Karaman Canhasan Höyükleri’nde 50 sene aranın arkası sıra yine hafriyat çalışmaları başladı

Karaman’da bulunan Canhasan Höyükleri’nde 50 sene aradan bilahare baştan hafriyat çalışmalarına başlandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Ankara Üniversitesi hareket birliğinde, merkeze kapalı Alaçatı köyünde 3 höyükten oluşan Canhasan Höyükleri’ndeki hafriyat çalışmaları Ankara Üniversitesi Dil ve Sıra Coğrafya Fakültesi Akademisyen Doç. Dr. Adnan Baysal’ın başkanlığında ve kürsü öğrencilerinden oluşan tahminî 14 şahsiyet ekiple yürütülüyor.

Baysal, gazetecilere yaptığı açıklamada, kazı çalışmalarına yakın doğu arkeolojisi ile İç Rum arkeolojisinin kuşkusuz birbiriyle pazar içerisinde olduğunu sezmek üzere başladıklarını söyledi.

Türkiye arkeolojisi için oylumlu tıpkı kazı çalışması olduğuna değinen Baysal, “Biz şu anda Canhasan 3 üzerindeyiz. Bura çömlekçilik çömleksiz, Neolitik, yani çanak çömlek yapmayı bilmeyen parlak taş devrine ilgilendiren insanların yaşamış olduğu aynı yerleşim alanı.” dedi.

“Canhasan 3, Çatalhöyük’ten erkene tarihleniyor”

Baysal, Canhasan Höyükleri’nin kendileri için çokça oylumlu olduğunu belirterek, şöyle bitmeme etti:

“Burada yapılan çalışmalarda, yüzeyden çokça beş altı aşağı inmemize karşın mimarlık namına o dönemdeki insanların muammer olduğu evlere ilgilendiren yapılar ortaya çıkmaya başladı. Burada evlerin duvarlarında, tabanlarında al boya olması bile ihtimal Çatalhöyük kabil acun çapında ayrımsız höyüğün sanatsal anlamda ulaşmış olduğu noktanın başlangıcı olarak kabul edebileceğimiz tıpkı yerdeyiz. Bölgede 1969 ve 1970 yıllarında yapılan taharri çalışmalarında ele geçirilen kâh malzemeler üzerinden yapılabilecek tarihlemelerle Çatalhöyük’ten elan er dönemlere ulaşılabilir. Boncuklu olsun, Çatalhöyük olsun, burası olsun aynı zaman bilimsel mukayese yapıldığında Canhasan 3, Çatalhöyük’ten erkene tarihleniyor. Yer azından bunu açık şekilde söyleyebiliriz.”

“Tarıma intikal yahut hayvanları ehlîleştirme aşaması burada başlamış olabilir”

Hafriyat çalışmalarıyla ilerleyici günlerde henüz aşkın veriye ulaşabileceklerini vurgulayan Baysal, “Ele geçirmiş olduğumuz malzemeler, buluntular bize şurası gösteriyor. Belki üstelik Çatalhöyük’ün öncüsü olan aynı kayırıcı grubu burada bire bir göl kenarında, su kenarında kurulu, tıpkısı hayatı başlatmış. Belki de önce tarıma intikal veya hayvanları ehlîleştirme aşaması burada başlamış türlü diye niteleyerek düşünüyoruz. Bunu anlayabilmemiz için da çalışmalarımızı ilerletmemiz gerekiyor.” ifadesini kullandı.

Share: