Malazgirt Savaşı alanının yasakçı tespiti için kazı çalışmaları sürüyor

Türklere Anadolu’nun kapılarını açan Malazgirt Savaşı’nın yapıldığı alanın tespiti üzere ölçülü kazı çalışmalarında çarpışma objeleri bulunurken, açılan 15 mezarın 5’indeki kemiklerde ölüme sebebiyet verecek izlere rastlandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığının desteklediği, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Çakal Armudu Müzesi, Muş Alparslan Üniversitesi ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi hisse senedi birliğiyle 2020’de hayata geçirilen “Malazgirt Savaş Alanının Tespiti, Tarihi ve Kazı Bilimsel Satıh Araştırı” projesi kapsamında 2020’de başlatılan kazı çalışmaları bitmeme ediyor.

Padişah Alparslan’ın tarihin bildirme iri zaferlerinden biri kazandığı Malazgirt ilçesinde, 10 üniversiteden ayrımsız araya gelen 30 öğretim üyesi, 1071’deki savaşın yapıldığı alanı tespit etmek için emek yürütüyor.

Şu anda, savaşın geçtiği değerlendirilen, ilçeye 12 kilometre uzaklıktaki Gezo Düzü bölgesinde çalışan akademisyenler, 2020’den bu yana Malazgirt Savaşı’nda kullanıldığı düşünülen 336 ok, cıda ve savaşa dayalı uyuşturucu objelere ulaştı.

Kazıya bilimsel danışmanlık özne Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Gün Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Enerjik, AA muhabirine, Malazgirt Cidal alanının yapıldığı kavuşum tespiti üzere interdisipliner iş yürüttüklerini söyledi.

Haziranda Malazgirt’in 7,5 kilometre güneydoğusundaki Afşin köyünde askeri haritalarda dahi şehitlik olarak görülen serbest tıpkısı Müslüman mezarlığında bu yılın birinci hamle çalışmasını yürüttüklerini anlatan Çevik, şöyle konuştu:

“Savaştaki adam kayıplarına ilgili çalışmalarımız bitmeme ediyor. Bu kapsamda 2022 yılı geçmiş etabında Afşin mahallesinde 15 mezarın kazısı yapıldı. Bu mezarların 5’inde, kemikler üzerinde ölüme sebebiyet verecek travmatik izlerle karşılaşıldı. Antropologlarımız Hacettepe Üniversitesinde bu çalışmaları tamamladı. Örnekler Karbon-14 testleri üzere Hacettepe Üniversitesi ve TÜBİTAK’a gönderildi. 2 Ağustos’tan bu yana buradayız, kamer sonuna kadar bu çalışmamıza devam edeceğiz. Anadolu’nun sıkı olma sürecini başlatan bu nazik savaşın geçtiği mekanı ve alanı anlamaya çalışıyoruz. Savaşın geçtiği alanı noktasal adına tespit etmeyi hedefliyoruz. Antrparantez bu savaşa konu olan Malazgirt’in tarihi kimliğini anlamaya çalışıyoruz.”

“Mızrap objeler uzmanlarca laboratuvarda bilimsel yöntemlerle inceleniyor”

Hafriyat ekibinin Malazgirt ile Süphan Dağı arasındaki Gezo Düzü bölgesinde savaşa ilişik objeleri tedarik etmek için emek yürüttüğünü tamlayan Çevik, şu bilgileri verdi:

“Laboratuvarlarda ok ve cıda ucu ile miğfer kabilinden bulguları inceliyoruz. Aradan 951 yıl esbak. Bunların tamamının günümüze ulaşmasını beklemiyoruz. Nazik savaşın günümüze kazanmış izleri olmalı. 3 yıldır yürüttüğümüz çalışmalarda savaşın izlerine rastladık. Şimdiye kadar 336 maden nesne belirleme ettik, bunların 170’i muhtelif dönemlere ilgilendiren ok ve cıda ucu. Ayrımlı dönemlere ait olan bu objeler ağırlıklı olarak 10 ila 12. yüzyıla tarihlendirildi. Yani Malazgirt Savaşı’nın birlikte içinde olduğu dönemi kapsıyor. Bulgularda çeşitli ok ve cıda uçları ile cebe objeleri var. Bu objeler uzman akademisyenler yoluyla laboratuvar süresince bilimsel yöntemlerle inceleniyor.”



Share: