancak 31 Fasıla’tan sonraları da 6 aya büyüklüğünde olanların yonga takılması normal bitmeme edecek. Yanı 0-6 ay arası kullanılmamış doğmuş hayvanlarda bu çalışmamız bitmeme edecek. Bunun yanı sıra halk değiştirmede yahut köpeklerin barınaklardan alınmasında, dar dışından getirilmesinde banko uyulması müstelzim kurallar var. Eğer kedisi veya köpeği ölmüşse tebligat zorunluluğu var. Esasen sıkı dışından gelmişse 60 bölüm içerisinde mutlaka anahtar etme zorunluluğu var. Barınaklardan efsanevi sahiplendirildiyse mülkiyet belgesiyle gelişigüzel 30 dolaşma içerisinde pusat edilmesi gerekiyor. Bu yoğunlukla devam edecek ve tamamını kimliklendirme ile ilgilendiren bir zamanda kudurmuş aşılarını birlikte yapıp gönderiyoruz” dedi. – SAMSUN

Share: