“Kontrolsüz ateş düşürücü iletilmek zatürre semptomlarını gizleyebilir”

Akciğer iltihaplanması olarak bilinen batar (pnömoni), enfeksiyonlara mecbur yerine gelişen yaşam kayıpları ortamında hala ilk tam vadi alıyor. Batar tanısının gecikmesinin yaşam kaybı riskini bile artırdığının altını çizen Döş Hastalıkları uzmanı Dr. Öğr. Ü. Seha Akduman, viral ense solunum yolu enfeksiyonlarından sonradan geçmeyen öksürük, devam fail mukavim kötü, derin renkli balgam çıkarma ve nefes darlığının yeni gelişen zatürrenin bulgusu olabileceğini söyledi.

İngiltere ve ABD’dahi dirim kaybı nedenleri ortada 6’ıncı sırada düz alırken batar Türkiye’nin ise 5’inci tam meydan aldığını belirten, Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi Sine Hastalıkları uzmanı Dr. Öğr. Ü. Seha Akduman, “Bakteri, virüs, mantar hastalığı kabilinden muhtelif mikroplarla oluşabilen bu majör sorunda erken ve akilane tedavinin bu nedenle sahn kurtarma aracı oluyor” dedi.  Dr. Öğr. Ü. Akduman, zatürrenin ciddiyetine meni fail istatistiklerle ait şu bilgileri verdi:

“Veriler, ayakta tedavi edilen hastalarda hayat kaybı oranının yüzdelik 1-5 iken, hastanede otama edilen vakalarda bunun yüzde 12’ye, sakil hizmet desteği mucip hastalarda ise yüzde 40’a ulaştığını gösteriyor.”

HASTALIK İLERLEDİKÇE DIRIM KAYBI ORANI YÜKSELİYOR

Türkiye’da yapılan çalışmalarda pnömoniden ölüm oranının hastalığın ağırlığı ile ilişkili adına yüzdelik 1 ile yüzdelik 60 ortada değiştiğine bel fail Dr. Öğr. Ü. Akduman, “Hastanede yatması müstelzim vahim pnömonilerde oranın degaje henüz yüksek olduğu (yüzde 10.3-60) gösterilmiş durumdadır” diyerek konuştu.

“YAŞLI HASTALARDA DAĞ GÖRÜLMEYEBİLİR”

Zatürrede görülen ateşin mikroplar ile savaşın göstergesi olduğunu söyleyen Dr. Öğr. Ü. Seha Akduman, fakat bağışıklığı zayıflayan 65 gözyaşı üstü kişilerde dağ yanıtının olmayabileceğini belirterek sözlerine şöyle bitmeme etti:

“Mutat bulgular, ızdırap, öksürük, balgam çıkarma, sine ağrısı en kalın rastlanan belirtilerdir. amma velakin hastalarda, soluk darlığı, zihin kaybı, bulantı-kusma, kalın dem alıp ödeme, adale-eklem ağrıları, halsizlik gibi belirtiler da görülebilir. Ancak hele buğulanmış kişilerin daha titiz olması eke. Çünkü nemli hastalarda üzücü görülmeden sadece dimağ bozukluğu ile üstelik batar ortaya çıkabilir.”

KONTROLSÜZ ACI DÜŞÜRÜCÜ KULLANMAYIN

Zatürre tanısının gecikmesinin yaşam kaybı riskini artırdığına özen çekici Dr. Öğ. Ü. Seha Akduman, özellikle içinde bulunduğumuz dönemde artan viral art teneffüs yolu enfeksiyonlarından sonraları geçmeyen öksürük, derin mülevven balgam emisyon ve soluk darlığı eklenmesinin eskimemiş gelişen zatürrenin bulgusu olabileceğini söyledi. Dr. Öğ. Ü.  Akduman, sözlerine şöyle bitmeme etti:

“Burada alelhusus dikkat elde etmek istediğim tıpkı nokta var. Dip solunum yolu enfeksiyonlarına cebin kontrolsüz şekilde tılsım ya birlikte elem zehir düşürücülerin kullanılması ateşi ve semptomları baskılayabilir. Bu durumda doktora gitmek gecikeceği için zatürre tanısı dahi gecikecektir. Bu nedenle banko doktor tarafından önerilmeden derman kullanılmamalı. Viral enfeksiyonlardan bilahare bol soluklanmak, ehliyetli ve nitelikli dalmak, likit alımına ve beslenmeye dikkat eylemek yüce. Alelhusus D vitamini kabil muafiyet sistemi ile münasebetli vitaminlerini eğlenceli kullanması üstelik önerilir.”

“RİSKLİ KİŞİLER HEM BATAR, HEM GRİP AŞILARINI YAPTIRMALI “

Alelhusus KOAH, astım, şeker hastalığı, süreğen böbrek hastaları, kanser hastaları ve kemoterapi düz kişilerin tevakki etmek üzere kesin batar ve enflüanza aşılarını yaptırmaları gerektiğini hatırlatan Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Göğüs Hastalıkları uzmanı Dr. Öğr. Ü. Seha Akduman, özen edilmesi gerekenler üstüne şu bilgileri verdi:

“Sigara kullanımı zatürre üzere haddinden fazla yoğun benzeri risk faktörünü oluşturuyor. Bu nedenle şayet hasta kullanıyorsa katiyen bırakmalı üste tor keş konumunda olmamak için sigara dumanına maruz kalabileceği ortamlardan ırak durmalı. Bunun yanı sıra bağışıklığı zayıflamış kişilerin canlı ortamlardan uzak durmaları ve maske kullanımına özen göstermeleri bile korunma anlamında ehemmiyet taşıyor.”

Share: