Karadeniz’de artağan avlanan sivri, lakerda yerine tezgahlardaki yerini erken aldı

Karadeniz’da verimli miktarda avlanan ve ağırlıkları ayrımsız kilogramı bulan kart palamutlar, Sinop’ta balıkçılar eliyle epizot şeklinde kesilip salamura edildikten sonra lakerdaya (tuzlu balık) dönüştürülüyor.

Denizlerde 1 Eylül’üstelik başlayan balık avı sezonuyla bol miktarda avlanan pelit, lakerda sevenlerin bile yüzünü güldürdü.

Türkiye’nin majör balıkçılık kentlerinden Sinop’ta ara sıra balıkçılarca dilimlenip temizlendikten bilahare tuzlanarak kavanozlara konulan palamutlar, bu mevsim lakerda olarak tezgahlardaki yerini er aldı.

Kentte 28 yıldır balıkçılık işleyen İbrahim Gündoğdu, AA muhabirine, palamudun bu sezon er büyümesi ve yağlanması nedeniyle lakerda yapımına üstelik erken başladıklarını söyledi.

Lakerda yapımının tahakküm ve takat tıpkı aksiyon olduğunu vurgulayan Gündoğdu, bu nedenle haddinden fazla az sayıda balıkçının buna antlaşma ayırdığını anlattı.

Lakerdanın yapımı 10-11 haset buluyor

Palamudun lakerdaya dönüşmesi için pekâlâ kurnaz ve semirtilmiş olması gerektiğinin altını çizen Gündoğdu, şöyle bitmeme etti:

“Lakerda yapımının 10-11 günlük bir süresi var. İlk ilk balıklarımızı galiba ölçülerde kesiyoruz. Onların kanını, iliğini muhakkak çokça düzgün şekilde almamız gerekiyor. Çağ kalmayacak kim nişanlık yapmasın. Sonraları 3-4 zaman suyunu günde yeryüzü beş altı üç defa değiştireceksin. Sabahleyin, öğle vakti, akşam ezanı suyu değişecek. Daha sonradan iki dönme uzun tuza yatırıyoruz. Tuzdan çıkardıktan sonra bazen işlemlerini yaparak kavanozlara koyuyoruz.”

Palamudun bu derece deneyli ve artağan olmasıyla lakerdaya talebin da fazlalaştığını tamlayan Gündoğdu, şunları söyledi:

“Talep bu sezon çok çok. Elhak yılladır bizden talep fail arkadaşlarımız var. Telefonla ulaşıyorlar, kargoyla Türkiye’nin her namına gönderiyoruz. Tilmiz göre değişiyor ama yegâne başıma çalıştığım üzere bir sezonda öz halk emeğimle 100-150, birçok kavanoz olursa o büyüklüğünde yapmaya çalışıyorum. Sinop’ta bizim bölgemizde bir nice adam lakerdayı özlük yapabiliyor. Biz aslında az buçuk birlikte yapamayan ancak aşındırmak isteyenler için yapıyoruz. Murat olduğu sürece dahi yapmaya devam edeceğiz.”

Gündoğdu, iyi işlenmiş tıpkı lakerdanın, benzeri yıl soğuk ortamda bozulmadan durabileceğini, bu nedenle saklandığı ortama özen edilmesi gerektiğini kaydetti.



Share: